2016-05-11 17:29

2016-05-11 17:40

Per vann efter 17 års kamp

GRYTHYTTAN: Webb-tv: Nu får vinmakaren servera vin

Det tog 17 år, men nu får Grythyttan vin servera vin.
Det beslutet firade vinmakaren Per Fritzell med mingel, mat och vinprovning – och med att skåla med kommunalrådet Christina Johansson (M) som kom personligen för att lämna över det efterlängtade protokollet.

Den svenska alkohollagstiftningen har sina sidor. Exempelvis har den tills alldeles nyss hindrat vinmakaren Per Fritzell från att i samband med visningar av sitt företag servera en provsmakningsslatt vin till besökarna.

Han har varit i gång med företaget i 17 år och under hela tiden lobbat för att få denna möjlighet. I lobbyarbetet har – bland annat – ingått besök av näringslivsutskottet, med politiker från riksdagen.

De fick visning i fabriken – och sedan varsitt glas vatten, precis som alla andra som besökt vineriet.

– Det blir ju ett antiklimax, förklarar Per Fritzell hur det känts att ta emot vinintresserade gäster på de premisserna.

Men efter en regeländring för ungefär ett år sedan öppnades möjligheten att söka tillstånd för alkoholservering och Per Fritzell sökte direkt.

På onsdagen fick han sitt beslut, överräckt tillsammans med ett litet olivträd, från kommunalrådet Christina Johansson. Han hade bjudit in andra lokala företagare, samarbetspartners med flera till ett mingel och det blev många ”grattis” och ”äntligen” och kramar därtill.

Och den här gången var det äkta vara i glasen, när provsmakningsglasen höjdes.

Den svenska alkohollagstiftningen har sina sidor. Exempelvis har den tills alldeles nyss hindrat vinmakaren Per Fritzell från att i samband med visningar av sitt företag servera en provsmakningsslatt vin till besökarna.

Han har varit i gång med företaget i 17 år och under hela tiden lobbat för att få denna möjlighet. I lobbyarbetet har – bland annat – ingått besök av näringslivsutskottet, med politiker från riksdagen.

De fick visning i fabriken – och sedan varsitt glas vatten, precis som alla andra som besökt vineriet.

– Det blir ju ett antiklimax, förklarar Per Fritzell hur det känts att ta emot vinintresserade gäster på de premisserna.

Men efter en regeländring för ungefär ett år sedan öppnades möjligheten att söka tillstånd för alkoholservering och Per Fritzell sökte direkt.

På onsdagen fick han sitt beslut, överräckt tillsammans med ett litet olivträd, från kommunalrådet Christina Johansson. Han hade bjudit in andra lokala företagare, samarbetspartners med flera till ett mingel och det blev många ”grattis” och ”äntligen” och kramar därtill.

Och den här gången var det äkta vara i glasen, när provsmakningsglasen höjdes.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.