2016-08-05 06:00

2016-08-05 06:00

Byxvaktmästaren styr upp spelet och riket

PARDIS: Stolligare än någonsin i Bondböneriket

Nu på lördag är det dags igen för Bondböneriket att komma till liv i Paradishyttan.
Forshyttans bygdeförening utlovar många skratt och med Byxvaktmästaren i spetsen kommer spelet börja sedvanligt klockan 15:03.

Varje år sedan 2004 har Forshyttans bygdegårdsförening arrangerat Bondbönespelet, en homage till det gamla bondböneriket som höll till ute på Kullbergsön.

Målet med spelet är att dels belysa dagsaktuella ämnen men framförallt att bevara och gestalta det som en gång var.

I år har ensemblens yngsta medlem, Klara Cider, fått den stora äran att sammanställa manuset.

– Alla bidrar och kommer ju med idéer. Det har tagit ganska lång tid att skriva manuset. Vi började bolla idéer redan i maj. Det är tredje året jag är med nu och det var jätteroligt att få sammanställa allt, säger hon.

Hemligt manus

Men vad spelet kommer handla om är hon väldigt hemlighetsfull om.

– Det får folk komma och se själva. Det är många olika delar, både aktuella ämnen och historiska inslag. Dels finns det återkommande roller som kungen, drottningen och byxvaktmästaren men det finns även en del nya, berättar Klara Cider.

När FT kollade läget på en repetition hördes prat om Pokémon, fiber och instagram.

Klara Cider spelar själv byxvaktmästaren vilket är en passande roll för henne. Som byxvaktmästaren försöker hon styra riksdagen i rätt riktning och som sammanställare av manuset försöker hon styra spelet i rätt riktning.

En annan framträdande roll har Riskministern som spelas av Tommy Klingebratt.

– Förr om åren spelade jag Byxvaktmästaren och sammanställde manus, men Klara gör ett väldigt bra jobb och har överträffat mig i antalet versioner av manuset. Som Riskminister försöker jag att stötta kungen när han hamnar i knipa, vilket han gör ganska ofta. Det finns en del hinder för riksdagen, skumma typer och sånt. Alla drar sitt strå i stacken för att bidra till manuset och spelet.

Oavsett vad Bondbönespelet kommer handla om i år märks det tydligt att hela ensemblen har väldigt kul ihop. Det var mycket skratt och skoj medan de hade klädrepetition.

Väller in publik

Trots att spelet varit välbesökt och uppskattat varje år de haft det, berättar Karin Sundelin att hon är lika orolig varje år.

– Jag brukar tänka ”nej, vad har vi ställt till med? Tänk om det inte kommer någon publik!” Men varje år blir jag lika lättad när spelet ska dra i gång och det fullkomligt väller in publik, säger Karin Sundelin.

En nyhet för i år är att Bondböneriket har fått sig ett eget museum. Bygdegårdsföreningen har bakat och spelat ihop till att bygga ett 14 kvadratmeter stort museum som naturligtvis kommer vara öppet på lördag när Bondbönespelet går av stapeln.

Varje år sedan 2004 har Forshyttans bygdegårdsförening arrangerat Bondbönespelet, en homage till det gamla bondböneriket som höll till ute på Kullbergsön.

Målet med spelet är att dels belysa dagsaktuella ämnen men framförallt att bevara och gestalta det som en gång var.

I år har ensemblens yngsta medlem, Klara Cider, fått den stora äran att sammanställa manuset.

– Alla bidrar och kommer ju med idéer. Det har tagit ganska lång tid att skriva manuset. Vi började bolla idéer redan i maj. Det är tredje året jag är med nu och det var jätteroligt att få sammanställa allt, säger hon.

Hemligt manus

Men vad spelet kommer handla om är hon väldigt hemlighetsfull om.

– Det får folk komma och se själva. Det är många olika delar, både aktuella ämnen och historiska inslag. Dels finns det återkommande roller som kungen, drottningen och byxvaktmästaren men det finns även en del nya, berättar Klara Cider.

När FT kollade läget på en repetition hördes prat om Pokémon, fiber och instagram.

Klara Cider spelar själv byxvaktmästaren vilket är en passande roll för henne. Som byxvaktmästaren försöker hon styra riksdagen i rätt riktning och som sammanställare av manuset försöker hon styra spelet i rätt riktning.

En annan framträdande roll har Riskministern som spelas av Tommy Klingebratt.

– Förr om åren spelade jag Byxvaktmästaren och sammanställde manus, men Klara gör ett väldigt bra jobb och har överträffat mig i antalet versioner av manuset. Som Riskminister försöker jag att stötta kungen när han hamnar i knipa, vilket han gör ganska ofta. Det finns en del hinder för riksdagen, skumma typer och sånt. Alla drar sitt strå i stacken för att bidra till manuset och spelet.

Oavsett vad Bondbönespelet kommer handla om i år märks det tydligt att hela ensemblen har väldigt kul ihop. Det var mycket skratt och skoj medan de hade klädrepetition.

Väller in publik

Trots att spelet varit välbesökt och uppskattat varje år de haft det, berättar Karin Sundelin att hon är lika orolig varje år.

– Jag brukar tänka ”nej, vad har vi ställt till med? Tänk om det inte kommer någon publik!” Men varje år blir jag lika lättad när spelet ska dra i gång och det fullkomligt väller in publik, säger Karin Sundelin.

En nyhet för i år är att Bondböneriket har fått sig ett eget museum. Bygdegårdsföreningen har bakat och spelat ihop till att bygga ett 14 kvadratmeter stort museum som naturligtvis kommer vara öppet på lördag när Bondbönespelet går av stapeln.

  • Lotten Rönqvist

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.