2016-04-29 16:38

2016-04-29 16:38

Klart för asylboende

FILIPSTAD: Filipspa får en ny roll – Migrationsverket och Jokarjo har skrivit avtal

Från spa till asylboende – gamla lasarettet i Filipstad är redo för en ny roll.
Migrationsverket och Bert Karlssons bolag Jokarjo är överens om ett så kallat tillfälligt boende med 60 platser.

Avtalet mellan Migrationsverket och Jokarjo har redan börjat gälla, men inflyttningen är inte klar än, berättar Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket.

– Det har inte fyllts på än. Behovet finns inte just nu, men avtalet finns och allt är klart, säger han och påminner om att behovet inte alltid är så lätt förutsägbart.

Är det högt tryck med asylsökande nu?

– Inte så högt tryck som det var i höstas, men vi har mycket arbete att göra. Nu kommer 400 till 500 människor till Sverige i snitt i veckan, då kom det som mest 10 000 på en vecka, men vi har att göra ändå, med att skapa tryggare boenden och vi försöker vara på plats mer, säger Ulf Henriksson.

I ett brev till kommunen berättar Migrationsverket att personal från verket kommer att finnas tillgängliga på boendet en gång i veckan med reservation för sjukfrånvaro och övrig frånvaro. Den vardagliga driften och bemanningen sköter leverantören, Jokarjo, som redan driver asylboendena strax intill.

Det nya boendet är dock ett separat avtal, berättar Ulf Henriksson. Detta avtal har direktupphandlats med Jokarjo och gäller för perioden 20 april till 20 november och handlar alltså om boendeformen tillfälligt boende. Men ”tillfälligt” kan för den enskilde vara ganska länge. De asylsökande som hoppas på ett nytt liv i Sverige kan få vänta i uppemot ett och ett halvt år, beroende på hur handläggningstiderna ser ut för asylansökningarna.

Avtalet mellan Migrationsverket och Jokarjo har redan börjat gälla, men inflyttningen är inte klar än, berättar Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket.

– Det har inte fyllts på än. Behovet finns inte just nu, men avtalet finns och allt är klart, säger han och påminner om att behovet inte alltid är så lätt förutsägbart.

Är det högt tryck med asylsökande nu?

– Inte så högt tryck som det var i höstas, men vi har mycket arbete att göra. Nu kommer 400 till 500 människor till Sverige i snitt i veckan, då kom det som mest 10 000 på en vecka, men vi har att göra ändå, med att skapa tryggare boenden och vi försöker vara på plats mer, säger Ulf Henriksson.

I ett brev till kommunen berättar Migrationsverket att personal från verket kommer att finnas tillgängliga på boendet en gång i veckan med reservation för sjukfrånvaro och övrig frånvaro. Den vardagliga driften och bemanningen sköter leverantören, Jokarjo, som redan driver asylboendena strax intill.

Det nya boendet är dock ett separat avtal, berättar Ulf Henriksson. Detta avtal har direktupphandlats med Jokarjo och gäller för perioden 20 april till 20 november och handlar alltså om boendeformen tillfälligt boende. Men ”tillfälligt” kan för den enskilde vara ganska länge. De asylsökande som hoppas på ett nytt liv i Sverige kan få vänta i uppemot ett och ett halvt år, beroende på hur handläggningstiderna ser ut för asylansökningarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.