2016-04-07 11:42

2016-04-07 11:43

Bilprovning och vaktbolag uttagna i strejkvarsel

FILIPSTAD: Strejkvarsel berör lokalt

En lång rad bilprovningar är varslade om strejk – däribland Opus bilprovning i Filipstad.
Också Securitas i Filipstad omfattas av varslet.

Det är Unionen som varslat om strejk. Första varslen kom på onsdagen och på torsdagen kom ytterligare en lista på varslade arbetsplatser.

Totalt omfattas av förbundets 8600 medlemmar och striden handlar framför allt om olika åsikter mellan fack och arbetsgivare om reglerna för pension. Facket kräver rätt till flexpension och sedan parterna inte kommit överens på central nivå, blev det ett varsel.

Kommer parterna inte överens dessförinnan, bryter strejken ut måndagen den 18 april klockan 12.00.

Bland arbetsplatserna som berörs finns en lång rad bilbesiktningar i landet drivna av flera olika företag. Bland dem finns Opus bilprovning i Filipstad. Om strejken blir av innebär det arbetsnedläggelse av samtliga arbetsuppgifter på de företag och arbetsplatser som berörs.

Även Securitas omfattas av varslet på ett stort antal orter, däribland Filipstad.

Därtill har Unionen varslat om strejk inom public service-området. Bland dem som berörs finns SVT i såväl Stockholm som regionalt, däribland Karlstad. Undantag görs för utsändning av riksnyheter (Rapport och Aktuellt), livesändningar i akuta situationer samt barnkanalen och nyheter på minoritetsspråk. Om det blir svart i rutan dessemellan är inte klart:

– Jag beklagar djupt att det här varslet riskerar att drabba publiken. Vi kartlägger just nu konsekvenserna. Det är mer än en vecka kvar tills Unionens varsel blir verkligt så vi hoppas att parterna kommer överens före det, säger Helène Sahlin, HR-direktör på SVT i en kommentar på SVTs hemsida.

Det är Unionen som varslat om strejk. Första varslen kom på onsdagen och på torsdagen kom ytterligare en lista på varslade arbetsplatser.

Totalt omfattas av förbundets 8600 medlemmar och striden handlar framför allt om olika åsikter mellan fack och arbetsgivare om reglerna för pension. Facket kräver rätt till flexpension och sedan parterna inte kommit överens på central nivå, blev det ett varsel.

Kommer parterna inte överens dessförinnan, bryter strejken ut måndagen den 18 april klockan 12.00.

Bland arbetsplatserna som berörs finns en lång rad bilbesiktningar i landet drivna av flera olika företag. Bland dem finns Opus bilprovning i Filipstad. Om strejken blir av innebär det arbetsnedläggelse av samtliga arbetsuppgifter på de företag och arbetsplatser som berörs.

Även Securitas omfattas av varslet på ett stort antal orter, däribland Filipstad.

Därtill har Unionen varslat om strejk inom public service-området. Bland dem som berörs finns SVT i såväl Stockholm som regionalt, däribland Karlstad. Undantag görs för utsändning av riksnyheter (Rapport och Aktuellt), livesändningar i akuta situationer samt barnkanalen och nyheter på minoritetsspråk. Om det blir svart i rutan dessemellan är inte klart:

– Jag beklagar djupt att det här varslet riskerar att drabba publiken. Vi kartlägger just nu konsekvenserna. Det är mer än en vecka kvar tills Unionens varsel blir verkligt så vi hoppas att parterna kommer överens före det, säger Helène Sahlin, HR-direktör på SVT i en kommentar på SVTs hemsida.