2016-07-12 16:41

2016-07-12 16:41

Får ris för sitt arbetsmiljöarbete

FILIPSTAD: Företag måste bli bättre

Efter ett besök på ett industriföretag verksamt inom kommunen, har Arbetsmiljöverket upptäckt en rad brister i företagets arbetsmiljöarbete.

Inspektionen gjordes den 2 juni i år.

Något som Arbetsmiljöverket hade stora synpunkter på var hur företaget delade upp sina uppgifter när det kommer till arbetet med att förebygga risker och olyckor, samt hur en tillfredsställande arbetsmiljö ska uppnås. Verket menar att det måste vara tydligt för arbetstagarna vem som har hand om vad och då en skriftlig fördelning saknas, kan det vara svårt anser miljöinspektören.

Arbetsmiljöverket kräver således att företaget ska fördela ut dessa uppgifter och skriftlig dokumentera vem som ansvarar för vad. Dessa personer ska regelbundet undersöka arbetsförhållandena, vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall, samt genomföra kontroller av vidtagna åtgärder.

Verket vill även se att personerna som har hand om dessa uppgifter får rätt kunskap för att utföra sitt arbetsmiljöarbete.

Företagets rutiner för att utreda bakomliggande orsaker till olyckfall och ohälsa anser verket även vara för allmänna. Därför ska dokumenterade rutiner för rapportering och utredning kring tillbud upprättas.

Säkerheten runt en del maskiner på företaget bör också ses över enligt verkets rapport.

Företaget har nu till och med den 28 oktober på sig att åtgärda bristerna.

Inspektionen gjordes den 2 juni i år.

Något som Arbetsmiljöverket hade stora synpunkter på var hur företaget delade upp sina uppgifter när det kommer till arbetet med att förebygga risker och olyckor, samt hur en tillfredsställande arbetsmiljö ska uppnås. Verket menar att det måste vara tydligt för arbetstagarna vem som har hand om vad och då en skriftlig fördelning saknas, kan det vara svårt anser miljöinspektören.

Arbetsmiljöverket kräver således att företaget ska fördela ut dessa uppgifter och skriftlig dokumentera vem som ansvarar för vad. Dessa personer ska regelbundet undersöka arbetsförhållandena, vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall, samt genomföra kontroller av vidtagna åtgärder.

Verket vill även se att personerna som har hand om dessa uppgifter får rätt kunskap för att utföra sitt arbetsmiljöarbete.

Företagets rutiner för att utreda bakomliggande orsaker till olyckfall och ohälsa anser verket även vara för allmänna. Därför ska dokumenterade rutiner för rapportering och utredning kring tillbud upprättas.

Säkerheten runt en del maskiner på företaget bör också ses över enligt verkets rapport.

Företaget har nu till och med den 28 oktober på sig att åtgärda bristerna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.