2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Laddade inför Rämmendagarna

HELGPRAT: HANS BERGKVIST

I helgen är det dags för den sjätte upplagan av Rämmen-dagarna. Som vanligt bjuds det på ett blandat program, men i år finns det flera nya aktiviteter.
– Det kommer att finnas något för alla, säger Hans Bergkvist, ordförande i Rämmens bygdegårdsförening.

1 Hur ser programmet ut i år?

– Det är mycket som händer som vanligt. Det är många ideella krafter från olika föreningar som har jobbat för att få ett blandat innehåll. Det blir maskin och veteranutställning, musik och tipspromenad med traktortransport och mycket, mycket mer. Helt nytt för i år är en utställning om Filurius tillsammans med en bindväv av Ethel Halvar Andersson. Sen blir det även en kulturresa på flotte ut till Storön.

2 Vad gör man på kulturresan?

– Tanken är att man ska få återuppleva något som man gjorde på 20-talet. Då arrangerades resor till Storön med ångbåt, så fick man ta med sig sin picknick och så hölls det ett tal. I år är det före detta kommunalråd Per Åke Sandberg som håller tal. Sen bjuds det lite på musik och fika.

3 Ska man tänka på något speciellt som besökare?

– Vissa av aktiviteterna behöver man förboka. Som vandringen som vi håller på lördagen och kulturresan till Storön. Det är bra om vi vet hur många som ska med. Sen är det bra om man tar med sig flytväst till båten för allas säkerhet. Vi kommer att ha lånat in lite reservvästar, men man får gärna ta med sin egen. Kläder efter väder är också något att tänka på, de flesta aktiviteterna är utomhus, vi hoppas på bra väder. Men just nu ser det ut som att det kan bli lite regn.

4 Hur många tror ni kommer att komma?

– Förra året slog vi rekord. Då var det totalt 900 personer som kom under dagarna. Vår förhoppning är att det ska komma minst lika många i år. Men det beror ju även på vädret. Det brukar vara många som kommer till maskin och veteranutställningen. Man får se när maskinerna används ute i skogen, det blir lite action helt enkelt.

5 Hur ser startfältet ut för årets gräsklipparrace?

– Förra året hade vi ju VIP-inbjudna tävlande för att vi hade 5-årsjubileum. Men i år kör vi som vanligt, det är nio stycken som ska tävla. Jag ska vara tävlingsledare så jag är inte med, det är svårt att dela på sig!

6 Vad får man inte missa om man kommer till Rämmen?

– Det är svårt att säga, det beror ju helt på vad man är intresserad av. Men det finns något för alla. På söndagen hålls det en konsert i kyrkan med Kent Lundberg och Lasse Magnell som spelar lite Elvis-låtar. Konserterna i kyrkan brukar bli fullsatta, så det kan vara bra att komma i god tid för att få plats.

7 Varför tycker du att man ska komma till Rämmen?

– Det är här allt händer, det finns mycket kultur och historia. Sen är det otroligt vackert här, det måste man se. De flesta av aktiviteterna under helgen är ju dessutom kostnadsfria eller har fritt inträde, gratis tycker väl alla om!

Frida Johansson

1 Hur ser programmet ut i år?

– Det är mycket som händer som vanligt. Det är många ideella krafter från olika föreningar som har jobbat för att få ett blandat innehåll. Det blir maskin och veteranutställning, musik och tipspromenad med traktortransport och mycket, mycket mer. Helt nytt för i år är en utställning om Filurius tillsammans med en bindväv av Ethel Halvar Andersson. Sen blir det även en kulturresa på flotte ut till Storön.

2 Vad gör man på kulturresan?

– Tanken är att man ska få återuppleva något som man gjorde på 20-talet. Då arrangerades resor till Storön med ångbåt, så fick man ta med sig sin picknick och så hölls det ett tal. I år är det före detta kommunalråd Per Åke Sandberg som håller tal. Sen bjuds det lite på musik och fika.

3 Ska man tänka på något speciellt som besökare?

– Vissa av aktiviteterna behöver man förboka. Som vandringen som vi håller på lördagen och kulturresan till Storön. Det är bra om vi vet hur många som ska med. Sen är det bra om man tar med sig flytväst till båten för allas säkerhet. Vi kommer att ha lånat in lite reservvästar, men man får gärna ta med sin egen. Kläder efter väder är också något att tänka på, de flesta aktiviteterna är utomhus, vi hoppas på bra väder. Men just nu ser det ut som att det kan bli lite regn.

4 Hur många tror ni kommer att komma?

– Förra året slog vi rekord. Då var det totalt 900 personer som kom under dagarna. Vår förhoppning är att det ska komma minst lika många i år. Men det beror ju även på vädret. Det brukar vara många som kommer till maskin och veteranutställningen. Man får se när maskinerna används ute i skogen, det blir lite action helt enkelt.

5 Hur ser startfältet ut för årets gräsklipparrace?

– Förra året hade vi ju VIP-inbjudna tävlande för att vi hade 5-årsjubileum. Men i år kör vi som vanligt, det är nio stycken som ska tävla. Jag ska vara tävlingsledare så jag är inte med, det är svårt att dela på sig!

6 Vad får man inte missa om man kommer till Rämmen?

– Det är svårt att säga, det beror ju helt på vad man är intresserad av. Men det finns något för alla. På söndagen hålls det en konsert i kyrkan med Kent Lundberg och Lasse Magnell som spelar lite Elvis-låtar. Konserterna i kyrkan brukar bli fullsatta, så det kan vara bra att komma i god tid för att få plats.

7 Varför tycker du att man ska komma till Rämmen?

– Det är här allt händer, det finns mycket kultur och historia. Sen är det otroligt vackert här, det måste man se. De flesta av aktiviteterna under helgen är ju dessutom kostnadsfria eller har fritt inträde, gratis tycker väl alla om!

Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.