2016-05-12 09:22

2016-05-12 09:35

Tekniksatsning i skolan

FILIPSTAD: Stipendium ger nya chanser

Annica Vestman från organisationen Teknikföretagen hade sannerligen goda nyheter med sig till Strandvägsskolan.
Inte nog med att hon kom med blommor, diplom och ett löfte om 10 000 kronor till inköp av roliga saker; hon hade också med sig en rejäl godispåse.

Teknik i skolan är viktigt, framhöll Annica Vestman, och det tycker NO-läraren Maaike Schous också. När hon såg att det fanns pengar att söka till inköp av studiematerial till teknikundervisningen, skickade hon in en ansökan.

Vad hon vill köpa vet hon redan:

– Vi ska köpa in straw-bees till främst barnen på mellanstadiet, men jag tror att även lågstadiet kan jobba med det. Det är sugrör med speciella kopplingar, så man lätt kan bygga ihop dem till nästan vad som helst. Och så finns det små robotar till, som man kan styra sakerna man byggt med.

Och tänk, ansökan gick igenom. 10 000 kronor har hon nu att handla för och det kommer hon att göra, så att eleverna till hösten kommer att få börja bygga och programmera.

Det firades ordentligt på onsdagen, då Annica Vestman kom till Filipstad för att berätta den glada nyheten för eleverna. Hon passade också på att berätta om vad teknik egentligen är och vilka jobb som finns inom området. Hon gjorde bra reklam för teknikyrkena och berömde läraren Maaike, som ser till att det nu blir mer och roligare teknikundervisning i skolan.

– Jag hoppas ni ska tycka det är jättespännande med teknik! säger Annica Vestman.

Förutom med stipendier till inköp av intressant undervisningsmaterial lockar Teknikföretagen med projektet Teknikspanarna och filmer av Youtube-stjärnan Therese Lindgren. Allt för att stimulera ungas intresse för teknik, vilket är viktigt inte minst för behoven som kommer på arbetsmarknaden framöver:

– Vi ser en gigantisk brist inom ingenjörsyrkena.

Teknik i skolan är viktigt, framhöll Annica Vestman, och det tycker NO-läraren Maaike Schous också. När hon såg att det fanns pengar att söka till inköp av studiematerial till teknikundervisningen, skickade hon in en ansökan.

Vad hon vill köpa vet hon redan:

– Vi ska köpa in straw-bees till främst barnen på mellanstadiet, men jag tror att även lågstadiet kan jobba med det. Det är sugrör med speciella kopplingar, så man lätt kan bygga ihop dem till nästan vad som helst. Och så finns det små robotar till, som man kan styra sakerna man byggt med.

Och tänk, ansökan gick igenom. 10 000 kronor har hon nu att handla för och det kommer hon att göra, så att eleverna till hösten kommer att få börja bygga och programmera.

Det firades ordentligt på onsdagen, då Annica Vestman kom till Filipstad för att berätta den glada nyheten för eleverna. Hon passade också på att berätta om vad teknik egentligen är och vilka jobb som finns inom området. Hon gjorde bra reklam för teknikyrkena och berömde läraren Maaike, som ser till att det nu blir mer och roligare teknikundervisning i skolan.

– Jag hoppas ni ska tycka det är jättespännande med teknik! säger Annica Vestman.

Förutom med stipendier till inköp av intressant undervisningsmaterial lockar Teknikföretagen med projektet Teknikspanarna och filmer av Youtube-stjärnan Therese Lindgren. Allt för att stimulera ungas intresse för teknik, vilket är viktigt inte minst för behoven som kommer på arbetsmarknaden framöver:

– Vi ser en gigantisk brist inom ingenjörsyrkena.