2016-07-05 14:24

2016-07-05 14:24

Ställer kommunen mot väggen efter tafsandet

FILIPSTAD/KARLSTAD: Christer Olsson (M) om sexuella ofredanden på Putte i parken

Efter helgens sexuella ofredanden på Putte i parken, vill Christer Olsson (M) ta krafttag mot att liknande händelser ska inträffa. Nu vill han ha svar från kommunen hur man ska arbeta med frågorna.

Under helgens musikfestival anmäldes närmare 30 fall av sexuellt ofredande. Två av de misstänkta personerna är hemmahörande på ett HVB-hem i Filipstad. Nu vill Christer Olsson (M) att kommunen ska utreda vad de har för ansvar i frågan.

– De som bor på ett HVB-hem är ofta ensamkommande flyktingbarn och därmed under 18. Om det nu var så att kommunen arrangerade en resa till Putte i parken med HVB-hemmet så måste kommunen ha ansvar för de som är med. Det är klart att var och en har personligt ansvar för sina handlingar, men när det handlar om minderåriga hamnar ansvaret hos någon annan, säger Christer Olsson.

”Inte bra nog”

I sin interpellation till kommunfullmäktige ställer Christer Olsson ett flertal frågor. Han undrar bland annat hur kommunen och HVB-hemmet informerar de ensamkommande om Sveriges lagar och regler.

– Man måste arbeta med attityder, värderingar och respekt för andra människor. De måste även få veta vad det får för konsekvenser. Om man redan har arbetat med detta görs det tydligen inte bra nog, säger han.

Polisen gick tidigt ut med att det var just ensamkommande ungdomar som var misstänkta, vilket har fått kritik från flera håll. Men frågan om hur man ska arbeta med nyanlända och hur de ska lära sig om Sveriges kultur är något som inte får komma i skymundan, menar Christer Olsson.

– Alla ska stå lika inför lagen, oavsett vart man kommer ifrån. Många kallar sådana här händelser för en slags kulturkrock, men jag skulle hellre kalla det för brist på respekt. Vi måste bli bättre på att arbeta med attityder, säger Christer Olsson.

Känna sig trygg

Nu när diskussionen har lyfts fram till Kommunfullmäktige hoppas Christer Olsson på att händelserna ska upphöra.

– Det här är frågor som vi måste få svar på för att undvika att det ska hända igen. Det är fruktansvärt kränkande. Kvinnor måste kunna få gå ut och känna sig trygga. Det spelar ingen roll vad man har på sig för kläder eller vart man är, man ska aldrig behöva känna sig otrygg, säger Christer Olsson.

Under helgens musikfestival anmäldes närmare 30 fall av sexuellt ofredande. Två av de misstänkta personerna är hemmahörande på ett HVB-hem i Filipstad. Nu vill Christer Olsson (M) att kommunen ska utreda vad de har för ansvar i frågan.

– De som bor på ett HVB-hem är ofta ensamkommande flyktingbarn och därmed under 18. Om det nu var så att kommunen arrangerade en resa till Putte i parken med HVB-hemmet så måste kommunen ha ansvar för de som är med. Det är klart att var och en har personligt ansvar för sina handlingar, men när det handlar om minderåriga hamnar ansvaret hos någon annan, säger Christer Olsson.

”Inte bra nog”

I sin interpellation till kommunfullmäktige ställer Christer Olsson ett flertal frågor. Han undrar bland annat hur kommunen och HVB-hemmet informerar de ensamkommande om Sveriges lagar och regler.

– Man måste arbeta med attityder, värderingar och respekt för andra människor. De måste även få veta vad det får för konsekvenser. Om man redan har arbetat med detta görs det tydligen inte bra nog, säger han.

Polisen gick tidigt ut med att det var just ensamkommande ungdomar som var misstänkta, vilket har fått kritik från flera håll. Men frågan om hur man ska arbeta med nyanlända och hur de ska lära sig om Sveriges kultur är något som inte får komma i skymundan, menar Christer Olsson.

– Alla ska stå lika inför lagen, oavsett vart man kommer ifrån. Många kallar sådana här händelser för en slags kulturkrock, men jag skulle hellre kalla det för brist på respekt. Vi måste bli bättre på att arbeta med attityder, säger Christer Olsson.

Känna sig trygg

Nu när diskussionen har lyfts fram till Kommunfullmäktige hoppas Christer Olsson på att händelserna ska upphöra.

– Det här är frågor som vi måste få svar på för att undvika att det ska hända igen. Det är fruktansvärt kränkande. Kvinnor måste kunna få gå ut och känna sig trygga. Det spelar ingen roll vad man har på sig för kläder eller vart man är, man ska aldrig behöva känna sig otrygg, säger Christer Olsson.

  • Frida Johansson