2016-09-20 06:00

2016-09-20 06:00

Företag i Asphyttan får lov för att bygga ut större

FILIPSTAD: Flera bygglov beviljades

Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat flera bygglov. Bland annat har Asphyttan Bed and Breakfast beviljats bygglov till ett utbygge på totalt 70 kvadratmeter.

Åsa Hååkman-Felth, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har tagit ett ordförandebeslut om att Asphyttan Bed and Breakfast får bygga ut med 70 kvadratmeter totalt. Tidigare har nämnden beviljat ett bygglov på 27 kvadratmeter.

– När de började bygga kom man på att man vill öka till 70 kvadratmeter direkt och man ville komma i gång den 1 december i år. Men handlingarna hade redan gått iväg. Därför tog jag ett ordförande beslut på att det var ok, sedan hade vi samrådsmöte dagen därpå med byggnadsinspektören som tog fram papper till mig för att se att allt var ok. Vid samrådsmötet diskuterade kontrollansvarig, sökande och byggnadsinspektören vad som ska göras och startbesked lämnades. Tack vare detta kom hon i gång en vecka tidigare. Det här ligger utanför planområdet och det fanns inga synpunkter, tvärtom tycker hela byn att det här är positivt och hon kommer också att behöva anställa en till i verksamheten, berättar Åsa Hååkman-Felth.

Stort garage

En enig nämnd beviljade också bygglov för ett garage efter Pershöjdsvägen. Garaget blir 115 kvadratmeter stort.

– Området ligger inte inom detaljplanen men inom den fördjupade översiktsplanen, det står bara en jordkällare där och den berörs inte.

En enig nämnd beviljade också bygglov för tillbyggnad av ett enbostadshus efter Hoppets väg. Det handlar om en tillbyggnad på 63 kvadratmeter och det görs inom mark som är detaljplanlagd för småskalig industri.

– När man gjorde detaljplanen för längesedan till småskalig industrimark så löste man inte in de hus som fanns. Därav finns det tre bostadshus kvar i området. Eftersom huset fanns där från början så bedömer nämnden att vi kan bevilja bygglov. Och det går bara fyra tåg i veckan på järnvägen, förklarar hon.

Inga grannar har haft några synpunkter på åtgärden och ägaren är medveten om att det eventuellt kan bli utökad trafik i framtiden.

Kalkning i sommar

Under mötet redogjordes även för kalkningsförbundets verksamhetsrapport. Under sommaren har flera sjöar kalkats i bland annat Filipstads kommun. Kalken har tagits från Gåsgruvan. Det är tolv medlemskommuner som ingår i kalkningsförbundet.

– Det här förbundet är unikt och vi har fått bra genomslag på upphandlingen av kalk. Men det är en konstgjord andning och vi måste få bort källan till problemet.

Åsa Hååkman-Felth, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har tagit ett ordförandebeslut om att Asphyttan Bed and Breakfast får bygga ut med 70 kvadratmeter totalt. Tidigare har nämnden beviljat ett bygglov på 27 kvadratmeter.

– När de började bygga kom man på att man vill öka till 70 kvadratmeter direkt och man ville komma i gång den 1 december i år. Men handlingarna hade redan gått iväg. Därför tog jag ett ordförande beslut på att det var ok, sedan hade vi samrådsmöte dagen därpå med byggnadsinspektören som tog fram papper till mig för att se att allt var ok. Vid samrådsmötet diskuterade kontrollansvarig, sökande och byggnadsinspektören vad som ska göras och startbesked lämnades. Tack vare detta kom hon i gång en vecka tidigare. Det här ligger utanför planområdet och det fanns inga synpunkter, tvärtom tycker hela byn att det här är positivt och hon kommer också att behöva anställa en till i verksamheten, berättar Åsa Hååkman-Felth.

Stort garage

En enig nämnd beviljade också bygglov för ett garage efter Pershöjdsvägen. Garaget blir 115 kvadratmeter stort.

– Området ligger inte inom detaljplanen men inom den fördjupade översiktsplanen, det står bara en jordkällare där och den berörs inte.

En enig nämnd beviljade också bygglov för tillbyggnad av ett enbostadshus efter Hoppets väg. Det handlar om en tillbyggnad på 63 kvadratmeter och det görs inom mark som är detaljplanlagd för småskalig industri.

– När man gjorde detaljplanen för längesedan till småskalig industrimark så löste man inte in de hus som fanns. Därav finns det tre bostadshus kvar i området. Eftersom huset fanns där från början så bedömer nämnden att vi kan bevilja bygglov. Och det går bara fyra tåg i veckan på järnvägen, förklarar hon.

Inga grannar har haft några synpunkter på åtgärden och ägaren är medveten om att det eventuellt kan bli utökad trafik i framtiden.

Kalkning i sommar

Under mötet redogjordes även för kalkningsförbundets verksamhetsrapport. Under sommaren har flera sjöar kalkats i bland annat Filipstads kommun. Kalken har tagits från Gåsgruvan. Det är tolv medlemskommuner som ingår i kalkningsförbundet.

– Det här förbundet är unikt och vi har fått bra genomslag på upphandlingen av kalk. Men det är en konstgjord andning och vi måste få bort källan till problemet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.