2016-07-19 17:28

2016-07-19 17:30

Kyrkoherden varnar för falsk insamling

HÄLLEFORS: Bluffare utger sig för att komma från kyrkan

Svenska kyrkan i Hällefors har ingen insamling på gång till Balkan. Likafullt har Hälleforsbor fått besök av personer som påstår detta och ber om kläder och pengar.
Nu går kyrkoherden Per Schmidt ut med en varning för bluffmakarna.

– Jag tycker det är upprörande att man utnyttjar den goodwill som kyrkan har och jag har svårt att tro att de verkligen kommer att använda pengarna till det som de säger.

Per Schmidt har fått påringningar från två olika personer i Hällefors som fått besök hemma av personer som utgett sig för att antingen sälja blommor eller att samla in kläder och pengar via Svenska kyrkan. Det insamlade påstår de ska skickas till behövande på Balkan.

När Per Schmidt frågade runt i bekantskapskretsen visade det sig att någon hört om liknande försök på andra orter i regionen och nu tycker han det är befogat med en varning till allmänheten.

– Jag tror att många nog är skeptiska och är försiktiga, men det finns många också som har en välvilig syn på sina medmänniskor och tror folk om gott – och när de förstår att de blivit lurade gör det ont!

Ofta är det äldre människor som utsätts för den här typen av lurendrejeriförsök och det är extra upprörande, tycker kyrkoherden.

– Man kan undra vad det är för människor som utnyttjar äldre människors svagheter, säger han.

Och när kyrkan verkligen gör insamlingar, hur ska man veta att det är ni som ligger bakom?

– På mindre orter är det nog inga problem, där har man personkännedom och känner igen oss, och när vi samlar in i offentliga sammanhang försöker vi även ha på oss band eller västar där det står att vi kommer från Svenska kyrkan. Vi har nästan alltid en insamlingsbössa som är plomberad.

– Jag tycker det är upprörande att man utnyttjar den goodwill som kyrkan har och jag har svårt att tro att de verkligen kommer att använda pengarna till det som de säger.

Per Schmidt har fått påringningar från två olika personer i Hällefors som fått besök hemma av personer som utgett sig för att antingen sälja blommor eller att samla in kläder och pengar via Svenska kyrkan. Det insamlade påstår de ska skickas till behövande på Balkan.

När Per Schmidt frågade runt i bekantskapskretsen visade det sig att någon hört om liknande försök på andra orter i regionen och nu tycker han det är befogat med en varning till allmänheten.

– Jag tror att många nog är skeptiska och är försiktiga, men det finns många också som har en välvilig syn på sina medmänniskor och tror folk om gott – och när de förstår att de blivit lurade gör det ont!

Ofta är det äldre människor som utsätts för den här typen av lurendrejeriförsök och det är extra upprörande, tycker kyrkoherden.

– Man kan undra vad det är för människor som utnyttjar äldre människors svagheter, säger han.

Och när kyrkan verkligen gör insamlingar, hur ska man veta att det är ni som ligger bakom?

– På mindre orter är det nog inga problem, där har man personkännedom och känner igen oss, och när vi samlar in i offentliga sammanhang försöker vi även ha på oss band eller västar där det står att vi kommer från Svenska kyrkan. Vi har nästan alltid en insamlingsbössa som är plomberad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.