2016-06-13 14:36

2016-06-13 14:36

"Ta krafttag nu mot barbariet"

FILIPSTAD: Debatt i fullmäktige om könsstympning

Vad görs mot könsstympning av flickor? För lite, var budskapet från Gisela Nyquist (-) i en interpellationsdebatt i fullmäktige.
– Lagstiftningen har skärpts, men ingenting händer.

Hon hade lämnat in en fråga om hur kommunen arbetar mot könsstympning till socialnämndens ordförande Anders Nilsson. I samband med att hon fick svar vid senaste mötet i fullmäktige, passade hon på att föreslå att kommunen skulle hyra en föreläsare för att få fram mer fakta till dem som jobbar inom kommunen.

En stor föreläsning har dock redan hållits i ämnet, framhöll Anders Nilsson. Han berättade också att personal från socialens individ och familjeomsorg i kommunen förra året fick gå en utbildning på Uppsala Akademiska sjukhus om kvinnlig könsstympning.

Viktigt att våga fråga

Han påminde också om att lagen säger att den som arbetar inom förskolan, skolan, socialtjänsten samt hälso- och sjukvården har skyldighet att direkt göra en anmälan till socialtjänsten, om de misstänker att ett barn far illa. Det gäller också misstanke om att en flicka riskerar bli könsstympad eller om en flicka är könsstympad och behöver stöd eller vård på grund av det.

– Jag tror mycket handlar om att våga prata om det och våga ställa frågor. Det är känsliga områden så det gäller att ställa rätt frågor och det tycker jag vi gör, sa han.

Där fick han medhåll av Christer Olsson (M):

– Det är viktigt att vi inte är rädda för att ta tag i den här frågan.

Gisela Nyquist gjorde tydligt att det här är en hjärtefråga för henne.

– Nu hoppas jag att alla tar krafttag mot det barbari som pågår.

Hon hade lämnat in en fråga om hur kommunen arbetar mot könsstympning till socialnämndens ordförande Anders Nilsson. I samband med att hon fick svar vid senaste mötet i fullmäktige, passade hon på att föreslå att kommunen skulle hyra en föreläsare för att få fram mer fakta till dem som jobbar inom kommunen.

En stor föreläsning har dock redan hållits i ämnet, framhöll Anders Nilsson. Han berättade också att personal från socialens individ och familjeomsorg i kommunen förra året fick gå en utbildning på Uppsala Akademiska sjukhus om kvinnlig könsstympning.

Viktigt att våga fråga

Han påminde också om att lagen säger att den som arbetar inom förskolan, skolan, socialtjänsten samt hälso- och sjukvården har skyldighet att direkt göra en anmälan till socialtjänsten, om de misstänker att ett barn far illa. Det gäller också misstanke om att en flicka riskerar bli könsstympad eller om en flicka är könsstympad och behöver stöd eller vård på grund av det.

– Jag tror mycket handlar om att våga prata om det och våga ställa frågor. Det är känsliga områden så det gäller att ställa rätt frågor och det tycker jag vi gör, sa han.

Där fick han medhåll av Christer Olsson (M):

– Det är viktigt att vi inte är rädda för att ta tag i den här frågan.

Gisela Nyquist gjorde tydligt att det här är en hjärtefråga för henne.

– Nu hoppas jag att alla tar krafttag mot det barbari som pågår.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.