2016-05-13 06:00

2016-05-13 06:00

Underskottet växer i bun

FILIPSTAD: Pekar mot minus på 4,5 miljoner

Underskottet för barn- och utbildningsnämnden har ökat med cirka en miljon kronor sedan den senaste budgetuppföljningen, det visar månadsuppföljningen för april. Det beräknade underskottet för helåret ligger därmed på cirka 4,5 miljoner kronor.

– Det beror på de sluträkningar vi har fått från Värmlandstrafik, för år 2015, på cirka 200 000 kronor. Dessutom tillkommer ökade kostnader på cirka 350 000 kronor för skoltrafiken. Extra stödpersonal inom grundskola och frivilliga skolformer står för cirka 400 000 kronor, berättar Torbjörn Parling (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ska hitta sparförslag

Vid det senaste mötet tog nämnden beslut om att förvaltningen ska redovisa hur stor del av nämndens prognostiserade resultat som beror på ökade volymer, när det gäller nyanlända och anhöriginvandring.

Detta ska redovisas vid nämndens sammanträde i juni.

Dessutom ska förvaltningen arbeta fram förslag till besparingar så att budgeten kommer i balans.

Torbjörn Parling är noga med att framhålla att kommunen erhållit statliga medel just för denna typ av kostnadsökningar.

– Därför kommer det inte att bli några undanträningseffekter.

– Det beror på de sluträkningar vi har fått från Värmlandstrafik, för år 2015, på cirka 200 000 kronor. Dessutom tillkommer ökade kostnader på cirka 350 000 kronor för skoltrafiken. Extra stödpersonal inom grundskola och frivilliga skolformer står för cirka 400 000 kronor, berättar Torbjörn Parling (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ska hitta sparförslag

Vid det senaste mötet tog nämnden beslut om att förvaltningen ska redovisa hur stor del av nämndens prognostiserade resultat som beror på ökade volymer, när det gäller nyanlända och anhöriginvandring.

Detta ska redovisas vid nämndens sammanträde i juni.

Dessutom ska förvaltningen arbeta fram förslag till besparingar så att budgeten kommer i balans.

Torbjörn Parling är noga med att framhålla att kommunen erhållit statliga medel just för denna typ av kostnadsökningar.

– Därför kommer det inte att bli några undanträningseffekter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.