2016-07-29 06:00

2016-07-30 11:07

Företagsamma bjöd på aktiv dag

FILIPSTAD: Företagardagen hade stor bredd

Hantverk och mode, dragspel och pop – när de lokala företagarna bjöd in till sin egen dag på torget, blev det en högst välblandad tillställning. Men inte bara företagsamheten var i rampljuset – två unga talanger prisades också på torgscenen.

Det var gott om både publik och underhållning på torget på onsdagens Företagardag. En av dagens punkter var att avslöja vilka som blev årets stipendiater. Både Nalleman Filip-stipendiet och priset till Årets stjärnskott skulle delas ut. Som vanligt var det unga talanger som fick motta utmärkelserna.

– Jag har vetat om att jag skulle få priset ett tag så det var ingen överraskning på så sätt! Det är jättekul att man har valts ut, säger gitarristen Larissa Hoffmann, 16 år, som fick årets Nalleman Filip-stipendium.

Årets stjärnskott blev bandyspelaren Daniel Aspengren, 16 år. Till hösten väntar en flytt till Rättvik där han ska gå gymnasiet. Där kommer han även att spela i Rättviks P18-lag elit.

– Det är kul, det är en fin utmärkelse att få. Jag har spelat bandy sen jag var sex, sju år. Det är även det jag vill göra i framtiden, säger Daniel.

Larissa har spelat gitarr i tio år. Till hösten väntar gymnasiet där hon ska läsa hotell- och restaurangprogrammet.

– Musiken kommer fortfarande vara mitt intresse. Det är något som jag vill jobba med, musiklärare skulle vara jättekul, säger Larissa.

Efter att priserna hade delats ut fortsatte temat med unga talanger på scenen. Matilda Carlsson, Moa Ryen Blåder, Linnea Fagrell och Signe Lindberg bjöd på en avskalad, akustisk konsert. Tjejerna har spelat tillsammans i ett halvår och trivdes bra på scenen.

– Det var lite nervöst innan, men det kändes jättebra! Mycket mer folk än förväntat, det var kul, säger Moa Ryen Blåder.

Härlig blandning

Mer erfarna i musikbranschen har Janne Åström, sång, och Bengan Jansson, dragspel, hunnit bli. De gav en härlig blandning av låtar under sitt framträdande. De började med Taube men hann även med låtskrivare som Cornelis, Allan Edwall och Ronny Eriksson och – kanske lite otippat – David Bowie och Chuck Berry.

Filipstad till ära blev det en Ferlinare också: en tonsättning av Karl-Erik Mattsson av I livets villervalla. Den låten finns även på skiva – Janne Åström har i vår släppt en hel skiva där han sjunger dikter skrivna av bland annat Ferlin och Fröding.

Och att dragspel hänger med i såväl rocklåtar som finstämda visor bevisade Bengan Jansson ännu en gång. Också han är bred musikaliskt: har spelat alltifrån jazz till rock. 2014 gav han till exempel en kyrkokonsert i Filipstad.

Torget inramades denna eftermiddag av hantverkare av olika slag, som marknadsförde sina alster. Där fanns alltifrån tre knypplande damer till stickade sockar, fågelholkar och handmålade tavlor med tänkvärda ord.

Ulla Olsson, oftast sedd i FT-spalterna som politiker, var på plats i en helt annan roll. Hon sålde fårskinn från den egna gården i Bolhyttan. Hon berättar hur idén att skaffa får för öppna landskap växte till något större:

– Jag ville inte gå och röja hela somrarna så jag tänkte att det skulle vara bra att ha får. Vi fick med en bagge och så fick vi lamm. Sen fick vi börja slakta och då blev det skinn som jag tyckte vi skulle ta vara.

De ulliga mjuka fällarna stack ut i utbudet den heta onsdagseftermiddagen, men det kommer väl en vinter...

– Och det är roligt att vara med, säger hon om evenemanget.

En av eftermiddagens andra höjdpunkter var modevisningen. Den blev inte bara en uppvisning i sommarfina kläder, utan också i vad företag kan uppnå om de samarbetar. Kajs kläder, Dee-Annas gårdsbutik, Håkanssons, Thomas kläder, Hjärterum och Vital gym samt Life-butiken gjorde gemensam sak när kläder och skor för vardag, fest och träning visades upp. Även smycken från Skölds guld syntes.

Modellerna som turades om på torgscenen var både små och stora Filipstadsbor som visade upp klänningar, kjolar, jumpsuits (byxa och överdel som sitter ihop), skinnvästar, skira toppar med vidd, leopardmönstrat och marinblått med mycket mera.

– Det finns varor i Filipstad, som ni ser, inga problem – ni hittar massor, sammanfattar Hasse Nordlund, som var dagens konferencier.

Han passade också på att uppmana Företagardagens stora publik att verkligen måna om företagen i bygden, även till vardags:

– Vi har fantastiska företagare, både hantverkare och butiker. Vi jobbar väldigt hårt för att företagen ska överleva; det är inte bara i Filipstad det är så utan på alla små orter. Det är viktigt att ni stödjer dem, framhöll han.

Det var gott om både publik och underhållning på torget på onsdagens Företagardag. En av dagens punkter var att avslöja vilka som blev årets stipendiater. Både Nalleman Filip-stipendiet och priset till Årets stjärnskott skulle delas ut. Som vanligt var det unga talanger som fick motta utmärkelserna.

– Jag har vetat om att jag skulle få priset ett tag så det var ingen överraskning på så sätt! Det är jättekul att man har valts ut, säger gitarristen Larissa Hoffmann, 16 år, som fick årets Nalleman Filip-stipendium.

Årets stjärnskott blev bandyspelaren Daniel Aspengren, 16 år. Till hösten väntar en flytt till Rättvik där han ska gå gymnasiet. Där kommer han även att spela i Rättviks P18-lag elit.

– Det är kul, det är en fin utmärkelse att få. Jag har spelat bandy sen jag var sex, sju år. Det är även det jag vill göra i framtiden, säger Daniel.

Larissa har spelat gitarr i tio år. Till hösten väntar gymnasiet där hon ska läsa hotell- och restaurangprogrammet.

– Musiken kommer fortfarande vara mitt intresse. Det är något som jag vill jobba med, musiklärare skulle vara jättekul, säger Larissa.

Efter att priserna hade delats ut fortsatte temat med unga talanger på scenen. Matilda Carlsson, Moa Ryen Blåder, Linnea Fagrell och Signe Lindberg bjöd på en avskalad, akustisk konsert. Tjejerna har spelat tillsammans i ett halvår och trivdes bra på scenen.

– Det var lite nervöst innan, men det kändes jättebra! Mycket mer folk än förväntat, det var kul, säger Moa Ryen Blåder.

Härlig blandning

Mer erfarna i musikbranschen har Janne Åström, sång, och Bengan Jansson, dragspel, hunnit bli. De gav en härlig blandning av låtar under sitt framträdande. De började med Taube men hann även med låtskrivare som Cornelis, Allan Edwall och Ronny Eriksson och – kanske lite otippat – David Bowie och Chuck Berry.

Filipstad till ära blev det en Ferlinare också: en tonsättning av Karl-Erik Mattsson av I livets villervalla. Den låten finns även på skiva – Janne Åström har i vår släppt en hel skiva där han sjunger dikter skrivna av bland annat Ferlin och Fröding.

Och att dragspel hänger med i såväl rocklåtar som finstämda visor bevisade Bengan Jansson ännu en gång. Också han är bred musikaliskt: har spelat alltifrån jazz till rock. 2014 gav han till exempel en kyrkokonsert i Filipstad.

Torget inramades denna eftermiddag av hantverkare av olika slag, som marknadsförde sina alster. Där fanns alltifrån tre knypplande damer till stickade sockar, fågelholkar och handmålade tavlor med tänkvärda ord.

Ulla Olsson, oftast sedd i FT-spalterna som politiker, var på plats i en helt annan roll. Hon sålde fårskinn från den egna gården i Bolhyttan. Hon berättar hur idén att skaffa får för öppna landskap växte till något större:

– Jag ville inte gå och röja hela somrarna så jag tänkte att det skulle vara bra att ha får. Vi fick med en bagge och så fick vi lamm. Sen fick vi börja slakta och då blev det skinn som jag tyckte vi skulle ta vara.

De ulliga mjuka fällarna stack ut i utbudet den heta onsdagseftermiddagen, men det kommer väl en vinter...

– Och det är roligt att vara med, säger hon om evenemanget.

En av eftermiddagens andra höjdpunkter var modevisningen. Den blev inte bara en uppvisning i sommarfina kläder, utan också i vad företag kan uppnå om de samarbetar. Kajs kläder, Dee-Annas gårdsbutik, Håkanssons, Thomas kläder, Hjärterum och Vital gym samt Life-butiken gjorde gemensam sak när kläder och skor för vardag, fest och träning visades upp. Även smycken från Skölds guld syntes.

Modellerna som turades om på torgscenen var både små och stora Filipstadsbor som visade upp klänningar, kjolar, jumpsuits (byxa och överdel som sitter ihop), skinnvästar, skira toppar med vidd, leopardmönstrat och marinblått med mycket mera.

– Det finns varor i Filipstad, som ni ser, inga problem – ni hittar massor, sammanfattar Hasse Nordlund, som var dagens konferencier.

Han passade också på att uppmana Företagardagens stora publik att verkligen måna om företagen i bygden, även till vardags:

– Vi har fantastiska företagare, både hantverkare och butiker. Vi jobbar väldigt hårt för att företagen ska överleva; det är inte bara i Filipstad det är så utan på alla små orter. Det är viktigt att ni stödjer dem, framhöll han.