2016-06-21 06:00

2016-06-21 06:00

Utskott på lång kulturrunda

FILIPSTAD: Politiker gjorde givande resa i närmiljön

Det finns mycket att se i Filipstads kommun och många aktiva föreningar.
Det fick kultur- och föreningsutskottet erfara i fredags, när en rundresa med studiebesök blev så lång att utskottsmötet som var planerat till fredagen fick flyttas till måndagen.

Snacka om angenäma bekymmer – en lång och trivsam kulturrunda blev det när kultur- och föreningsutskottet gav sig ut på resa i fredags, så lång att sammanträdet som var planerat att hållas efter turen, fick skjutas upp till måndagseftermiddagen.

Munkebergs hembygdgård i Filipstad, Nordmarks friskvårdsförening, Nordmarks hembygdsförening, Folkets hus i Lesjöfors och Saxå bruk var hållplatserna på turnén,.

– Vi gör en sådan här rundtur varje år i maj-juni, berättar Torbjörn Parling, ordförande i utskottet.

Turen började redan vid åtta-tiden och Torbjörn berättar att han inte var hemma igen förrän vid halv fem-tiden.

”Bra att se”

– Det var intressant och bra att se vilka verksamheter som finns och som vi gett bidrag. Vi brukar göra så att vi hälsar på för att se verksamhet på olika ställen som vi haft att göra med, säger han.

Men att det blev en så väldigt lång tur?

– Vi var ju hos en herre som tar lite tid på sig, säger han och syftar förstås på Carl Jan Granqvist, som har stora planer för Saxå, som han vill förvandla till ett måltidscentrum.

– Han har stora visioner. Blir hälften verklighet så är det ett underverk, säger Torbjörn Parling och håller tummarna.

Flera bidrag

När själva sammanträdet med kultur- och föreningsutskottet väl hölls på måndagseftermiddagen, var det sex olika bidragsärenden som avverkades, varav faktiskt tre stycken handlar om just Saxå.

Saxå golfklubb hade lämnat in två ansökningar. I den ena sökte klubben 35 000 kronor i bidrag till en sommarlovsaktivitet, i form av golfutbildningar för barn mellan 6 och 15 år, vilket utskottet beviljade. I den andra sökte klubben om 25 000 kronor i bidrag för att kunna ersätta en motorsåg och två röjsågar som stulits vid ett inbrott i golfklubbens maskinhall. Där valde utskottet att säga ja till högst 17 000 kronor.

– Det finns ingen vetenskaplig grund bakom det, men vi ser vad vi har råd med ungefär. Vi sa att de får kolla först om försäkringen de har inte täcker. Gör den inte det, får de 17 000 av våra investeringsmedel, säger Torbjön Parling.

Tredje ansökan med Saxåanknytning handlar om kammarmusikfestivalen på Saxå, som får 10 000 kronor i kommunalt stöd, vilket också är vad stiftelsen bakom festivalen ansökt om.

Markus får 10000

10 000 kronor är även vad filmskaparen Markus Helmersson kommer att få från kommunen efter beslut i KFU. Pengarna ska den unge Filipstadsskildraren använda för att göra en filmserie om Filipstads historia.

Nej blir det däremot både till Eritreanska föreningen i Filipstad och till Nykroppa Framtid. Eritreanska hade sökt 6 000 kronor till att arrangera ett öppet hus i samband med Eritreas nationaldag den 23 maj, men KFU säger nej till bidrag till en sådan, eftersom man har som policy att inte dela ut bidrag till fester.

Nykroppaföreningen får ett lite mer ”öppet” nej. Avslagsbeslutet nu kan bli ett ja senare, men då krävs att föreningen återkommer med en del kompletterande uppgifter som KFU vill ha. Det Nykroppa framtid ansökt om är att få en rejäl utökning av det kommunala driftsbidraget för 2016.

Snacka om angenäma bekymmer – en lång och trivsam kulturrunda blev det när kultur- och föreningsutskottet gav sig ut på resa i fredags, så lång att sammanträdet som var planerat att hållas efter turen, fick skjutas upp till måndagseftermiddagen.

Munkebergs hembygdgård i Filipstad, Nordmarks friskvårdsförening, Nordmarks hembygdsförening, Folkets hus i Lesjöfors och Saxå bruk var hållplatserna på turnén,.

– Vi gör en sådan här rundtur varje år i maj-juni, berättar Torbjörn Parling, ordförande i utskottet.

Turen började redan vid åtta-tiden och Torbjörn berättar att han inte var hemma igen förrän vid halv fem-tiden.

”Bra att se”

– Det var intressant och bra att se vilka verksamheter som finns och som vi gett bidrag. Vi brukar göra så att vi hälsar på för att se verksamhet på olika ställen som vi haft att göra med, säger han.

Men att det blev en så väldigt lång tur?

– Vi var ju hos en herre som tar lite tid på sig, säger han och syftar förstås på Carl Jan Granqvist, som har stora planer för Saxå, som han vill förvandla till ett måltidscentrum.

– Han har stora visioner. Blir hälften verklighet så är det ett underverk, säger Torbjörn Parling och håller tummarna.

Flera bidrag

När själva sammanträdet med kultur- och föreningsutskottet väl hölls på måndagseftermiddagen, var det sex olika bidragsärenden som avverkades, varav faktiskt tre stycken handlar om just Saxå.

Saxå golfklubb hade lämnat in två ansökningar. I den ena sökte klubben 35 000 kronor i bidrag till en sommarlovsaktivitet, i form av golfutbildningar för barn mellan 6 och 15 år, vilket utskottet beviljade. I den andra sökte klubben om 25 000 kronor i bidrag för att kunna ersätta en motorsåg och två röjsågar som stulits vid ett inbrott i golfklubbens maskinhall. Där valde utskottet att säga ja till högst 17 000 kronor.

– Det finns ingen vetenskaplig grund bakom det, men vi ser vad vi har råd med ungefär. Vi sa att de får kolla först om försäkringen de har inte täcker. Gör den inte det, får de 17 000 av våra investeringsmedel, säger Torbjön Parling.

Tredje ansökan med Saxåanknytning handlar om kammarmusikfestivalen på Saxå, som får 10 000 kronor i kommunalt stöd, vilket också är vad stiftelsen bakom festivalen ansökt om.

Markus får 10000

10 000 kronor är även vad filmskaparen Markus Helmersson kommer att få från kommunen efter beslut i KFU. Pengarna ska den unge Filipstadsskildraren använda för att göra en filmserie om Filipstads historia.

Nej blir det däremot både till Eritreanska föreningen i Filipstad och till Nykroppa Framtid. Eritreanska hade sökt 6 000 kronor till att arrangera ett öppet hus i samband med Eritreas nationaldag den 23 maj, men KFU säger nej till bidrag till en sådan, eftersom man har som policy att inte dela ut bidrag till fester.

Nykroppaföreningen får ett lite mer ”öppet” nej. Avslagsbeslutet nu kan bli ett ja senare, men då krävs att föreningen återkommer med en del kompletterande uppgifter som KFU vill ha. Det Nykroppa framtid ansökt om är att få en rejäl utökning av det kommunala driftsbidraget för 2016.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.