2016-09-16 18:25

2016-09-16 18:25

Två våldsamma överfall

FILIPSTAD: Polisen efterlyser intressanta iakttagelser

Inom loppet av fyra dagar har två våldsamma överfall skett i centrala Filipstad. Vid det första överfallet blev en man slagen i ansiktet och en hund blev sparkad, vid det andra överfallet blev en man rispad i magen – troligen med en kniv.

Det första överfallet skedde under måndag kväll, omkring klockan 20.27. Då var Pontus Boman Andersson ute och gick med sin hund.

– Jag gick från hemmet, efter jag lagat kvällsmat, för att rasta hunden. Jag tänkte mig inte för utan genade över skolgården vid Ferlinskolan, när jag kommit en bit över skolgården ser jag att det satt ett gäng med människor där. När jag passerade dem ropade en på bruten svenska ”ursäkta”, sedan kom en av dem fram och rundade mig och ställde sig och blockerade vägen framåt. En person ställde sig bakom mig och begärde att jag skulle lämna ifrån mig mobiltelefonen och det jag hade i fickorna. Jag vägrade dock att göra det. Då sparkar den ena till min hund och den andra personen slog mig i ansiktet två gånger och sedan sprang de iväg, berättar Pontus Broman Andersson som fick två fläskläppar och kände smärta från tänderna.

Hunden Saga blev liggande på marken och kunde inte gå hem själv, Pontus fick bära hem hunden.

Han bedömer att männen var 16-22 år gamla och omkring 1,70-1,75 centimeter långa. Båda hade mörk hudfärg.

– En bar byxor som slutade under knäna. Båda hade sandaler. En bar vit t-shirt och den andra hade en mörkaktig collegetröja utan luva.

Han tycker själv att det nu är otryggt att gå ute och han hämtar och lämnar sin flickvän på hennes arbete, för att hon inte ska gå ute själv.

– Jag går bara där det är upplyst nu, säger han.

Rispad i magen

Det andra överfallet inträffade under torsdag kväll. Då överfölls en man i 25-årsåldern oprovocerat av två män på en cykelväg, i närheten av Scheelegatan. Mannen blev rispad i magen, troligen av en kniv.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt försök till grovt rån. Tack vare en grov klädsel klarade han sig med lindriga skador. Han knuffade också till en av de misstänkta som då sprang från platsen.

– Det ska vara två män som inte är svenskar, de var halvmörka i hyn. Detta inträffade någon gång mellan klockan 20.10 och 20.25. Den man som angrep honom var kortväxt och cirka 165 centimeter lång. Han bar en mörk tröja med luva och hade skäggstubb. Den andra mannen ska ha dragit sig tillbaka innan angreppet, han bar en ljus jacka och en svart keps, säger Lennart Andersson, kriminalinspektör vid polisen i Filipstad, och fortsätter:

– Vi var där med en hund på kvällen för att försöka säkra spår. Men jag vet inte om det hittades några spår.

Om någon har sett något misstänkt kring de här tidpunkterna så kan de höra av sig till polisen på telefon 11414.

Andersson tycker dock inte att någon ska behöva vara orolig för att gå ut på kvällen i Filipstad.

– Men ser man några personer som stämmer in på signalementen och beter sig konstigt så ska man inte tveka att höra av sig till polisen. Då kan man även ringa på telefonnummer 112, eftersom det kan vara risk för att det är kö på telefon 11414.

Det första överfallet skedde under måndag kväll, omkring klockan 20.27. Då var Pontus Boman Andersson ute och gick med sin hund.

– Jag gick från hemmet, efter jag lagat kvällsmat, för att rasta hunden. Jag tänkte mig inte för utan genade över skolgården vid Ferlinskolan, när jag kommit en bit över skolgården ser jag att det satt ett gäng med människor där. När jag passerade dem ropade en på bruten svenska ”ursäkta”, sedan kom en av dem fram och rundade mig och ställde sig och blockerade vägen framåt. En person ställde sig bakom mig och begärde att jag skulle lämna ifrån mig mobiltelefonen och det jag hade i fickorna. Jag vägrade dock att göra det. Då sparkar den ena till min hund och den andra personen slog mig i ansiktet två gånger och sedan sprang de iväg, berättar Pontus Broman Andersson som fick två fläskläppar och kände smärta från tänderna.

Hunden Saga blev liggande på marken och kunde inte gå hem själv, Pontus fick bära hem hunden.

Han bedömer att männen var 16-22 år gamla och omkring 1,70-1,75 centimeter långa. Båda hade mörk hudfärg.

– En bar byxor som slutade under knäna. Båda hade sandaler. En bar vit t-shirt och den andra hade en mörkaktig collegetröja utan luva.

Han tycker själv att det nu är otryggt att gå ute och han hämtar och lämnar sin flickvän på hennes arbete, för att hon inte ska gå ute själv.

– Jag går bara där det är upplyst nu, säger han.

Rispad i magen

Det andra överfallet inträffade under torsdag kväll. Då överfölls en man i 25-årsåldern oprovocerat av två män på en cykelväg, i närheten av Scheelegatan. Mannen blev rispad i magen, troligen av en kniv.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt försök till grovt rån. Tack vare en grov klädsel klarade han sig med lindriga skador. Han knuffade också till en av de misstänkta som då sprang från platsen.

– Det ska vara två män som inte är svenskar, de var halvmörka i hyn. Detta inträffade någon gång mellan klockan 20.10 och 20.25. Den man som angrep honom var kortväxt och cirka 165 centimeter lång. Han bar en mörk tröja med luva och hade skäggstubb. Den andra mannen ska ha dragit sig tillbaka innan angreppet, han bar en ljus jacka och en svart keps, säger Lennart Andersson, kriminalinspektör vid polisen i Filipstad, och fortsätter:

– Vi var där med en hund på kvällen för att försöka säkra spår. Men jag vet inte om det hittades några spår.

Om någon har sett något misstänkt kring de här tidpunkterna så kan de höra av sig till polisen på telefon 11414.

Andersson tycker dock inte att någon ska behöva vara orolig för att gå ut på kvällen i Filipstad.

– Men ser man några personer som stämmer in på signalementen och beter sig konstigt så ska man inte tveka att höra av sig till polisen. Då kan man även ringa på telefonnummer 112, eftersom det kan vara risk för att det är kö på telefon 11414.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.