2016-04-26 08:15

2016-04-26 08:15

Lägger ner för gott

FILIPSTAD: Erikshjälpen kommer inte att drivas vidare i Filipstad

Beslutet är fattat – det blir ingen ny återuppbyggnad av Erikshjälpens verksamhet i Filipstad.
– Det är inte det mest gynnsamma läget, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för verksamheten.

Över ett år har passerat sedan Erikshjälpen totalförstördes i en brand. Längs genomfarten i Filipstad finns i dag ingenting kvar som vittnar om var butiken låg – ruinen är jämnad med marken som i sin tur klätts med ett asfaltstäcke.

Ingen återuppbyggnad

Från verksamhetens ledning fördes efter branden diskussioner om att starta upp i en ny lokal, det som behövde göras var att hitta en lämplig lokal för detta. Nu kan dock Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen, konstatera att det inte blir något med de planerna.

– Vi har fattat beslutet att inte återuppbygga någon butik i Filipstad, berättar han för FT.

Motiveringen till beslutet förklarar han med att förutsättningarna inte längre är de rätta. Bjöersdorff menar bland annat att verksamheten är beroende inte bara av en samarbetspartner utan också av gåvogivare och kunder, faktorer som på orten har varit svårt att förena.

– Som det är i dag är det inte det mest gynnsamma läget. Som biståndsorganisation verksam i förtroendebranschen måste vi titta på hur vi kan omvandla det människor ger oss så det kommer till så stor nytta som möjligt.

Detta var dock inget roligt beslut att fatta, säger Bjöersdorff.

– Såklart är det jättetråkigt. Vi har haft kunder som haft en tradition att komma till oss i många år. Det här är ganska ovanligt, precis som hela situationen har varit.

Över ett år har passerat sedan Erikshjälpen totalförstördes i en brand. Längs genomfarten i Filipstad finns i dag ingenting kvar som vittnar om var butiken låg – ruinen är jämnad med marken som i sin tur klätts med ett asfaltstäcke.

Ingen återuppbyggnad

Från verksamhetens ledning fördes efter branden diskussioner om att starta upp i en ny lokal, det som behövde göras var att hitta en lämplig lokal för detta. Nu kan dock Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen, konstatera att det inte blir något med de planerna.

– Vi har fattat beslutet att inte återuppbygga någon butik i Filipstad, berättar han för FT.

Motiveringen till beslutet förklarar han med att förutsättningarna inte längre är de rätta. Bjöersdorff menar bland annat att verksamheten är beroende inte bara av en samarbetspartner utan också av gåvogivare och kunder, faktorer som på orten har varit svårt att förena.

– Som det är i dag är det inte det mest gynnsamma läget. Som biståndsorganisation verksam i förtroendebranschen måste vi titta på hur vi kan omvandla det människor ger oss så det kommer till så stor nytta som möjligt.

Detta var dock inget roligt beslut att fatta, säger Bjöersdorff.

– Såklart är det jättetråkigt. Vi har haft kunder som haft en tradition att komma till oss i många år. Det här är ganska ovanligt, precis som hela situationen har varit.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.