2016-08-02 06:00

2016-08-02 07:09

34-åringen vill frias från mordet

FILIPSTAD: Överklagar tingsrättens dom

I juli dömdes han för mordet på 60-åringen. Nu vill den 34-åriga mannen frias från brottet och skadestånd till familjen.

Det var i februari tidigare i år som den 34-åriga mannen knivhögg en 60-årig man till döds i Filipstad. Den 60-åriga mannen ska ha tagit emot mellan 40 och 50 knivhugg på öppen gata. 34-åringen har under rättegången sagt att han känt sig förföljd och att han har agerat under psykos och i nödvärn.

Eftersom att han bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning dömdes han av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet. Nu vill 34-åringen överklaga domen och frias från ansvar för mord, då han menar att brottet inte skedde uppsåtligen.

Vill frias helt

I sin överklagan till Hovrätten skriver den dömde mannens advokat Thomas Bodström att 34-åringen i första hand vill frias helt från mordet. I andra hand vill han dömas till icke uppsåtligt brott i stället för mord. Mannen vill även frias från att betala skadestånd till en av 60-åringens familjemedlemmar.

Grunden till överklagan skriver advokat Thomas Bodström är att det inte är styrkt att 34-åringen har begått brottet som han dömts för. Han menar även att 34-åringen i vart fall inte har agerat med uppsåt.

Åklagaren nöjd

Åklagaren Barbro Brännlund var nöjd med hur domen föll i juli, men är inte är förvånad över att man har valt att överklaga.

– Jag är inte särskilt förvånad över att han vill överklaga domen, det händer näst intill alltid i sådana här fall. Han dömdes för mord, det är jag nöjd med. Påföljden var ju en annan, eftersom han led av en psykisk störning var det ju vård som var aktuellt. Men jag har ingen direkt synpunkt på att han överklagar och jag kommer själv inte att överklaga, säger Barbro Brännlund.

FT har försökt att nå Thomas Bodström för en kommentar, men utan resultat.

Det var i februari tidigare i år som den 34-åriga mannen knivhögg en 60-årig man till döds i Filipstad. Den 60-åriga mannen ska ha tagit emot mellan 40 och 50 knivhugg på öppen gata. 34-åringen har under rättegången sagt att han känt sig förföljd och att han har agerat under psykos och i nödvärn.

Eftersom att han bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning dömdes han av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet. Nu vill 34-åringen överklaga domen och frias från ansvar för mord, då han menar att brottet inte skedde uppsåtligen.

Vill frias helt

I sin överklagan till Hovrätten skriver den dömde mannens advokat Thomas Bodström att 34-åringen i första hand vill frias helt från mordet. I andra hand vill han dömas till icke uppsåtligt brott i stället för mord. Mannen vill även frias från att betala skadestånd till en av 60-åringens familjemedlemmar.

Grunden till överklagan skriver advokat Thomas Bodström är att det inte är styrkt att 34-åringen har begått brottet som han dömts för. Han menar även att 34-åringen i vart fall inte har agerat med uppsåt.

Åklagaren nöjd

Åklagaren Barbro Brännlund var nöjd med hur domen föll i juli, men är inte är förvånad över att man har valt att överklaga.

– Jag är inte särskilt förvånad över att han vill överklaga domen, det händer näst intill alltid i sådana här fall. Han dömdes för mord, det är jag nöjd med. Påföljden var ju en annan, eftersom han led av en psykisk störning var det ju vård som var aktuellt. Men jag har ingen direkt synpunkt på att han överklagar och jag kommer själv inte att överklaga, säger Barbro Brännlund.

FT har försökt att nå Thomas Bodström för en kommentar, men utan resultat.

  • Frida Johansson