2016-05-06 06:00

2016-05-06 06:00

Roger tar med sig naturen in på Kvarnen

FILIPSTAD: Vernissage på lördag

Han har stått öga mot öga med såväl björnar som tigrar – men bra bilder blir det oavsett om det är ett farligt, exotiskt djur eller en alldeles vanlig räv han zoomar in.

Roger Brendhagen, naturfotograf, reser världen runt i sitt yrke men hittar också motiv alldeles runt knuten hemma i Gammelkroppa. Nu fyller han Kvarnen med sina bilder.

– När jag reste som mest hade jag 318 resdagar på ett år, berättar han. En gång när jag landade i Norge kom jag inte ihåg på vilken flygplats jag hade ställt bilen.

Nu, när denne norske naturskildrare slagit ner bopålarna i Gammelkroppa, gör närheten till naturen att han inte behöver resa lika mycket. Han hittar motiv även på nära håll och tillfredsställelsen över en bra bild är densamma, oavsett vilket djur det är han fångat med sin kamera.

– Att det blir en bra bild känner jag redan när jag tar den, och jag får en sådan inre glädje. Där och då är jag lycklig! Och jag kan vara lika lycklig när jag plåtar kobror i Indien som när det är en räv som somnar framför min kamera, säger han.

Vill berätta

Hans drivkraft är att berätta och han gör det med utgångspunkt från sitt stora intresse i livet.

– Ett genuint intresse för natur. Det har jag haft sen jag var två år. När jag var liten gjorde jag egna lexikon med djur. Sen har jag alltid varit en historieberättare, i skolan var jag en clown, berättar han.

Han har arbetat som skrivande journalist tidigare, men numera är det genom sina bilder han kanaliserar sitt berättande. Genom bilderna ger han djuren en röst som ger tankar om naturens under men också om vad vi egentligen gör med vår planet.

Moraliserar inte

– Att komma med pekfingrar och säga nej, nej till att köra bil ger ingen effekt. Men kan man berätta på ett lite roligare sätt, går det bättre. Jag jobbar med infotainment.

När han håller föredrag får åhörarna veta inte bara fakta om djur utan också om hur det går till när bilden tas. Det är spännande, men han hävdar att han ytterst sällan är rädd.

”Rädd om” är han däremot alltid. Han verkar med respekt för naturen och den sovande räven han berättar om är väl ett (bild-)bevis på att det går att komma nära utan att störa.

Ibland räddar han liv också:

– Ormar är min stora passion, säger han. Det är ett gott exempel på hur man kan omvända någon. Varje gång jag postar en bild på en huggorm på Facebook får jag kommentarer av typen ”den här var ju faktiskt vacker, nästa gång jag ser en ska jag inte dela den i två delar med spaden utan bara flyttta på den”.

Men alla ormrädda kan andas ut. Bland de 26 bilderna på Kvarnen finns inga ormar. Roger vill inte riskera att skrämma bort någon!

Vernissagen är nu på lördag, den 7 maj, och utställningen är kvar till den 22 maj.

Roger kommer inte att vara på plats under vernissagen, för då är han på resande fot. För även om det inte längre blir 318 resdagar per år, gör han fortfarande många resor. Sri Lanka, Mongoliet, Svalbard, Kanada och Alaska är några av länderna som han varit i för att fotografera och leda workshops i fotografi. Just den här helgen stundar en workshop om lunnefåglar.

Men den 14-15 maj och 21-22 maj är han på plats på Kvarnen för att möta publiken och kommer någon dit med ett tips om var han kan hitta ett räv- eller grävlingsgryt i närområdet att fotografera vid, då blir han själaglad:

– Jag är alltid på jakt efter nya saker att berätta.

– När jag reste som mest hade jag 318 resdagar på ett år, berättar han. En gång när jag landade i Norge kom jag inte ihåg på vilken flygplats jag hade ställt bilen.

Nu, när denne norske naturskildrare slagit ner bopålarna i Gammelkroppa, gör närheten till naturen att han inte behöver resa lika mycket. Han hittar motiv även på nära håll och tillfredsställelsen över en bra bild är densamma, oavsett vilket djur det är han fångat med sin kamera.

– Att det blir en bra bild känner jag redan när jag tar den, och jag får en sådan inre glädje. Där och då är jag lycklig! Och jag kan vara lika lycklig när jag plåtar kobror i Indien som när det är en räv som somnar framför min kamera, säger han.

Vill berätta

Hans drivkraft är att berätta och han gör det med utgångspunkt från sitt stora intresse i livet.

– Ett genuint intresse för natur. Det har jag haft sen jag var två år. När jag var liten gjorde jag egna lexikon med djur. Sen har jag alltid varit en historieberättare, i skolan var jag en clown, berättar han.

Han har arbetat som skrivande journalist tidigare, men numera är det genom sina bilder han kanaliserar sitt berättande. Genom bilderna ger han djuren en röst som ger tankar om naturens under men också om vad vi egentligen gör med vår planet.

Moraliserar inte

– Att komma med pekfingrar och säga nej, nej till att köra bil ger ingen effekt. Men kan man berätta på ett lite roligare sätt, går det bättre. Jag jobbar med infotainment.

När han håller föredrag får åhörarna veta inte bara fakta om djur utan också om hur det går till när bilden tas. Det är spännande, men han hävdar att han ytterst sällan är rädd.

”Rädd om” är han däremot alltid. Han verkar med respekt för naturen och den sovande räven han berättar om är väl ett (bild-)bevis på att det går att komma nära utan att störa.

Ibland räddar han liv också:

– Ormar är min stora passion, säger han. Det är ett gott exempel på hur man kan omvända någon. Varje gång jag postar en bild på en huggorm på Facebook får jag kommentarer av typen ”den här var ju faktiskt vacker, nästa gång jag ser en ska jag inte dela den i två delar med spaden utan bara flyttta på den”.

Men alla ormrädda kan andas ut. Bland de 26 bilderna på Kvarnen finns inga ormar. Roger vill inte riskera att skrämma bort någon!

Vernissagen är nu på lördag, den 7 maj, och utställningen är kvar till den 22 maj.

Roger kommer inte att vara på plats under vernissagen, för då är han på resande fot. För även om det inte längre blir 318 resdagar per år, gör han fortfarande många resor. Sri Lanka, Mongoliet, Svalbard, Kanada och Alaska är några av länderna som han varit i för att fotografera och leda workshops i fotografi. Just den här helgen stundar en workshop om lunnefåglar.

Men den 14-15 maj och 21-22 maj är han på plats på Kvarnen för att möta publiken och kommer någon dit med ett tips om var han kan hitta ett räv- eller grävlingsgryt i närområdet att fotografera vid, då blir han själaglad:

– Jag är alltid på jakt efter nya saker att berätta.