2016-05-31 12:42

2016-05-31 12:42

Miljoner till höjda lärarlöner

FILIPSTAD: Statliga bidrag delas ut

Filipstads kommun får 2,95 miljoner kronor till lönelyft för lärarna i kommunen.
Pengarna kommer från Skolverket.

– Lärarlönelyftet ger många lärare möjlighet till löneökning. Vi har en allvarlig lärarbrist i landet. Därför är vi positiva till alla insatser som kan få fler lärare att vilja stanna kvar i yrket, få fler att vilja bli lärare och dessutom locka tillbaka lärare till skolan, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket.

Totalt skickas därifrån ut 3 miljarder kronor i lönelyftspengar för läsåret 2016/17 och pengarna kan höja lönen för cirka 60 000 lärare runt om i landet.

I Filipstad landar 2,95 miljoner kronor, Hällefors får 1,7 miljoner och Storfors 1,0. Persbergs friskola får 100 000 kronor.

Hur mycket lönelyftspengar kommunerna får baseras på hur många elever de har i sina skolor, men vilka lärare som får del av pengarna är upp till kommunerna att avgöra. I genomsnitt är det tänkt att det så kallade Lärarlönelyftet ska ge 2500 till 3500 kronor i löneökning, men en del kommer att få mer och andra mindre. Det är också upp till kommunen att bestämma om lärarna som får påökt ska få det tillsvidare eller bara under begränsad tid, framhåller Skolverket.

Ett krav för att få del av pengarna är att läraren ska ha utvecklat undervisningen.

– Lärarlönelyftet ger många lärare möjlighet till löneökning. Vi har en allvarlig lärarbrist i landet. Därför är vi positiva till alla insatser som kan få fler lärare att vilja stanna kvar i yrket, få fler att vilja bli lärare och dessutom locka tillbaka lärare till skolan, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket.

Totalt skickas därifrån ut 3 miljarder kronor i lönelyftspengar för läsåret 2016/17 och pengarna kan höja lönen för cirka 60 000 lärare runt om i landet.

I Filipstad landar 2,95 miljoner kronor, Hällefors får 1,7 miljoner och Storfors 1,0. Persbergs friskola får 100 000 kronor.

Hur mycket lönelyftspengar kommunerna får baseras på hur många elever de har i sina skolor, men vilka lärare som får del av pengarna är upp till kommunerna att avgöra. I genomsnitt är det tänkt att det så kallade Lärarlönelyftet ska ge 2500 till 3500 kronor i löneökning, men en del kommer att få mer och andra mindre. Det är också upp till kommunen att bestämma om lärarna som får påökt ska få det tillsvidare eller bara under begränsad tid, framhåller Skolverket.

Ett krav för att få del av pengarna är att läraren ska ha utvecklat undervisningen.