2016-05-23 14:50

2016-05-23 14:50

Carl Jan berättade levande om de döda

FILIPSTAD: Kyrkogårdsvandring med många levnadsöden

”Tid att minnas andar som flytt” var rubriken när Carl Jan Granqvist guidade på Filipstads västra kyrkogård i söndags eftermiddag.

Ett 30-tal personer kom för att följa med på vandringen, som började inne i kyrkan med att Carl Jan berättade om brukspatroner, företagsprofiler, prostar och skådespelare som alla fått sin vila på kyrkogården invid kyrkan. Fast han berättade ju inte bara om de ofta pampiga gravstenarna utan än mer om deras liv och verk – och inte heller bara om de allra mest kända profilerna.

Han berättade på ett levande sätt om de döda profilerna som var och en på sitt sätt bidragit till Filipstads utveckling. Och att kunna sin historia är viktigt i nutiden, framhåller han.

– Man lever genom sina rötter och kan man inte det har man ingen kreativitet. Det är ofta så att man får sin säkerhet och sin trygghet genom sina rötter och berättelserna. Har man starka relationer gör det en frimodig och självständig och det tycker jag att jag vill bibringa till unga människor. Sök dina rötter, ta energi från dem och ta avstamp i dem för din egen frigörelse.

Vandringen arrangerades av föreningen Berith Bergströms minne, där Carl Jan Granqvist är aktiv.

Ett 30-tal personer kom för att följa med på vandringen, som började inne i kyrkan med att Carl Jan berättade om brukspatroner, företagsprofiler, prostar och skådespelare som alla fått sin vila på kyrkogården invid kyrkan. Fast han berättade ju inte bara om de ofta pampiga gravstenarna utan än mer om deras liv och verk – och inte heller bara om de allra mest kända profilerna.

Han berättade på ett levande sätt om de döda profilerna som var och en på sitt sätt bidragit till Filipstads utveckling. Och att kunna sin historia är viktigt i nutiden, framhåller han.

– Man lever genom sina rötter och kan man inte det har man ingen kreativitet. Det är ofta så att man får sin säkerhet och sin trygghet genom sina rötter och berättelserna. Har man starka relationer gör det en frimodig och självständig och det tycker jag att jag vill bibringa till unga människor. Sök dina rötter, ta energi från dem och ta avstamp i dem för din egen frigörelse.

Vandringen arrangerades av föreningen Berith Bergströms minne, där Carl Jan Granqvist är aktiv.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.