2016-08-03 16:00

2016-08-03 16:00

Minnesdagen det dundrar om

FILIPSTAD: Först minnesstund, sen blir det pang-pang

På lördag eftermiddag, den 6 augusti, smäller det – bokstavligen. Då är det dags för Sjöslaget på Kyrkviken, där uppgörelsen mellan Monitor och Merrimac rekonstrueras.

John Ericsson, barnfödd i Långban, konstruerade Nordstaternas skepp Monitor, en pansarbåt som fick en avgörande roll när det mötte Sydstaternas skepp Merrimac på Hampton Roads den 9 mars 1862.

”Monitor innebar en revolution vid konstruktionen av örlogsfartyg. Den hade låg övervattenskropp, starkt pansar, vridbart kanonhus och väl skyddad placering av maskineri och besättning under vattenlinjen” skriver Tekniska museet i Stockholm på sin hemsida.

Slaget höll på i fyra timmar. Monitor var smidigare att manövrera, med sitt snurrbara kanontorn, och efter fyra timmar av manövrerande och sökande efter skottvinklar, slog Merrimac till reträtt. Inget av skeppen var då särskilt skadat, men Monitor hade löst uppgiften.

Relativt snart efter slaget var dock båda skeppens öden beseglade. Virginia sänktes av Nordstaterna två månader efter sjöslaget, medan Monitor förliste i dåligt väder på årets sista dag. 16 sjömän drunknade och vraket hittades först 1973.

John Ericsson själv levde till 1889 och när New York Times skrev om hans död, kallades han ”en av 1800-talets mest remarkabla mekaniska genier” och en ”great inventor”. Av artikeln framgår också att han vid sin död arbetade med en solmaskin. Och, inte minst viktigt, framhölls hans roll som skeppskonstruktör under inbördeskriget: ”Hade det inte varit för Monitor hade hela kriget kunnat ta en annan riktning”.

Det är en sanning som säkert upprepas också när lördagens firande inleds med en högtidsstund vid John Ericssons mausoleum, där det blir såväl kransnedläggning som nationalsånger och tal.

John Ericsson, barnfödd i Långban, konstruerade Nordstaternas skepp Monitor, en pansarbåt som fick en avgörande roll när det mötte Sydstaternas skepp Merrimac på Hampton Roads den 9 mars 1862.

”Monitor innebar en revolution vid konstruktionen av örlogsfartyg. Den hade låg övervattenskropp, starkt pansar, vridbart kanonhus och väl skyddad placering av maskineri och besättning under vattenlinjen” skriver Tekniska museet i Stockholm på sin hemsida.

Slaget höll på i fyra timmar. Monitor var smidigare att manövrera, med sitt snurrbara kanontorn, och efter fyra timmar av manövrerande och sökande efter skottvinklar, slog Merrimac till reträtt. Inget av skeppen var då särskilt skadat, men Monitor hade löst uppgiften.

Relativt snart efter slaget var dock båda skeppens öden beseglade. Virginia sänktes av Nordstaterna två månader efter sjöslaget, medan Monitor förliste i dåligt väder på årets sista dag. 16 sjömän drunknade och vraket hittades först 1973.

John Ericsson själv levde till 1889 och när New York Times skrev om hans död, kallades han ”en av 1800-talets mest remarkabla mekaniska genier” och en ”great inventor”. Av artikeln framgår också att han vid sin död arbetade med en solmaskin. Och, inte minst viktigt, framhölls hans roll som skeppskonstruktör under inbördeskriget: ”Hade det inte varit för Monitor hade hela kriget kunnat ta en annan riktning”.

Det är en sanning som säkert upprepas också när lördagens firande inleds med en högtidsstund vid John Ericssons mausoleum, där det blir såväl kransnedläggning som nationalsånger och tal.