2016-07-14 14:32

2016-07-14 14:33

"Man måste våga prova"

FILIPSTAD: Hopp och volter med Le Parkour

Under ett par veckor framåt hålls ”prova på”- träning i Le Parkour i Filipstad. Under tisdagskvällen var det ett tiotal barn som kom för att lära sig att göra volter och att hoppa över hinder.

Ta dig från sträcka A till sträcka B på snabbaste och smidigaste sätt – det är vad Le Parkour går ut på. Det kan bland annat handla om att hoppa över hinder och att ta sig ner från lite högre höjder. Svårt i början men något man lär sig, menar Mathias Arvidsson, instruktör.

– Det viktigaste är att man vågar, man får inte vara rädd för att prova. Jag tror att det är något för alla och att alla kan lära sig, man måste inte vara modig innan man provar. Man kanske rent av blir modigare av att komma hit och testa, säger Mathias.

Duktiga deltagare

Att våga var inget problem för tisdagens deltagare. Efter bara ett par varv springer de med full fart och hoppar över plinten. Efter knappt en timmes träning är det dags att få öva på att hoppa upp på plinten och avsluta med en volt.

– De är otroligt duktiga. Jag är verkligen förvånad, de platsar nästan bättre i den andra gruppen för de som har lite mer erfarenhet, säger Mathias.

Provat förut

Bland deltagarna är det flera som provar för första gången. Men Philip Johansson, 10 år, har redan Le Parkour som ett fritidsintresse.

– Jag och en kompis gör det typ jämt. Det är roligt, man lär sig massa tricks, säger han.

Julian Strandell, 10 år, har också provat på sporten innan.

– Jag har inte gjort det så jättemycket innan, så jag vill lära mig mer. Det är väldigt roligt, man lär sig mycket. Det svåraste är nog att hoppa upp med benen före och sedan ta i händerna i plinten, säger han.

Träningarna kommer att hållas under tre veckor och arrangeras av ABF.

– Det har varit ett stort intresse. Det är ett ”prova på”-koncept på en nybörjarnivå. Vi kör både på tisdagar och söndagar, säger Jomark Polintan, ABF.

Ta dig från sträcka A till sträcka B på snabbaste och smidigaste sätt – det är vad Le Parkour går ut på. Det kan bland annat handla om att hoppa över hinder och att ta sig ner från lite högre höjder. Svårt i början men något man lär sig, menar Mathias Arvidsson, instruktör.

– Det viktigaste är att man vågar, man får inte vara rädd för att prova. Jag tror att det är något för alla och att alla kan lära sig, man måste inte vara modig innan man provar. Man kanske rent av blir modigare av att komma hit och testa, säger Mathias.

Duktiga deltagare

Att våga var inget problem för tisdagens deltagare. Efter bara ett par varv springer de med full fart och hoppar över plinten. Efter knappt en timmes träning är det dags att få öva på att hoppa upp på plinten och avsluta med en volt.

– De är otroligt duktiga. Jag är verkligen förvånad, de platsar nästan bättre i den andra gruppen för de som har lite mer erfarenhet, säger Mathias.

Provat förut

Bland deltagarna är det flera som provar för första gången. Men Philip Johansson, 10 år, har redan Le Parkour som ett fritidsintresse.

– Jag och en kompis gör det typ jämt. Det är roligt, man lär sig massa tricks, säger han.

Julian Strandell, 10 år, har också provat på sporten innan.

– Jag har inte gjort det så jättemycket innan, så jag vill lära mig mer. Det är väldigt roligt, man lär sig mycket. Det svåraste är nog att hoppa upp med benen före och sedan ta i händerna i plinten, säger han.

Träningarna kommer att hållas under tre veckor och arrangeras av ABF.

– Det har varit ett stort intresse. Det är ett ”prova på”-koncept på en nybörjarnivå. Vi kör både på tisdagar och söndagar, säger Jomark Polintan, ABF.

  • Frida Johansson