2016-08-10 10:33

2016-08-10 13:32

Skolledarens rumpbild upprör

FILIPSTAD: Facebookinlägg startade diskussion

Vad får man egentligen dela på sociala medier när man arbetar på en skola? Det lyftes upp till diskussion när en skolledare på Spångbergsgymnasiet delade en bild på en rumpa.

I slutet av juli delade en skolledare på Spångbergsgymnasiet en bild som väckte många reaktioner. Bilden föreställer en kvinnorumpa iförd stringtrosor och prydd med klistermärken. I inlägget står det ”Nu börjar det likna något! Mjuk och fin”. Inlägget är inte skrivet av skolledaren, men han har delat den på sin facebookprofil som är offentlig och därmed öppen för alla att se.

Torbjörn Strömberg, före detta lärare på Spångbergsgymnasiet och regionombudsman på Lärarförbundet, var en av de som reagerade på det delade inlägget.

– Den här typen av sexistiska inlägg som görs med en slags klackspark, det gör mig förbannad. Jag förutsätter att personen på bilden har ställt upp frivilligt, men det är extremt objektifierade, säger han till FT.

Skolledaren tillträdde jobbet i början av augusti, bilden delades några dagar innan detta. Han berättar att han ångrar vad han gjorde.

– Jag känner kvinnan på bilden, men det var inte jag som tog bilden. Men jag delade den och det var ett oansvarigt ögonblick. Jag hade väldigt dåligt omdöme och det är något som jag ångrar i dag, säger han till FT.

Torbjörn Strömberg gjorde ett eget inlägg där han ifrågasatte hur lämpligheten i att dela en sådan bild när man är skolledare.

– Med tanke på skolans historia och bakgrund tycker jag att det är fruktansvärt. Det var inte längesen skolan blev fälld för sexuella trakasserier. Det handlade om elever, men skolan hade inte gjort tillräckligt. Borde vi inte ha lärt oss mer av det? säger han.

Han pekar även på sommarens händelser av det höga antalet anmälningar om sexuellt ofredande på festivaler.

– Jag blir genuint förbannad när jag ser sådant här, jag reagerar inte som lärare eller som facklig ombudsman, jag reagerar som man. Det här är allvarliga saker och vi män måste säga till varandra att det inte är okej, säger Torbjörn Strömberg.

Skolledaren menar att han förstår problematiken i inlägget och har även tagit bort det från Facebook.

– Hade jag delat en manlig väns bak hade det kanske blivit annorlunda. Efter att jag hade delat den här bilden har jag blivit kallad en hel del kränkande saker, bland annat gubbsjuk och sexistisk. Det är inte kul att höra, men det kanske är något jag får ta just nu, säger han.

Torbjörn Parling, ordförande för barn och utbildningsnämnden, anser att man bör vara försiktig med vad man delar på sociala medier.

– Jag har inte sett inlägget själv, men om det stämmer så är det inte okej. Det finns normer och etiska regler för vad man bör publicera och jag tycker inte att detta faller inom ramarna. Det borde sitta i huvudet hur man ska bete sig, säger han.

Även en privatperson har reagerat på händelsen och skickat ett brev till kommunen. Hon menar att inlägget går tvärtemot för hur en skolledare bör bete sig. ”Med vilken trygghet kan Filipstads unga tjejer känna att kommunen står upp för deras rätt att slippa sexuella ofredanden och objektifiering av deras kroppar?” skriver hon i brevet. Torbjörn Parling menar att man arbetar för motverka händelser som denna och att det kommer lyftas upp till diskussion.

– Det här är ju något som man får ta upp till diskussion, det är väl inte mer man kan göra, säger han.

I slutet av juli delade en skolledare på Spångbergsgymnasiet en bild som väckte många reaktioner. Bilden föreställer en kvinnorumpa iförd stringtrosor och prydd med klistermärken. I inlägget står det ”Nu börjar det likna något! Mjuk och fin”. Inlägget är inte skrivet av skolledaren, men han har delat den på sin facebookprofil som är offentlig och därmed öppen för alla att se.

Torbjörn Strömberg, före detta lärare på Spångbergsgymnasiet och regionombudsman på Lärarförbundet, var en av de som reagerade på det delade inlägget.

– Den här typen av sexistiska inlägg som görs med en slags klackspark, det gör mig förbannad. Jag förutsätter att personen på bilden har ställt upp frivilligt, men det är extremt objektifierade, säger han till FT.

Skolledaren tillträdde jobbet i början av augusti, bilden delades några dagar innan detta. Han berättar att han ångrar vad han gjorde.

– Jag känner kvinnan på bilden, men det var inte jag som tog bilden. Men jag delade den och det var ett oansvarigt ögonblick. Jag hade väldigt dåligt omdöme och det är något som jag ångrar i dag, säger han till FT.

Torbjörn Strömberg gjorde ett eget inlägg där han ifrågasatte hur lämpligheten i att dela en sådan bild när man är skolledare.

– Med tanke på skolans historia och bakgrund tycker jag att det är fruktansvärt. Det var inte längesen skolan blev fälld för sexuella trakasserier. Det handlade om elever, men skolan hade inte gjort tillräckligt. Borde vi inte ha lärt oss mer av det? säger han.

Han pekar även på sommarens händelser av det höga antalet anmälningar om sexuellt ofredande på festivaler.

– Jag blir genuint förbannad när jag ser sådant här, jag reagerar inte som lärare eller som facklig ombudsman, jag reagerar som man. Det här är allvarliga saker och vi män måste säga till varandra att det inte är okej, säger Torbjörn Strömberg.

Skolledaren menar att han förstår problematiken i inlägget och har även tagit bort det från Facebook.

– Hade jag delat en manlig väns bak hade det kanske blivit annorlunda. Efter att jag hade delat den här bilden har jag blivit kallad en hel del kränkande saker, bland annat gubbsjuk och sexistisk. Det är inte kul att höra, men det kanske är något jag får ta just nu, säger han.

Torbjörn Parling, ordförande för barn och utbildningsnämnden, anser att man bör vara försiktig med vad man delar på sociala medier.

– Jag har inte sett inlägget själv, men om det stämmer så är det inte okej. Det finns normer och etiska regler för vad man bör publicera och jag tycker inte att detta faller inom ramarna. Det borde sitta i huvudet hur man ska bete sig, säger han.

Även en privatperson har reagerat på händelsen och skickat ett brev till kommunen. Hon menar att inlägget går tvärtemot för hur en skolledare bör bete sig. ”Med vilken trygghet kan Filipstads unga tjejer känna att kommunen står upp för deras rätt att slippa sexuella ofredanden och objektifiering av deras kroppar?” skriver hon i brevet. Torbjörn Parling menar att man arbetar för motverka händelser som denna och att det kommer lyftas upp till diskussion.

– Det här är ju något som man får ta upp till diskussion, det är väl inte mer man kan göra, säger han.

  • Frida Johansson