2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Trygghetsvärd ska hjälpa

FILIPSTAD: Filipstadsbostäder hittar nya vägar för att samarbeta och skapa trygghet för sina hyresgäster

Filipstadsbostäder har instiftat en ny tjänst – trygghetsvärd. Syftet är att skapa en god kontakt och starkare samverkan med sina hyresgäster. Personen som ska se till att detta blir gjort är Anna Andersson.
– Det här är det roligaste jobb jag haft!

I fem månader har Anna Andersson arbetat som trygghetsvärd. Under tiden som gått har hon tillsammans med ett team startat upp flera olika projekt som ska uppnå det önskade syftet – att skapa trygghet och samverkan mellan Filipstadsbostäder, som ägs av kommunen, och personerna som bor i något av stiftelsens hus.

– Andra som anställt trygghetsvärdar har ofta gjort det för att aktivera äldre hyresgäster, vi gör det här för att vi vill få med alla, säger Anna.

En sak som hon och hennes medarbetare just nu håller på att genomföra är en sommarfikaturné. Detta innebär att de åker runt bland hyreshusen och bjuder hyresgästerna att språkas över en kopp kaffe.

Mötet som sker vid fikastunderna är mycket viktig, anser Anna.

– Många upplever det nog som att de gnäller när de kommer fram och påpekar saker, men så ser jag det inte alls – det är jättebra att hyresgästerna talar om vad de tycker så det går att förändra och förbättra, säger Anna medan hon skär upp den hembakade rulltårtan som ska förses med ett fluffigt lager grädde.

Just denna dag har sommarfikaturnén slagit stopp på Vasagatan i Filipstad. Detta är det femte anhalten och fler ska det bli då Lesjöfors, Persberg och Nykroppa också ingår i turnéplanen.

Framför åsikter

Medan Anna fyller på fikabordet kommer en kvinna från hyreshuset fram för att prata. Hon berömmer initiativet och vill samtidigt framföra sina åsikter.

– Barnen måste få en bättre lekplats och en fotbollsplan. Det bor så många barn här och så finns det bara två gungor, säger hon.

Anna lyssnar och tar in och understyrker än en gång – att hålla dialogen levande är grunden för en bra samverkan. Detsamma tycker hennes medarbetare Cathrine Fagrell, Husam Zreki, Mohammad Baqir och Abdiwahab Mustafa som alla hjälper till att serva fikagästerna. Anna berättar att stiftelsen bland annat samarbetar med AIE, kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, och att det tack vare detta har skapats tio nya praktikplatser.

Abdiwahab Mustafa trivs mycket bra med att få praktisera hos Filipstadsbostäder. Han hjälper bland annat till att hålla rent och snyggt i trapphusen och runt om hyreshusen.

– Jag mår bra av att får göra rent, det känns bra. Jag trivs mycket bra med det här jobbet, säger han.

När sommaren är över väntar fler utvecklande förändringar, berättar Anna. Bland annat kommer Filipstadsbostäder att öppna en Bobutik på Vikgatan där hyresgästerna kan få hjälp med frågor och funderingar.

I fem månader har Anna Andersson arbetat som trygghetsvärd. Under tiden som gått har hon tillsammans med ett team startat upp flera olika projekt som ska uppnå det önskade syftet – att skapa trygghet och samverkan mellan Filipstadsbostäder, som ägs av kommunen, och personerna som bor i något av stiftelsens hus.

– Andra som anställt trygghetsvärdar har ofta gjort det för att aktivera äldre hyresgäster, vi gör det här för att vi vill få med alla, säger Anna.

En sak som hon och hennes medarbetare just nu håller på att genomföra är en sommarfikaturné. Detta innebär att de åker runt bland hyreshusen och bjuder hyresgästerna att språkas över en kopp kaffe.

Mötet som sker vid fikastunderna är mycket viktig, anser Anna.

– Många upplever det nog som att de gnäller när de kommer fram och påpekar saker, men så ser jag det inte alls – det är jättebra att hyresgästerna talar om vad de tycker så det går att förändra och förbättra, säger Anna medan hon skär upp den hembakade rulltårtan som ska förses med ett fluffigt lager grädde.

Just denna dag har sommarfikaturnén slagit stopp på Vasagatan i Filipstad. Detta är det femte anhalten och fler ska det bli då Lesjöfors, Persberg och Nykroppa också ingår i turnéplanen.

Framför åsikter

Medan Anna fyller på fikabordet kommer en kvinna från hyreshuset fram för att prata. Hon berömmer initiativet och vill samtidigt framföra sina åsikter.

– Barnen måste få en bättre lekplats och en fotbollsplan. Det bor så många barn här och så finns det bara två gungor, säger hon.

Anna lyssnar och tar in och understyrker än en gång – att hålla dialogen levande är grunden för en bra samverkan. Detsamma tycker hennes medarbetare Cathrine Fagrell, Husam Zreki, Mohammad Baqir och Abdiwahab Mustafa som alla hjälper till att serva fikagästerna. Anna berättar att stiftelsen bland annat samarbetar med AIE, kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, och att det tack vare detta har skapats tio nya praktikplatser.

Abdiwahab Mustafa trivs mycket bra med att få praktisera hos Filipstadsbostäder. Han hjälper bland annat till att hålla rent och snyggt i trapphusen och runt om hyreshusen.

– Jag mår bra av att får göra rent, det känns bra. Jag trivs mycket bra med det här jobbet, säger han.

När sommaren är över väntar fler utvecklande förändringar, berättar Anna. Bland annat kommer Filipstadsbostäder att öppna en Bobutik på Vikgatan där hyresgästerna kan få hjälp med frågor och funderingar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.