2016-04-18 09:39

2016-04-18 09:39

Jan Kruse prisas för gruvbok

NORDMARK: Årets bok handlar om Nordmark

Jan Kruse, Filipstad, har gjort Årets hembygdsbok i Värmland.
Han fick ta emot priset vid Värmlands hembygdsförbunds årstämma i lördags.

Boken kom ut i fjol och är en massiv historik med text och bilder om gruvbygden Nordmark. Jan Kruse har tidigare skrivit liknande böcker om Långban och Persberg och nu var det Nordmarks tur att få en äkta gruvnörds fulla uppmärksamhet. Ja, gruvnörd är vad han själv brukar kalla sig när han grottar ner sig i gamla arkiv och för all del även ute i naturen på jakt efter gruvnäringens många spår.

Nordmarks hembygdsförening backade upp utgivningen och får även prissumman på 10 000 kronor, i egenskap av utgivare. Men största äran får förstås författaren. I motiveringen från Värmands hembygdsförbund framhålls Jan Kruses gedigna forskning i arkiven både inför den här bokutgivningen och tidigare artiklar och böcker.

Jan Kruse och hans bok tävlar nu vidare – en bok från varje landskap väljs ut och gör upp i riksfinalen om titeln ”Sveriges hembygdsbok”.

Boken kom ut i fjol och är en massiv historik med text och bilder om gruvbygden Nordmark. Jan Kruse har tidigare skrivit liknande böcker om Långban och Persberg och nu var det Nordmarks tur att få en äkta gruvnörds fulla uppmärksamhet. Ja, gruvnörd är vad han själv brukar kalla sig när han grottar ner sig i gamla arkiv och för all del även ute i naturen på jakt efter gruvnäringens många spår.

Nordmarks hembygdsförening backade upp utgivningen och får även prissumman på 10 000 kronor, i egenskap av utgivare. Men största äran får förstås författaren. I motiveringen från Värmands hembygdsförbund framhålls Jan Kruses gedigna forskning i arkiven både inför den här bokutgivningen och tidigare artiklar och böcker.

Jan Kruse och hans bok tävlar nu vidare – en bok från varje landskap väljs ut och gör upp i riksfinalen om titeln ”Sveriges hembygdsbok”.