2016-05-23 17:31

2016-05-24 16:17

Lågt skadestånd till Nordmarksflickan

NORDMARK: Bara 44 000 – hade krävt åtta miljoner

”Nordmarksflickan” hade krävt åtta miljoner av staten i ersättning för vad hon utsatts för av myndigheterna i form av bland annat ett olagligt tvångsomhändertagande.
Men när beslutet från Justitiekanslern kom, blev det bara 44 000 kronor.

Syskonparet blev omskrivna i media som Nordmarksbarnen i ett långvarigt, infekterat och svårt ärende, som från början handlade om klagomål på barnens skolgång och kom att utvecklas till en berättelse om hur myndigheter grep in på ett sätt som enligt flickan – som nu är en ung vuxen – ledde till tio förstörda år.

Låstes in

Bland annat gick kommunens socialnämnd in med ett tvångsomhändertagande, som ledde till att de båda syskonen hamnade på ett LVU-hem, där de låstes in och tvingades bo bland äldre ungdomar som hade drog- och anpassningsproblem. Då var syskonen i yngre tonåren.

For illa

I en uppmärksammad intervju i NWT 2014 berättade flickan om rymningar, gripanden och hur hon nu försöker skapa sig ett nytt liv trots allt hon drabbats av. Hon berättade också om hur illa hon for både på det låsta hemmet och under tiden hon var på flykt därifrån.

Allvarlig kritik

Justitieombudsmannen har redan riktat allvarlig kritik mot Filipstads kommun i det aktuella ärendet. Det var inte rätt att ta beslutet om frihetsberövande och att sätta barnen på det låsta behandlingshemmet.

Flickan krävde åtta miljoner i skadestånd av staten, via en skrivelse till Justitiekanslern, JK, för sitt lidande på grund av det olagliga frihetsberövandet och för att hon myndigheterna under så lång tid som tio år utsatts för felaktig behandling av myndigheterna.

JK landar dock i en betydligt mindre summa: bara 44 000. Pengarna får hon för att hon på felaktiga grunder hölls inlåst i en månad sommaren 2006. I övrigt konstaterar JK bland annat att hon får vända sig till kommunen med krav på ersättning för fel som socialnämnden gjort. JK skriver också att det handlar om händelser eller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka tiden, vilket gör att JK inte vidtar någon åtgärd, eftersom för lång tid gått för att man ska kunna ställa myndigheterna till svars. JK anför också att flera av händelserna redan granskats av JO och att man inte brukar granska sådant som redan granskats av JO.

”En ynklig summa”

Nordmarksflickan själv skriver så här om beslutet på sin blogg:

”Man kan ganska snabbt konstatera att 44000 SEK är en ynklig summa för tio års lidande och en förstörd barndom (särskilt om man betänker att jag sannolikt kommer att må dåligt mer eller mindre resten av mitt liv på grund av saker som inte borde ha hänt), men samtidigt så tar jag det som positivt att jag överhuvudtaget tillerkändes något.”

Skadeståndet i sig är också ett erkännande från staten att hon blivit orätt behandlad:

”Sverige är inte överdrivet generösa med skadestånd, och även om skadeståndet endast gäller en liten del av omhändertagandet så är det ändå en form av erkännande på att fel begåtts och att jag inte borde ha placerats på institution som elvaåring. Det är ändå en skön känsla.”

Syskonparet blev omskrivna i media som Nordmarksbarnen i ett långvarigt, infekterat och svårt ärende, som från början handlade om klagomål på barnens skolgång och kom att utvecklas till en berättelse om hur myndigheter grep in på ett sätt som enligt flickan – som nu är en ung vuxen – ledde till tio förstörda år.

Låstes in

Bland annat gick kommunens socialnämnd in med ett tvångsomhändertagande, som ledde till att de båda syskonen hamnade på ett LVU-hem, där de låstes in och tvingades bo bland äldre ungdomar som hade drog- och anpassningsproblem. Då var syskonen i yngre tonåren.

For illa

I en uppmärksammad intervju i NWT 2014 berättade flickan om rymningar, gripanden och hur hon nu försöker skapa sig ett nytt liv trots allt hon drabbats av. Hon berättade också om hur illa hon for både på det låsta hemmet och under tiden hon var på flykt därifrån.

Allvarlig kritik

Justitieombudsmannen har redan riktat allvarlig kritik mot Filipstads kommun i det aktuella ärendet. Det var inte rätt att ta beslutet om frihetsberövande och att sätta barnen på det låsta behandlingshemmet.

Flickan krävde åtta miljoner i skadestånd av staten, via en skrivelse till Justitiekanslern, JK, för sitt lidande på grund av det olagliga frihetsberövandet och för att hon myndigheterna under så lång tid som tio år utsatts för felaktig behandling av myndigheterna.

JK landar dock i en betydligt mindre summa: bara 44 000. Pengarna får hon för att hon på felaktiga grunder hölls inlåst i en månad sommaren 2006. I övrigt konstaterar JK bland annat att hon får vända sig till kommunen med krav på ersättning för fel som socialnämnden gjort. JK skriver också att det handlar om händelser eller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka tiden, vilket gör att JK inte vidtar någon åtgärd, eftersom för lång tid gått för att man ska kunna ställa myndigheterna till svars. JK anför också att flera av händelserna redan granskats av JO och att man inte brukar granska sådant som redan granskats av JO.

”En ynklig summa”

Nordmarksflickan själv skriver så här om beslutet på sin blogg:

”Man kan ganska snabbt konstatera att 44000 SEK är en ynklig summa för tio års lidande och en förstörd barndom (särskilt om man betänker att jag sannolikt kommer att må dåligt mer eller mindre resten av mitt liv på grund av saker som inte borde ha hänt), men samtidigt så tar jag det som positivt att jag överhuvudtaget tillerkändes något.”

Skadeståndet i sig är också ett erkännande från staten att hon blivit orätt behandlad:

”Sverige är inte överdrivet generösa med skadestånd, och även om skadeståndet endast gäller en liten del av omhändertagandet så är det ändå en form av erkännande på att fel begåtts och att jag inte borde ha placerats på institution som elvaåring. Det är ändå en skön känsla.”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.