2016-05-20 06:00

2016-05-21 22:36

De känner oro över Hornkullens framtid

NYKROPPA: Behöver hjälp för att få verksamheten vid silvergruvorna att gå runt

Engagemanget inom Nykroppas Framtid dalar en smula. Det säger Kenneth Rydén och Lennart Jansson som är styrelsemedlemmar i den ideella föreningen. Det är svårt att hitta folk som kan delta i arbetet och man söker fler bidrag för att få verksamheten att gå runt.

– Vi har skickat in en ny ansökan till kommunen om bidrag till drift och för underhåll av personal. För tillfället vet vi inte om det blir ja eller nej på den ansökan och vi oroar oss en del inför sommaren här uppe. Vi har ingen som kan jobba i caféet just nu, och det är svårt att få folk att engagera sig på plats, säger Kenneth Rydén, eldsjäl i föreningen.

Just nu jobbar Lennart Jansson, Kenneth Rydén och en praktikant från Arbetsförmedlingen som heter Niklas Ågren vid gruvan. De håller på att röja upp runt caféstugan, pumpa upp vatten ur gruvhålen och fixa trappor och räcken inför kommande säsong.

Den första juni är det tänkt att man ska dra i gång guidade turer igen.

– Men trots att vi har fått bra stöd av turistbyrån med marknadsföring och nya broschyrer plus fortsatt visat intresse från bland andra Bergsskolan som kommer på regelbundna besök så är det klart att det krävs jobb för att hålla allt i gång, säger Lennart Jansson.

Styrelsemedlemmarna berättar också att enskilda privatpersoner också skjuter till med hjälp. Bland annat med att säkra gruvhålen där det behövs inför varje säsong. Området är kulturmärkt och det krävs särskild kunskap för att hålla gruvan i gott skick så att turister kan ta sig ner oskadda.

– Men det gäller att hålla kvar det engagemanget. Vi har inte haft något möte i år ännu för att besluta om Hornkullens dag som vi kör varje år. Och vi hoppas verkligen att vi kan dra folk som vi har gjort tidigare år, säger Kenneth Rydén.

Det finns många olika arbetsuppgifter att ta itu med, säger han. Dels ska man hålla den så kallade Silverleden och kulturstigen i anslutning till gruvan i gott skick, plus man har nyligen fått hjälp av länsstyrelsen att renovera backstugan där föreningen driver sitt café.

– Renoveringen är det egentligen Kroppa hembygdsförening som står för, men vi använder också stugan i samverkan med hembygdsföreningen. Stugan är ett kulturarv och det har varit timmermän här för att ersätta bärande stolpar, förklarar Lennart Jansson.

Niklas Ågren, praktikant hos Nykroppas Framtid, säger att det inte var helt lätt att få Arbetsförmedlingen att godkänna praktikplats vid Hornkullen.

– Det är väl svårt eftersom det helst ska leda till anställning. Men jag tycker att det är jättebra här. Och det finns en mening med att hjälpa till att bevara det som finns kvar, säger han.

När visningarna drar i gång i juni får Lennart Jansson hjälp av en person till som ska vara med och hålla guidade turer.

– Det brukar komma många turister från Tyskland och Holland, och jag tror inte det blir någon skillnad i år, säger Lennart Jansson.

Men enligt Kenneth Rydén kvarstår frågan om hur man bistår turisterna med informationen de är ute efter ifall föreningen inte har råd med personal.

– Vi har skickat in en ny ansökan till kommunen om bidrag till drift och för underhåll av personal. För tillfället vet vi inte om det blir ja eller nej på den ansökan och vi oroar oss en del inför sommaren här uppe. Vi har ingen som kan jobba i caféet just nu, och det är svårt att få folk att engagera sig på plats, säger Kenneth Rydén, eldsjäl i föreningen.

Just nu jobbar Lennart Jansson, Kenneth Rydén och en praktikant från Arbetsförmedlingen som heter Niklas Ågren vid gruvan. De håller på att röja upp runt caféstugan, pumpa upp vatten ur gruvhålen och fixa trappor och räcken inför kommande säsong.

Den första juni är det tänkt att man ska dra i gång guidade turer igen.

– Men trots att vi har fått bra stöd av turistbyrån med marknadsföring och nya broschyrer plus fortsatt visat intresse från bland andra Bergsskolan som kommer på regelbundna besök så är det klart att det krävs jobb för att hålla allt i gång, säger Lennart Jansson.

Styrelsemedlemmarna berättar också att enskilda privatpersoner också skjuter till med hjälp. Bland annat med att säkra gruvhålen där det behövs inför varje säsong. Området är kulturmärkt och det krävs särskild kunskap för att hålla gruvan i gott skick så att turister kan ta sig ner oskadda.

– Men det gäller att hålla kvar det engagemanget. Vi har inte haft något möte i år ännu för att besluta om Hornkullens dag som vi kör varje år. Och vi hoppas verkligen att vi kan dra folk som vi har gjort tidigare år, säger Kenneth Rydén.

Det finns många olika arbetsuppgifter att ta itu med, säger han. Dels ska man hålla den så kallade Silverleden och kulturstigen i anslutning till gruvan i gott skick, plus man har nyligen fått hjälp av länsstyrelsen att renovera backstugan där föreningen driver sitt café.

– Renoveringen är det egentligen Kroppa hembygdsförening som står för, men vi använder också stugan i samverkan med hembygdsföreningen. Stugan är ett kulturarv och det har varit timmermän här för att ersätta bärande stolpar, förklarar Lennart Jansson.

Niklas Ågren, praktikant hos Nykroppas Framtid, säger att det inte var helt lätt att få Arbetsförmedlingen att godkänna praktikplats vid Hornkullen.

– Det är väl svårt eftersom det helst ska leda till anställning. Men jag tycker att det är jättebra här. Och det finns en mening med att hjälpa till att bevara det som finns kvar, säger han.

När visningarna drar i gång i juni får Lennart Jansson hjälp av en person till som ska vara med och hålla guidade turer.

– Det brukar komma många turister från Tyskland och Holland, och jag tror inte det blir någon skillnad i år, säger Lennart Jansson.

Men enligt Kenneth Rydén kvarstår frågan om hur man bistår turisterna med informationen de är ute efter ifall föreningen inte har råd med personal.

  • Jennifer Sundelin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.