2016-06-03 06:00

2016-06-03 06:00

Biskopen ska högtidstala

HELGPRAT:: Avgående biskop Esbjörn Hagberg gästar nationaldagsfirandet

På måndag är det 6 juni och nationaldagen firas stort i Filipstads centrum. På Stora torget bjuds det på ett digert program under hela dagen. Esbjörn Hagberg, avgående biskop i Karlstads stift, kommer att hålla högtidstalet.

1. Vad kommer du att tala om i ditt högtidstal?

– Jag har inte skrivit det än så jag vet inte riktigt. Men jag kan tänka mig att det kommer att handla mycket om tacksamhet över det fina land vi lever i och de utmaningar vi samtidigt står inför. Vi behöver hela tiden arbeta för ett samhälle som är öppet, tolerant och där alla människors värde respekteras.

2. Vad betyder nationaldagen för dig personligen?

– För mig betyder det att vara stolt över allt det som är gott i vårt vackra land och inspireras till att gemensam verka för att det på varje plats ska vara gott att leva och verka. Det är också en fin tradition att vi välkomnar de människor som vill bli svenska medborgare.

3. Hur ska du själv fira nationaldagen?

– Det kommer jag att göra i Filipstad, för övrigt kommer jag nog inte att fira på något speciellt sätt. Jag såg att det skulle vara ett stort kafferep klockan 15 så det ska jag försöka komma till.

4. Vad är ditt förhållande till Filipstad?

– Det sträcker sig långt tillbaka i tiden, min far var lärare på Gammelkroppa skola. Jag är uppvuxen i västra Värmland men vi åkte ganska ofta runt i länet och pappa berättade då om åren i Gammelkroppa och Filipstad. Han var också skidåkare och tävlade för Kroppa, han berättade mycket om sin tid som aktiv. Jag har även varit flera gånger i Filipstad i samband med min tjänst som biskop. Jag känner mig hemma i Filipstad.

5. Vad ska du göra när du går i pension i augusti?

– Vi kommer att flytta tillbaka till Enköping där vi bodde förut. Sedan får jag nästan varje dag förfrågningar om vad jag ska göra. Det handlar om olika uppgifter som getts mig så jag kommer inte att ligga på soffan. Det handlar om föreläsningar och undervisning. Sedan ska jag skriva en bok som berör de frågor vi kan ställa inför livet; om livets glädje, lycka, allvar och sorger. Det är ärkebiskopen som bett mig skriva den. Jag är även ordförande i den grupp som ska sammanställa förslag till de nya gudstjänstordningar vi ska ha i Sverige.

6. Vad kommer du att minnas från din tid som biskop?

– För mig har det varit väldigt mycket av ett återvändande, jag har vuxit upp i Värmland. Det har känts väldigt speciellt att vara 14 år här igen. Det har varit mötet med många människor i de lokala sammanhangen, som har gör ett hängivet arbete för bygden, kyrkan och människorna. Det finns en stolthet över den bygd man lever i och en vilja att göra gott på många olika sätt, det har varit fantastiskt att få uppleva detta. Jag märker att kyrkan fortfarande betyder mycket för människorna i bygden.

7. Vilket råd har du till din efterträdare Sören Dalevi?

– Mitt råd till honom är att vara sig själv i den uppgift han går in i. Han är en person som tycker om att undervisa och är duktig på det, han ska låta det som är hans många styrkor komma till sin rätt i den här uppgiften.

1. Vad kommer du att tala om i ditt högtidstal?

– Jag har inte skrivit det än så jag vet inte riktigt. Men jag kan tänka mig att det kommer att handla mycket om tacksamhet över det fina land vi lever i och de utmaningar vi samtidigt står inför. Vi behöver hela tiden arbeta för ett samhälle som är öppet, tolerant och där alla människors värde respekteras.

2. Vad betyder nationaldagen för dig personligen?

– För mig betyder det att vara stolt över allt det som är gott i vårt vackra land och inspireras till att gemensam verka för att det på varje plats ska vara gott att leva och verka. Det är också en fin tradition att vi välkomnar de människor som vill bli svenska medborgare.

3. Hur ska du själv fira nationaldagen?

– Det kommer jag att göra i Filipstad, för övrigt kommer jag nog inte att fira på något speciellt sätt. Jag såg att det skulle vara ett stort kafferep klockan 15 så det ska jag försöka komma till.

4. Vad är ditt förhållande till Filipstad?

– Det sträcker sig långt tillbaka i tiden, min far var lärare på Gammelkroppa skola. Jag är uppvuxen i västra Värmland men vi åkte ganska ofta runt i länet och pappa berättade då om åren i Gammelkroppa och Filipstad. Han var också skidåkare och tävlade för Kroppa, han berättade mycket om sin tid som aktiv. Jag har även varit flera gånger i Filipstad i samband med min tjänst som biskop. Jag känner mig hemma i Filipstad.

5. Vad ska du göra när du går i pension i augusti?

– Vi kommer att flytta tillbaka till Enköping där vi bodde förut. Sedan får jag nästan varje dag förfrågningar om vad jag ska göra. Det handlar om olika uppgifter som getts mig så jag kommer inte att ligga på soffan. Det handlar om föreläsningar och undervisning. Sedan ska jag skriva en bok som berör de frågor vi kan ställa inför livet; om livets glädje, lycka, allvar och sorger. Det är ärkebiskopen som bett mig skriva den. Jag är även ordförande i den grupp som ska sammanställa förslag till de nya gudstjänstordningar vi ska ha i Sverige.

6. Vad kommer du att minnas från din tid som biskop?

– För mig har det varit väldigt mycket av ett återvändande, jag har vuxit upp i Värmland. Det har känts väldigt speciellt att vara 14 år här igen. Det har varit mötet med många människor i de lokala sammanhangen, som har gör ett hängivet arbete för bygden, kyrkan och människorna. Det finns en stolthet över den bygd man lever i och en vilja att göra gott på många olika sätt, det har varit fantastiskt att få uppleva detta. Jag märker att kyrkan fortfarande betyder mycket för människorna i bygden.

7. Vilket råd har du till din efterträdare Sören Dalevi?

– Mitt råd till honom är att vara sig själv i den uppgift han går in i. Han är en person som tycker om att undervisa och är duktig på det, han ska låta det som är hans många styrkor komma till sin rätt i den här uppgiften.