2016-07-05 06:00

2016-07-05 06:00

Nya regioner – så tycker politikerna

FILIPSTAD: Förslag om nya storregioner får olika reaktioner

Förra veckan presenterade regeringens indelningskommitté förslagen på de nya storregionerna i Sverige. Värmlands län ska enligt förslaget slås samman med Västra Götalands län. Ett förslag som möts av olika reaktioner hos de lokala politikerna.
– Jag ser inte värdet av det, säger Christer Olsson (M).

Från 21 regioner till sex stora senast efter valet 2022 är regeringens vision. I torsdags presenterades indelningen och redan mellan 2018-2019 kan tre nya län komma att skapas. Enligt förslaget ska Värmlands län slås ihop med Västra Götalands län, ett förslag som borde ratas helt, menar Christer Olsson (M).

– Jag tror inte på det här alls, vi i Moderaterna ser ju helst att Värmland är en egen region. Men skulle en sammanslagning vara aktuell så är det väl framför allt en Svealandsregion tillsammans med Örebro län. Det är mer naturligt både geografiskt och med alla samarbeten som vi redan har med dem, säger Christer Olsson.

Torbjörn Parling (S), ser däremot inga problem med en sammanslagning.

– Jag tycker att det är en bra lösning. Det finns många bra kontakter och jag tycker att det är ett bra samarbete inom Västra Götaland. Jag tror inte att det kommer att det kommer att vara särskilt dramatiskt. Det kommer att vara mer effektivt och lättare för de statliga myndigheterna om de kan arbeta med naturliga gränser, säger Torbjörn Parling.

Lika förutsättningar

Syftet med sammanslagningen är enligt regeringen att skapa likvärdiga förutsättningar för jobb och tillväxt i hela landet. Man tror även att det skulle leda till en ökad utvecklingskraft inom hälsa och sjukvård, samt en tydligare statlig regional närvaro. Men Christer Olsson menar att det är just sjukvården som kan komma att drabbas av en sammanslagning.

– Att Göteborg inte skulle se funktionen av sjukhusen i Arvika och Torsby är inte helt otroligt. I värsta fall skulle det bara bli Karlstad kvar och sen vårdcentraler i resten av Värmland. Karlstad skulle inte klara det själva.

Men att flera sjukhus skulle försvinna i Värmland efter en sammanslagning är inget som Torbjörn Parling oroar sig för.

– Vad jag vet har inga sjukhus i Västra Götaland lagts ner hittills, så jag tror inte att det skulle hända i Värmland.

I nuläget samarbetar Värmlands län mycket med Örebro län, ett samarbete som både Christer Olsson och Torbjörn Parling hoppas ska fortsätta även efter en eventuell sammanslagning med Västra Götaland.

– Det finns säkert avtal som man kan arbeta fram även om vi tillhör Västra Götaland, säger Torbjörn Parling.

Flera nya län

Förutom en sammanslagning med Värmland och Västra Götaland är målet att nya län ska skapas även i Norrland och i Svealand år 2018-2019.

– Jag förstår inte alls värdet i detta. Så här stora förändringar har inte gjorts på 400 år, varför ska man göra så omfattande ändringar så snabbt helt plötsligt, säger Christer Olsson.

– Jag tror att det är en smidig lösning som inte gör ont, säger Torbjörn Parling.

Från 21 regioner till sex stora senast efter valet 2022 är regeringens vision. I torsdags presenterades indelningen och redan mellan 2018-2019 kan tre nya län komma att skapas. Enligt förslaget ska Värmlands län slås ihop med Västra Götalands län, ett förslag som borde ratas helt, menar Christer Olsson (M).

– Jag tror inte på det här alls, vi i Moderaterna ser ju helst att Värmland är en egen region. Men skulle en sammanslagning vara aktuell så är det väl framför allt en Svealandsregion tillsammans med Örebro län. Det är mer naturligt både geografiskt och med alla samarbeten som vi redan har med dem, säger Christer Olsson.

Torbjörn Parling (S), ser däremot inga problem med en sammanslagning.

– Jag tycker att det är en bra lösning. Det finns många bra kontakter och jag tycker att det är ett bra samarbete inom Västra Götaland. Jag tror inte att det kommer att det kommer att vara särskilt dramatiskt. Det kommer att vara mer effektivt och lättare för de statliga myndigheterna om de kan arbeta med naturliga gränser, säger Torbjörn Parling.

Lika förutsättningar

Syftet med sammanslagningen är enligt regeringen att skapa likvärdiga förutsättningar för jobb och tillväxt i hela landet. Man tror även att det skulle leda till en ökad utvecklingskraft inom hälsa och sjukvård, samt en tydligare statlig regional närvaro. Men Christer Olsson menar att det är just sjukvården som kan komma att drabbas av en sammanslagning.

– Att Göteborg inte skulle se funktionen av sjukhusen i Arvika och Torsby är inte helt otroligt. I värsta fall skulle det bara bli Karlstad kvar och sen vårdcentraler i resten av Värmland. Karlstad skulle inte klara det själva.

Men att flera sjukhus skulle försvinna i Värmland efter en sammanslagning är inget som Torbjörn Parling oroar sig för.

– Vad jag vet har inga sjukhus i Västra Götaland lagts ner hittills, så jag tror inte att det skulle hända i Värmland.

I nuläget samarbetar Värmlands län mycket med Örebro län, ett samarbete som både Christer Olsson och Torbjörn Parling hoppas ska fortsätta även efter en eventuell sammanslagning med Västra Götaland.

– Det finns säkert avtal som man kan arbeta fram även om vi tillhör Västra Götaland, säger Torbjörn Parling.

Flera nya län

Förutom en sammanslagning med Värmland och Västra Götaland är målet att nya län ska skapas även i Norrland och i Svealand år 2018-2019.

– Jag förstår inte alls värdet i detta. Så här stora förändringar har inte gjorts på 400 år, varför ska man göra så omfattande ändringar så snabbt helt plötsligt, säger Christer Olsson.

– Jag tror att det är en smidig lösning som inte gör ont, säger Torbjörn Parling.

  • Frida Johansson