2016-09-07 11:35

2016-09-07 11:36

Ernst-hus med höjd söker ny ägare

JÄRNBOÅS: Järnboås

Under den tredje säsongen av Sommar med Ernst i TV4 fick tv-tittarna se hur Ernst Kirchsteiger renoverade en gammal hytta i Järnboås. Den gick från att vara en 20 meter hög hytta som tidigare fungerat som masugn till att bli ett modernt hem. Nu är den till salu.

Hyttan köptes av vinmakaren Per Fritzell under början av 2000-talet. Han såg framför sig att det skulle bli ett bra hem för honom och hans familj. Innan han köpte den hade den stått övergiven i väldigt många år.

– Vi hade ju redan påbörjat renoveringen när Ernst kom in i bilden. Han kom in i precis rätt läge så det kändes jättebra att få ja tack. Hade han kommit in tidigare eller senare i processen hade vi kanske tackat nej, berättar Per Fritzell.

Sju år sedan

Det har nu gått sju år sedan Ernst var där med sitt team och Per Fritzell berättar att han har gjort små förändringar i huset.

– Det är klart att man måste få till ett vardagsliv. Det måste vara mer praktiskt upplagt. Men på det stora hela var vi väldigt nöjda med renoveringen. Det var väldigt smakfullt gjort allting.

Under de första åren kom det en hel del besökare till bostaden som ville se hur Ernst-huset såg ut.

– Det kom väldigt många det första året och det var jobbigt till en början, men efter ett tag blev vi mer vana. Jag kommer ihåg att vi hade en dam som knackade på och berättade att hon kom hela vägen från Kalmar. Det blev jag riktigt imponerad av.

Per Fritzell berättar att det fortfarande kommer besökare.

– Hör och häpna, efter sju år kommer det fortfarande Ernst-turister. Det syns tydligt på bilar som kör sakta förbi. Fast nuförtiden tycker vi mest att det är trevligt. Det är kul att folk är intresserade.

”Extraordinärt”

Nu är han och familjen dock beredda att ta farväl av den speciella byggnaden. En mäklarfirma I Örebro har fått i uppdrag att sälja stället, sedan Fritzells köpt en annan drömbostad.

När mäklaren beskriver hyttan lyfts förstås Ernst-renoveringen fram och byggnaden beskrivs med nyckelord som ”ljusflöde från de stora fönsterna”, ”fantastisk trädgård med högt läge” och ”extraordinärt boende”.

”Hyttans högsta punkt mäter 16 meter från golv till tak, vilket skapar en otrolig rymd” upplyses spekulanterna också om.

Stor prislapp

Även prislappen är något extra: 4,25 miljoner är utgångspriset. Då ingår förutom själva hyttan – med en boyta på 160 kvadratmeter – också ett ombyggt sädesmagasin i fyra våningar som är inrett till gästhus.

– Med tanke på att huset är unikt, har vi gjort bedömningen att värderingen ska ligga där. Det kostar mer än vanliga hus i Järnboås – men det här är inget vanligt hus, säger mäklaren Charlotte Björkgren.

Hon framhåller att huset dels är en mycket speciell byggnad, men också att det är mycket ombyggt och att ägarna valt gedigna material överlag vid renoveringen.

När FT pratar med henne har huset bara legat ute till försäljning ett dygn, men hon har redan märkt av att intresset är stort.

– Vi har redan bokat första visningen, säger hon och poängterar att huset endast visas via privata visningar.

Hyttan köptes av vinmakaren Per Fritzell under början av 2000-talet. Han såg framför sig att det skulle bli ett bra hem för honom och hans familj. Innan han köpte den hade den stått övergiven i väldigt många år.

– Vi hade ju redan påbörjat renoveringen när Ernst kom in i bilden. Han kom in i precis rätt läge så det kändes jättebra att få ja tack. Hade han kommit in tidigare eller senare i processen hade vi kanske tackat nej, berättar Per Fritzell.

Sju år sedan

Det har nu gått sju år sedan Ernst var där med sitt team och Per Fritzell berättar att han har gjort små förändringar i huset.

– Det är klart att man måste få till ett vardagsliv. Det måste vara mer praktiskt upplagt. Men på det stora hela var vi väldigt nöjda med renoveringen. Det var väldigt smakfullt gjort allting.

Under de första åren kom det en hel del besökare till bostaden som ville se hur Ernst-huset såg ut.

– Det kom väldigt många det första året och det var jobbigt till en början, men efter ett tag blev vi mer vana. Jag kommer ihåg att vi hade en dam som knackade på och berättade att hon kom hela vägen från Kalmar. Det blev jag riktigt imponerad av.

Per Fritzell berättar att det fortfarande kommer besökare.

– Hör och häpna, efter sju år kommer det fortfarande Ernst-turister. Det syns tydligt på bilar som kör sakta förbi. Fast nuförtiden tycker vi mest att det är trevligt. Det är kul att folk är intresserade.

”Extraordinärt”

Nu är han och familjen dock beredda att ta farväl av den speciella byggnaden. En mäklarfirma I Örebro har fått i uppdrag att sälja stället, sedan Fritzells köpt en annan drömbostad.

När mäklaren beskriver hyttan lyfts förstås Ernst-renoveringen fram och byggnaden beskrivs med nyckelord som ”ljusflöde från de stora fönsterna”, ”fantastisk trädgård med högt läge” och ”extraordinärt boende”.

”Hyttans högsta punkt mäter 16 meter från golv till tak, vilket skapar en otrolig rymd” upplyses spekulanterna också om.

Stor prislapp

Även prislappen är något extra: 4,25 miljoner är utgångspriset. Då ingår förutom själva hyttan – med en boyta på 160 kvadratmeter – också ett ombyggt sädesmagasin i fyra våningar som är inrett till gästhus.

– Med tanke på att huset är unikt, har vi gjort bedömningen att värderingen ska ligga där. Det kostar mer än vanliga hus i Järnboås – men det här är inget vanligt hus, säger mäklaren Charlotte Björkgren.

Hon framhåller att huset dels är en mycket speciell byggnad, men också att det är mycket ombyggt och att ägarna valt gedigna material överlag vid renoveringen.

När FT pratar med henne har huset bara legat ute till försäljning ett dygn, men hon har redan märkt av att intresset är stort.

– Vi har redan bokat första visningen, säger hon och poängterar att huset endast visas via privata visningar.