2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Längtan efter lugnet förde dem till byn

NORDMARK: Saskia Bulsing och Karin Vlieland delar sin tid mellan Sverige och Holland

Viljan att slippa stressen och storstadspulsen förde dem till lilla Nordmark. Här har de funnit lugn och ro för själen. Det Saskia Bulsing och Karin Vlieland älskar mest med Värmland är enligt dem den magiska naturen och det varma mottagande de möts av varje gång de besöker sin Villa Regnbåge längs med en den lilla landsvägen i Nordmark.

Det luktar nybryggt kaffe i det trevliga rödmålade huset som består av både en nybyggd och en gammal del. Huset ligger på en liten kulle vid en kurva längs med vägen. Huset är inrett med värme och på väggarna hänger det som gör Sverige unikt; älghorn, ABBA och svenska flaggan.

– Min fru är det största ABBA-fanet någonsin. Hon älskar dem, berättar Karin samtidigt som vi slår oss ner i köket.

Paret kommer från Delft i Holland och har varit tillsammans i tolv år. År 2001 gifte de sig.

– Här är det ingen stor grej alls. Vi får leva fritt och det är ingen som kollar snett på oss och vi pussas eller kramas. Alla vi känner här tycker bara att det är fint att vi älskar varandra och har det bra, berättar Saskia.

– Vi fick vänta några år på att gifta oss, men Holland var ett av de första länderna att tillåta samkönade äktenskap i alla fall, tillägger hon.

Huset i Nordmark köpte de för åtta år sedan.

– Vi letade länge, vi kollade nog på minst femton hus innan vi slog till. Men när vi var på väg till detta hus tänkte vi att det ändå måste vara det sista. Och det var det, vi slog till, berättar Saskia.

Vill hit oftare

Paret försöker vara i Nordmark minst fyra månader per år.

– Jag skulle vilja vara här ännu oftare, jag älskar det här, säger Saskia.

Under övriga månader bor de i sin lägenhet i Delft. Där driver Saskia ett bed and breakfast medan Karin också driver egen firma och utvecklar utbildningsprogram till olika skolor i Holland.

– Jag älskar mitt bed and breakfast. Jag får träffa personer från hela världen och alla har verkligen varsin historia att berätta.

Tanken var att hon även skulle driva ett litet pensionat i Nordmark och har därför inrett övervåningen med tre övernattningsrum i olika teman.

– Jag tänkte ha hyrt ut rum här också men tyvärr sa läkaren ifrån efter min operation så jag måste nog lyssna på det tyvärr. Men nu när vi ändå har de här olika rummen inredda så fint så tycker alla våra gäster att det är jätteroligt att få sova över hos oss i alla fall.

När paret befinner sig i Nordmark sitter de sällan stilla. De tycker om utflykter och går gärna ut i naturen.

– Det är en speciell luft här. Den här lukten finns inte i Holland. Det luktar så rent och friskt här, det är helt underbart, berättar Karin.

– Vi brukar åka till Bergslagskanalen och strosa omkring, det är så vackert där. Och ibland åker vi till Karlstad och handlar lite.

Stor skillnad

Både Saskia och Karin är intresserade av barnomsorg då de tidigare jobbat med det i Holland.

– Vi engagerar oss och åker runt till olika förskolor ibland annat Kristinehamn och Filipstad för att vara med och se hur det är på förskolor här i Sverige. Det är stor skillnad mot hur det är i Holland. I Sverige får inte barnen börja förrän de är ett år gamla, hemma börjar de redan när de är små bebisar. Sedan hittar lärarna på saker med barnen som är överaktiva, i Holland blir det lätt att de bara skäller och ber barnen sitta still hela tiden. Att de liksom gör fel när de springer runt och busar. På en förskola vi besökte fanns det en kille som verkligen inte kunde sitta still, han busade och höll på, då sa läraren att han hade rastlösa ben så de hittade på en lek där han fick springa av sig och använda sin energi till något bra istället. Jag hoppas verkligen det kommer att bli mer så i Holland också, säger Karin.

Något paret älskar att göra när de är i Sverige är att umgås med svenskar.

– Vi har jättemånga vänner här som vi hälsar på. De bjuder alltid in oss och välkomnar oss och tar med oss ut på saker och ting. De är så öppna och härliga. Våra grannar ser efter vårt hus när vi är borta och alla är väldigt hjälpsamma. Svenskar är väldigt öppensinnade. Fast ni är väldigt konflikträdda dock, säger Saskia och skrattar.

De berättar att hon brukar längta till Sverige när hon återvänt till Holland.

– Vi spelar in naturljud, fåglar, gräsklippare och sådant som man hör här i Sverige, säger Karin.

När det kommer till Holland så är de båda överens om att det är väldigt mycket folk på för liten plats.

– Det bor 18 miljoner människor i ett mindre land än Sverige till ytan, så det är folk överallt och jämt. Det är stressigt och trångt, alla är ständigt på språng, säger Saskia.

Sämre kvinnosyn

Snacket om att Holland skulle vara frihetens land håller de inte med om till hundra procent.

– Här i Sverige kan kvinnor jobba på byggen och sådana ställen, hemma ser man inte kvinnor i sådana branscher. Vi hajade till när vi såg första kvinnan här i Sverige i sådana jobbkläder så vi tog till och med kort på henne, säger Karin och skrattar.

– Många tycker att Holland innebär frihet för att man får köpa sex och droger, men det är bara turister som tycker det är häftigt och rör sig i dessa kvarter. Vi som är holländare skäms över den sidan och tycker att det är tragiskt att man har sådan kvinnosyn. Tjejerna på Redlight står nog inte där för att de tycker att det är kul, säger Saskia.

Intervjun börjar lida mot sitt slut och Saskia och Karin följer med ut för att visa upp trädgården. Skylten med Villa Regnbåge i olika färger syns tydligt utanför dörren och ger en rättvis spegling av dem själva. Saskia och Karin är lika färgglada och öppensinnade som skyltens innebörd och de lämnar ingen oberörd. Sverige och lilla Nordmark håller de hårt om hjärtat och glädjen över att få vara en del av Sverige märks tydligt.

Det luktar nybryggt kaffe i det trevliga rödmålade huset som består av både en nybyggd och en gammal del. Huset ligger på en liten kulle vid en kurva längs med vägen. Huset är inrett med värme och på väggarna hänger det som gör Sverige unikt; älghorn, ABBA och svenska flaggan.

– Min fru är det största ABBA-fanet någonsin. Hon älskar dem, berättar Karin samtidigt som vi slår oss ner i köket.

Paret kommer från Delft i Holland och har varit tillsammans i tolv år. År 2001 gifte de sig.

– Här är det ingen stor grej alls. Vi får leva fritt och det är ingen som kollar snett på oss och vi pussas eller kramas. Alla vi känner här tycker bara att det är fint att vi älskar varandra och har det bra, berättar Saskia.

– Vi fick vänta några år på att gifta oss, men Holland var ett av de första länderna att tillåta samkönade äktenskap i alla fall, tillägger hon.

Huset i Nordmark köpte de för åtta år sedan.

– Vi letade länge, vi kollade nog på minst femton hus innan vi slog till. Men när vi var på väg till detta hus tänkte vi att det ändå måste vara det sista. Och det var det, vi slog till, berättar Saskia.

Vill hit oftare

Paret försöker vara i Nordmark minst fyra månader per år.

– Jag skulle vilja vara här ännu oftare, jag älskar det här, säger Saskia.

Under övriga månader bor de i sin lägenhet i Delft. Där driver Saskia ett bed and breakfast medan Karin också driver egen firma och utvecklar utbildningsprogram till olika skolor i Holland.

– Jag älskar mitt bed and breakfast. Jag får träffa personer från hela världen och alla har verkligen varsin historia att berätta.

Tanken var att hon även skulle driva ett litet pensionat i Nordmark och har därför inrett övervåningen med tre övernattningsrum i olika teman.

– Jag tänkte ha hyrt ut rum här också men tyvärr sa läkaren ifrån efter min operation så jag måste nog lyssna på det tyvärr. Men nu när vi ändå har de här olika rummen inredda så fint så tycker alla våra gäster att det är jätteroligt att få sova över hos oss i alla fall.

När paret befinner sig i Nordmark sitter de sällan stilla. De tycker om utflykter och går gärna ut i naturen.

– Det är en speciell luft här. Den här lukten finns inte i Holland. Det luktar så rent och friskt här, det är helt underbart, berättar Karin.

– Vi brukar åka till Bergslagskanalen och strosa omkring, det är så vackert där. Och ibland åker vi till Karlstad och handlar lite.

Stor skillnad

Både Saskia och Karin är intresserade av barnomsorg då de tidigare jobbat med det i Holland.

– Vi engagerar oss och åker runt till olika förskolor ibland annat Kristinehamn och Filipstad för att vara med och se hur det är på förskolor här i Sverige. Det är stor skillnad mot hur det är i Holland. I Sverige får inte barnen börja förrän de är ett år gamla, hemma börjar de redan när de är små bebisar. Sedan hittar lärarna på saker med barnen som är överaktiva, i Holland blir det lätt att de bara skäller och ber barnen sitta still hela tiden. Att de liksom gör fel när de springer runt och busar. På en förskola vi besökte fanns det en kille som verkligen inte kunde sitta still, han busade och höll på, då sa läraren att han hade rastlösa ben så de hittade på en lek där han fick springa av sig och använda sin energi till något bra istället. Jag hoppas verkligen det kommer att bli mer så i Holland också, säger Karin.

Något paret älskar att göra när de är i Sverige är att umgås med svenskar.

– Vi har jättemånga vänner här som vi hälsar på. De bjuder alltid in oss och välkomnar oss och tar med oss ut på saker och ting. De är så öppna och härliga. Våra grannar ser efter vårt hus när vi är borta och alla är väldigt hjälpsamma. Svenskar är väldigt öppensinnade. Fast ni är väldigt konflikträdda dock, säger Saskia och skrattar.

De berättar att hon brukar längta till Sverige när hon återvänt till Holland.

– Vi spelar in naturljud, fåglar, gräsklippare och sådant som man hör här i Sverige, säger Karin.

När det kommer till Holland så är de båda överens om att det är väldigt mycket folk på för liten plats.

– Det bor 18 miljoner människor i ett mindre land än Sverige till ytan, så det är folk överallt och jämt. Det är stressigt och trångt, alla är ständigt på språng, säger Saskia.

Sämre kvinnosyn

Snacket om att Holland skulle vara frihetens land håller de inte med om till hundra procent.

– Här i Sverige kan kvinnor jobba på byggen och sådana ställen, hemma ser man inte kvinnor i sådana branscher. Vi hajade till när vi såg första kvinnan här i Sverige i sådana jobbkläder så vi tog till och med kort på henne, säger Karin och skrattar.

– Många tycker att Holland innebär frihet för att man får köpa sex och droger, men det är bara turister som tycker det är häftigt och rör sig i dessa kvarter. Vi som är holländare skäms över den sidan och tycker att det är tragiskt att man har sådan kvinnosyn. Tjejerna på Redlight står nog inte där för att de tycker att det är kul, säger Saskia.

Intervjun börjar lida mot sitt slut och Saskia och Karin följer med ut för att visa upp trädgården. Skylten med Villa Regnbåge i olika färger syns tydligt utanför dörren och ger en rättvis spegling av dem själva. Saskia och Karin är lika färgglada och öppensinnade som skyltens innebörd och de lämnar ingen oberörd. Sverige och lilla Nordmark håller de hårt om hjärtat och glädjen över att få vara en del av Sverige märks tydligt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.