2016-05-19 16:11

2016-05-19 16:11

Sjunger ut vårens glädje

NYKROPPA: Körerna avslutar med konsert innan det blivit dags för sommaruppehåll

Nykroppakören och Filipstadskören slår än en gång sina vackra stämmor samman för att hälsa våren välkommen med en konsert.
Med dirigentpinnen i hand, redo att guida genom denna musikaliska upptäcktsfärd, står Johnny Larsson.

Även om det stundtals har tyckts som om våren själv tvivlat på sin ankomst – ena dagen 20 grader varmt, nästa 1,5 decimeter blötsnö, verkar det ändå som om den nu är på god väg att återigen bädda in världen i sin omfamnande grönska.

I Nykroppa kyrka har det blivit tradition att varje år vid den här tiden anordna en konsert för att riktigt sjunga ut vårens lovord – på lördag har det äntligen blivit dags igen.

Runt 40 körmedlemmar från Filipstad och Nykroppa sluter då upp för att tillsammans med 13 skickliga musiker bjuda publiken på ett musikaliskt fyrverkeri.

– Vi har två stora konserter i halvåret – julkonserten och vårkonserten. Och då är det kul att två vuxenkörer som båda har en egen identitet, får en varsin konsert – julkonserten brukar vi hålla i Filipstad och vårkonserten i Nykroppa, säger Johnny Larsson, organist inom Filipstads församling, tillika körledare.

Just vårkonserten med sin lite lantliga känsla, tycker Johnny kommer till sin fulla rätt i Nykroppa.

– Den passar att ha utanför stan. Och dessutom tycker jag att Nykroppa är den bästa sångkyrkan vi har – det är en bra blandning av trä och sten i interiören, vilket gör att det både samlar upp och ger tillbaks ljud.

Utbudet under konserten kommer vara rikt – åhörarna får njuta av allt från klassiska toner, folkmusik och visor, till lite mer popinspirerat material.

– Det blir musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Så klart kommer Den blomstertid, att vara med. Och kanske den vackraste, Sommarpsalm eller En vänlig grönskas rika dräkt, att finnas med. Även om inte alla sånger kommer vara typiska vår- och sommarsånger tycker jag att en sådan här konsert bör ramas in med de allra finaste vår- och sommarsånger vi har, säger Johnny.

När det kommer till de klassiska styckena är den röda tråden kompositioner från Georg Friedrich Händel.

– Körerna har jobbat hårt med Händel ett tag. Och när jag gav musikerna friheten att välja blev det en hel del från just Händel. Det är lite kul, det blir liksom mer enhetligt. Men, det blir ju inte bara klassiskt – tanken är att det ska finnas något för alla, framhåller Johnny.

Bland musikerna som deltar i konserten hittas många lokala talanger – bland andra Dietmar Schmid och Bosse Landberg. En annan uppskattad röst är Charlotta Tagessons, hon kommer stå för en del av solosången.

– Det är viktigt att det finns en lokal förankring, Dietmar är tillexempel från Nykroppa, samtidigt som det är bra att blanda upp det hela lite med sångare och musiker utifrån, tror Johnny.

Lördagens vårkonsert blir det sista som körerna gör innan det blivit dags för sommaruppehåll. Den som vill försäkra sig om att få en god sittplats för att beskåda detta fullmatade program bör vara tidigt ute, hintar Johnny.

– Det är nästan så man får hänga på låset – det brukar vara välbesökt.

Även om det stundtals har tyckts som om våren själv tvivlat på sin ankomst – ena dagen 20 grader varmt, nästa 1,5 decimeter blötsnö, verkar det ändå som om den nu är på god väg att återigen bädda in världen i sin omfamnande grönska.

I Nykroppa kyrka har det blivit tradition att varje år vid den här tiden anordna en konsert för att riktigt sjunga ut vårens lovord – på lördag har det äntligen blivit dags igen.

Runt 40 körmedlemmar från Filipstad och Nykroppa sluter då upp för att tillsammans med 13 skickliga musiker bjuda publiken på ett musikaliskt fyrverkeri.

– Vi har två stora konserter i halvåret – julkonserten och vårkonserten. Och då är det kul att två vuxenkörer som båda har en egen identitet, får en varsin konsert – julkonserten brukar vi hålla i Filipstad och vårkonserten i Nykroppa, säger Johnny Larsson, organist inom Filipstads församling, tillika körledare.

Just vårkonserten med sin lite lantliga känsla, tycker Johnny kommer till sin fulla rätt i Nykroppa.

– Den passar att ha utanför stan. Och dessutom tycker jag att Nykroppa är den bästa sångkyrkan vi har – det är en bra blandning av trä och sten i interiören, vilket gör att det både samlar upp och ger tillbaks ljud.

Utbudet under konserten kommer vara rikt – åhörarna får njuta av allt från klassiska toner, folkmusik och visor, till lite mer popinspirerat material.

– Det blir musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Så klart kommer Den blomstertid, att vara med. Och kanske den vackraste, Sommarpsalm eller En vänlig grönskas rika dräkt, att finnas med. Även om inte alla sånger kommer vara typiska vår- och sommarsånger tycker jag att en sådan här konsert bör ramas in med de allra finaste vår- och sommarsånger vi har, säger Johnny.

När det kommer till de klassiska styckena är den röda tråden kompositioner från Georg Friedrich Händel.

– Körerna har jobbat hårt med Händel ett tag. Och när jag gav musikerna friheten att välja blev det en hel del från just Händel. Det är lite kul, det blir liksom mer enhetligt. Men, det blir ju inte bara klassiskt – tanken är att det ska finnas något för alla, framhåller Johnny.

Bland musikerna som deltar i konserten hittas många lokala talanger – bland andra Dietmar Schmid och Bosse Landberg. En annan uppskattad röst är Charlotta Tagessons, hon kommer stå för en del av solosången.

– Det är viktigt att det finns en lokal förankring, Dietmar är tillexempel från Nykroppa, samtidigt som det är bra att blanda upp det hela lite med sångare och musiker utifrån, tror Johnny.

Lördagens vårkonsert blir det sista som körerna gör innan det blivit dags för sommaruppehåll. Den som vill försäkra sig om att få en god sittplats för att beskåda detta fullmatade program bör vara tidigt ute, hintar Johnny.

– Det är nästan så man får hänga på låset – det brukar vara välbesökt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.