2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Isstriden väcks på nytt – blir het budgetfråga?

FILIPSTAD: Konstfruset i Filipstad eller Lesjöfors?

sanläggningen på Skogsryd är kaputt – men när kommunen tar ställningen till konstisens framtid bör inte bara Skogsryd utan även Stålvallen finnas med i bilden.
Det kravet går de tre partierna i Filipstadssamverkan in med i budgetförhandlingarna till veckan.

FT skrev i juni om det tuffa beslutet som då togs i kommunstyrelsens teknikutskott. Ett oenigt utskott beslutade då att det inte ska bli någon konstis på Skogsryd i vinter. Bakgrunden är att en kompressor i ismaskinsanläggningen i hallen gick sönder under vintersäsongen och billigaste lösningen för att rädda isen i ishallen till vintern, är att flytta in en kompressor från bandybanan.

Det är dock inte enda problemet med Skogsryd: där är även läckage på okänd plats i bädden på bandyplanen, ett fel som majoriteten inte anser att kommunen har råd att ta itu med just nu. TUs ordförande Per Gruvberger framförde i en FT-intervju då att det är bättre att först göra en projektering av helheten, ishall och bandyplan, med sikte på åtgärder inför säsongen 2017/18.

Kulturellt ansvar

Inom Filipstadssamverkan är man med på en utredning, men har en annan inriktning: konstfruset ska det vara även i framtiden tycker de, men FIP, C och M tycker inte det är självklart att det är Skogsryd som ska ha en sådan anläggning. Det kan likaväl vara Stålvallen som ska ha en sådan i så fall, resonerar de.

Vid budgetförhandlingarna nästa vecka kommer de att gå fram med krav på en utredning av fortsatt drift av konstfrusen bandybana där även placeringen utreds.

– Vi måste utreda vad det finns för behov, men vi måste göra planer för att kunna inge entusiasm bland de som utövar bandysporten, säger Christer Olsson.

Men vad skulle det kosta att ordna en ny konstisbana i Lesjöfors?

– Det är det utredningen ska visa. Men det blir inte billigare att renovera Skogsryd, säger Christer Olsson.

Därmed öppnar de tre politikerna för att åter dra i gång en gammal fejd. I många år kämpade Lesjöforsborna för att få konstfruset på Stålvallen, men när kommunen väl satsade hamnade konstisen på Skogsryd. Det upplevdes av många som ett svek som fortfarande svider hos vissa.

De långa bandytraditionerna, inte minst i bandynästet Lesjöfors, är också något som samverkanstrion hänvisar till när de argumenterar för konstis.

– Med tanke på den långvariga bandykultur vi har i kommunen, har vi nästan ett idrottshistoriskt arv att vårda. Bandyn kan inte existera utan konstfrusen bandybana, säger Christer Olsson (M).

– Man måste ha en ordentlig dialog med bandyföreningarna. Vi måste tro att bandyn har en framtid, säger Benny Ahremark Persson (C).

De är medvetna om att bandyn deltagarmässigt och divisionsmässigt är långt ifrån de fornstora dagarna i både Lesjöfors och Filipstad, men, poängterar de, det blir ju inte fler bandyspelare om man slutar hålla med konstis. Helen Eriksson i Filipstadspartiet påminner också om att isen på Skogsryd är en fråga som kommit upp mer eller mindre varje år de senaste åren och tycker det är dags att sätta ned foten så alla vet vad som gäller.

– Kommunen får inte ge signalen att det här ligger för fäfot. Vad skapar det för entusiasm i föreningarna? säger Christer Olsson.

FT skrev i juni om det tuffa beslutet som då togs i kommunstyrelsens teknikutskott. Ett oenigt utskott beslutade då att det inte ska bli någon konstis på Skogsryd i vinter. Bakgrunden är att en kompressor i ismaskinsanläggningen i hallen gick sönder under vintersäsongen och billigaste lösningen för att rädda isen i ishallen till vintern, är att flytta in en kompressor från bandybanan.

Det är dock inte enda problemet med Skogsryd: där är även läckage på okänd plats i bädden på bandyplanen, ett fel som majoriteten inte anser att kommunen har råd att ta itu med just nu. TUs ordförande Per Gruvberger framförde i en FT-intervju då att det är bättre att först göra en projektering av helheten, ishall och bandyplan, med sikte på åtgärder inför säsongen 2017/18.

Kulturellt ansvar

Inom Filipstadssamverkan är man med på en utredning, men har en annan inriktning: konstfruset ska det vara även i framtiden tycker de, men FIP, C och M tycker inte det är självklart att det är Skogsryd som ska ha en sådan anläggning. Det kan likaväl vara Stålvallen som ska ha en sådan i så fall, resonerar de.

Vid budgetförhandlingarna nästa vecka kommer de att gå fram med krav på en utredning av fortsatt drift av konstfrusen bandybana där även placeringen utreds.

– Vi måste utreda vad det finns för behov, men vi måste göra planer för att kunna inge entusiasm bland de som utövar bandysporten, säger Christer Olsson.

Men vad skulle det kosta att ordna en ny konstisbana i Lesjöfors?

– Det är det utredningen ska visa. Men det blir inte billigare att renovera Skogsryd, säger Christer Olsson.

Därmed öppnar de tre politikerna för att åter dra i gång en gammal fejd. I många år kämpade Lesjöforsborna för att få konstfruset på Stålvallen, men när kommunen väl satsade hamnade konstisen på Skogsryd. Det upplevdes av många som ett svek som fortfarande svider hos vissa.

De långa bandytraditionerna, inte minst i bandynästet Lesjöfors, är också något som samverkanstrion hänvisar till när de argumenterar för konstis.

– Med tanke på den långvariga bandykultur vi har i kommunen, har vi nästan ett idrottshistoriskt arv att vårda. Bandyn kan inte existera utan konstfrusen bandybana, säger Christer Olsson (M).

– Man måste ha en ordentlig dialog med bandyföreningarna. Vi måste tro att bandyn har en framtid, säger Benny Ahremark Persson (C).

De är medvetna om att bandyn deltagarmässigt och divisionsmässigt är långt ifrån de fornstora dagarna i både Lesjöfors och Filipstad, men, poängterar de, det blir ju inte fler bandyspelare om man slutar hålla med konstis. Helen Eriksson i Filipstadspartiet påminner också om att isen på Skogsryd är en fråga som kommit upp mer eller mindre varje år de senaste åren och tycker det är dags att sätta ned foten så alla vet vad som gäller.

– Kommunen får inte ge signalen att det här ligger för fäfot. Vad skapar det för entusiasm i föreningarna? säger Christer Olsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.