2016-05-11 17:57

2016-05-11 17:57

"Befann sig i en psykos"

FILIPSTAD/KARLSTAD: Rättegång om mordet på John Melin

Åklagare säger att det handlar om mord.
Försvaret förnekar uppsåt.
– Min klient har befunnit sig i en psykos, säger försvarsadvokat Thomas Bodström.

På onsdagen inleddes rättegången mot den åtalade 34-åringen som misstänks för mordet på 60-årige John Melin i Filipstad. Det var på kvällen den 11 februari, några minuter innan 21.30, som han höggs ner i centrala Filipstad av den nu åtalade 34-åringen.

De båda männen ska ha stött på varandra vid torget i Filipstad mellan 21.00 och 21.15. Bilder från en övervakningskamera visar hur den åtalade dessförinnan rört sig i de centrala delarna av Filipstad.

John Melin är i sällskap med en närstående ungdom när de träffar på 34-åringen och de hälsar på varandra. Den åtalade bjuder på en cigarett, men barnet uppfattar situationen som obehaglig och går hem. Då är klockan strax efter 21.15.

Männen skiljs sedan åt enligt åklagaren, och John Melin går mot bostaden. Vid 21.23 ringer barnet till Melin som säger att han är nära. 21.28 kommer ett nytt samtal till Melins samtal. Som inte besvaras.

– Jag påstår att han då är död eller döende, säger Barbro Brännlund.

DNA-bevisning

Vittnen ser hur en man upprepade gånger ger sig på en person.

– Ett vittne hör någon ropa på hjälp och sedan ropar sluta för att sedan segna ner och då fortsätter slagen.

När polisen kommer till platsen är det mycket blod på platsen, och kroppen har flera stickskador. Det konstateras senare att offret fått 40–50 knivhugg. 34-åringen grips dagen efter händelsen och i åklagarens bevisning finns svar på DNA-prover som togs i den lägenhet dit mannen tog sin flykt efter dådet. Svaren talar extremt starkt för att det rör sig om blod från de två inblandade.

Försvarssidan förnekar inte att gärningen inträffat, men nekar till att det ska ha funnits ett uppsåt till händelsen.

– Han har befunnit sig i en psykos och inte förstått situationen. Han har känt sig förföljd, sedan vet han inte vad som händer, men det går fullständigt överstyr. Det handlar om ett inbillat nödvärn, säger Thomas Bodström, som är den åtalades advokat under rättegången.

Två dagar till

På frågan om det kan bli tal om en rättspsykiatrisk undersökning efter avslutad rättegång svarar Bodström att 34-åringen borde ha fått psykiatrisk vård för länge sedan, då det finns en lång historia av psykiska problem.

Hur mår din klient?

– Han mår jättedåligt av det som har hänt.

Målsägandebiträdet yrkar på skadestånd till såväl dotter som barnbarn till offret.

– Vi ifrågasätter inte lidandet som de drabbats av, men det finns regler för vilka i kretsen som har rätt till skadestånd, säger Thomas Bodström.

I det här fallet gäller det dottern som har rätt till det åberopade.

Rättegången fortsätter den 18 maj samt den 27 maj, då dagen avslutas med en syn på plats.

– Det är inte så vanligt – jag har väl haft det någon enstaka gång. Här vill jag visa hur de olika platserna ligger i förhållande till varandra och hur lång tid det tar att flytta sig mellan dem, har Barbro Brännlund tidigare sagt till NWT.

Läs tidigare artiklar om fallet på nwt.se

På onsdagen inleddes rättegången mot den åtalade 34-åringen som misstänks för mordet på 60-årige John Melin i Filipstad. Det var på kvällen den 11 februari, några minuter innan 21.30, som han höggs ner i centrala Filipstad av den nu åtalade 34-åringen.

De båda männen ska ha stött på varandra vid torget i Filipstad mellan 21.00 och 21.15. Bilder från en övervakningskamera visar hur den åtalade dessförinnan rört sig i de centrala delarna av Filipstad.

John Melin är i sällskap med en närstående ungdom när de träffar på 34-åringen och de hälsar på varandra. Den åtalade bjuder på en cigarett, men barnet uppfattar situationen som obehaglig och går hem. Då är klockan strax efter 21.15.

Männen skiljs sedan åt enligt åklagaren, och John Melin går mot bostaden. Vid 21.23 ringer barnet till Melin som säger att han är nära. 21.28 kommer ett nytt samtal till Melins samtal. Som inte besvaras.

– Jag påstår att han då är död eller döende, säger Barbro Brännlund.

DNA-bevisning

Vittnen ser hur en man upprepade gånger ger sig på en person.

– Ett vittne hör någon ropa på hjälp och sedan ropar sluta för att sedan segna ner och då fortsätter slagen.

När polisen kommer till platsen är det mycket blod på platsen, och kroppen har flera stickskador. Det konstateras senare att offret fått 40–50 knivhugg. 34-åringen grips dagen efter händelsen och i åklagarens bevisning finns svar på DNA-prover som togs i den lägenhet dit mannen tog sin flykt efter dådet. Svaren talar extremt starkt för att det rör sig om blod från de två inblandade.

Försvarssidan förnekar inte att gärningen inträffat, men nekar till att det ska ha funnits ett uppsåt till händelsen.

– Han har befunnit sig i en psykos och inte förstått situationen. Han har känt sig förföljd, sedan vet han inte vad som händer, men det går fullständigt överstyr. Det handlar om ett inbillat nödvärn, säger Thomas Bodström, som är den åtalades advokat under rättegången.

Två dagar till

På frågan om det kan bli tal om en rättspsykiatrisk undersökning efter avslutad rättegång svarar Bodström att 34-åringen borde ha fått psykiatrisk vård för länge sedan, då det finns en lång historia av psykiska problem.

Hur mår din klient?

– Han mår jättedåligt av det som har hänt.

Målsägandebiträdet yrkar på skadestånd till såväl dotter som barnbarn till offret.

– Vi ifrågasätter inte lidandet som de drabbats av, men det finns regler för vilka i kretsen som har rätt till skadestånd, säger Thomas Bodström.

I det här fallet gäller det dottern som har rätt till det åberopade.

Rättegången fortsätter den 18 maj samt den 27 maj, då dagen avslutas med en syn på plats.

– Det är inte så vanligt – jag har väl haft det någon enstaka gång. Här vill jag visa hur de olika platserna ligger i förhållande till varandra och hur lång tid det tar att flytta sig mellan dem, har Barbro Brännlund tidigare sagt till NWT.

Läs tidigare artiklar om fallet på nwt.se

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.