2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Geologins dag på Bergsskolan

HELGPRAT: Björn Hellqvist

Bergsskolan arrangerar på lördagen, den 10 september, ett öppet hus som i första hand vänder sig till barn och ungdomar med intresse för sten. Björn Hellqvist är en av dem som är med och arrangerar.

Vad kommer hända på lördag?

– Det är öppet hus, så det kommer vara öppet för visning av mineralsamlingen. Det kommer vara en tävling, där man ska gissa och bedöma vikten på lite olika mineral. Sen är det lite fasta punkter. Rob Hellingwerf ska ha en föreläsning som heter ”Vad gör en geolog”, och det är alltid lika spännande att se vad han hittar på. Han är en oerhört duktig geolog och det är dessutom väldigt spännande när han föreläser. Vi hoppas att det kommer både yngre och äldre som är intresserade. Det kommer också att visas vad som händer med flytande kväve, hur det fräser och försvinner och lite sådant, det är spännande. Vi har också två bord, ett bord är för barn och ungdom och då finns det något Minecraft - och så finns det en mer modifierad variant som är mer verklighetstrogen.

Hur upplever du intresset för geologi på Bergsskolan?

– Det är ungefär hälften av våra studenter som läser geologi. Alla läser ju lite, det är två inriktningar och den som är mer inriktat mot metall läser egentligen inte geologi annat än översiktligt. Men för programmet som heter Berg och anläggning blir geologi grunden i dubbel mening. Det är grunden att förstå vare sig det är mineralutvinning, järnmalm, koppar, eller om man jobbar i berg. Rob Hellingwerf är ansvarig för den utbildningen och han är väldigt omtyckt, han kräver mycket men lär också ut väldigt mycket på ett bra sätt.

Vad kommer du själv ha för roll under den här dagen?

– Jag själv har jobbat på skolan tidigare och har fortfarande en del. Eftersom det här är en liten nysatsning på Geologins dag, så kommer vi ha ett antal medarbetare som är på plats och även studenter från skolan som hjälper till. Och så får vi väl se vilket genomslag det kan ha fått.

Så du är en av de här medarbetarna?

– Ja, det kan man säga.

Vad hoppas du att ni kommer få ut av dagen?

– Dels att det kommer ganska många, vi har sagt att det är för barn och ungdomen i första hand. Så det är att vi väcker intresse eller förstärker intresset, vi vet att väldigt många unga tycker det är spännande med sten som ser lite annorlunda ut. Sen hoppas vi att det kommer en del, det kan vara äldre och lärare och sådana som har intresse för geologi. Det här är ju en gammal god tradition för Bergslagen. Filipstad är som porten till Bergslagen västerifrån med allt det som har funnits i Persberg, Nordmark och i närheten liksom, och grunden för mycket av den industri som fanns och egentligen som fortfarande finns även om det inte är järnmalmsbrytning. Gåsgruvan är i gång och det finns på sikt, möjligheter på nytt med gruvor i Bergsslagen annars är det ju ändå en koppling till stålindustrin och legeringar. Rob kommer säkert prata mycket om modern teknik, jag har precis bytt min telefon eftersom skärmen gick sönder - och det är ju sårbart på det sättet, men samtidigt är det en helt ny teknik som ungdomar kan bättre än vi äldre, och det bygger på att ha tillgång till en del sällsynta jordartsmetaller, annars funkar det inte. Så det är för att förstärka intresset och självklart också på sikt för att det skapar intresse för Bergsskolans undervisningar och verksamhet på plats. Det vore dumt att låtsas som att det inte är en del av det vi önskar av att få ut.

Vad kommer hända på lördag?

– Det är öppet hus, så det kommer vara öppet för visning av mineralsamlingen. Det kommer vara en tävling, där man ska gissa och bedöma vikten på lite olika mineral. Sen är det lite fasta punkter. Rob Hellingwerf ska ha en föreläsning som heter ”Vad gör en geolog”, och det är alltid lika spännande att se vad han hittar på. Han är en oerhört duktig geolog och det är dessutom väldigt spännande när han föreläser. Vi hoppas att det kommer både yngre och äldre som är intresserade. Det kommer också att visas vad som händer med flytande kväve, hur det fräser och försvinner och lite sådant, det är spännande. Vi har också två bord, ett bord är för barn och ungdom och då finns det något Minecraft - och så finns det en mer modifierad variant som är mer verklighetstrogen.

Hur upplever du intresset för geologi på Bergsskolan?

– Det är ungefär hälften av våra studenter som läser geologi. Alla läser ju lite, det är två inriktningar och den som är mer inriktat mot metall läser egentligen inte geologi annat än översiktligt. Men för programmet som heter Berg och anläggning blir geologi grunden i dubbel mening. Det är grunden att förstå vare sig det är mineralutvinning, järnmalm, koppar, eller om man jobbar i berg. Rob Hellingwerf är ansvarig för den utbildningen och han är väldigt omtyckt, han kräver mycket men lär också ut väldigt mycket på ett bra sätt.

Vad kommer du själv ha för roll under den här dagen?

– Jag själv har jobbat på skolan tidigare och har fortfarande en del. Eftersom det här är en liten nysatsning på Geologins dag, så kommer vi ha ett antal medarbetare som är på plats och även studenter från skolan som hjälper till. Och så får vi väl se vilket genomslag det kan ha fått.

Så du är en av de här medarbetarna?

– Ja, det kan man säga.

Vad hoppas du att ni kommer få ut av dagen?

– Dels att det kommer ganska många, vi har sagt att det är för barn och ungdomen i första hand. Så det är att vi väcker intresse eller förstärker intresset, vi vet att väldigt många unga tycker det är spännande med sten som ser lite annorlunda ut. Sen hoppas vi att det kommer en del, det kan vara äldre och lärare och sådana som har intresse för geologi. Det här är ju en gammal god tradition för Bergslagen. Filipstad är som porten till Bergslagen västerifrån med allt det som har funnits i Persberg, Nordmark och i närheten liksom, och grunden för mycket av den industri som fanns och egentligen som fortfarande finns även om det inte är järnmalmsbrytning. Gåsgruvan är i gång och det finns på sikt, möjligheter på nytt med gruvor i Bergsslagen annars är det ju ändå en koppling till stålindustrin och legeringar. Rob kommer säkert prata mycket om modern teknik, jag har precis bytt min telefon eftersom skärmen gick sönder - och det är ju sårbart på det sättet, men samtidigt är det en helt ny teknik som ungdomar kan bättre än vi äldre, och det bygger på att ha tillgång till en del sällsynta jordartsmetaller, annars funkar det inte. Så det är för att förstärka intresset och självklart också på sikt för att det skapar intresse för Bergsskolans undervisningar och verksamhet på plats. Det vore dumt att låtsas som att det inte är en del av det vi önskar av att få ut.

  • Mattias Karlsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.