2016-04-05 12:51

2016-04-05 12:51

Ernst-bråket fortsätter

HÄLLEFORS: Oeniga politiker när böteskravet ska hanteras

Bråket om Ernst fortsätter i Hällefors.
Den politiska majoriteten i kommunen tänker försöka få Konkurrensverkets beslut om upphandlingsböter upprivet, men vänstern tycker att verket har rätt.

Ernst kom till Hällefors förra våren och spelade in sitt sommarprogram på Björskogsnäs. Kommunen ställde upp och betalade för stora renoveringsprojekt – utan att upphandla. I stället lät man de företag som tv-bolaget gjort upp med göra jobben.

Fel, fel, fel tyckte Konkurrensverket och beslutade att kräva kommunen på straffavgifter på 190 000 kronor för utebliven upphandling.

Men majoriteten i kommunstyrelsen står på sig. Vid ett extrainsatt möte på måndagen beslutade man att försöka slippa böterna.

”Kommunen står fast vid, efter avstämning med jurist med lång erfarenhet av offentlig upphandling, att LOU inte gäller för kontrakt som avser anskaffning eller produktion av programmaterial avsett för TV-program” framhålls i ett pressmeddelande.

Kommunen hänvisar till en undantagsparagraf och tycker att kommunen inte alls brutit mot lagen om offentlig upphandling, vilket man nu tänker hävda i en inlaga till förvaltningsrätten.

Men kommunstyrelsen är inte enig.

Oppositionen tycker att kommunen ska ta sitt straff.

– Vänsterpartiet ser ingen anledning att ifrågasätta Konkurrensverkets bedömning och står i likhet med övriga oppositionen därför inte bakom kommunstyrelsens beslut, säger Ritha Sörling (V), kommunstyrelseledamot och även tidigare kommunalråd, då för S.

Ernst kom till Hällefors förra våren och spelade in sitt sommarprogram på Björskogsnäs. Kommunen ställde upp och betalade för stora renoveringsprojekt – utan att upphandla. I stället lät man de företag som tv-bolaget gjort upp med göra jobben.

Fel, fel, fel tyckte Konkurrensverket och beslutade att kräva kommunen på straffavgifter på 190 000 kronor för utebliven upphandling.

Men majoriteten i kommunstyrelsen står på sig. Vid ett extrainsatt möte på måndagen beslutade man att försöka slippa böterna.

”Kommunen står fast vid, efter avstämning med jurist med lång erfarenhet av offentlig upphandling, att LOU inte gäller för kontrakt som avser anskaffning eller produktion av programmaterial avsett för TV-program” framhålls i ett pressmeddelande.

Kommunen hänvisar till en undantagsparagraf och tycker att kommunen inte alls brutit mot lagen om offentlig upphandling, vilket man nu tänker hävda i en inlaga till förvaltningsrätten.

Men kommunstyrelsen är inte enig.

Oppositionen tycker att kommunen ska ta sitt straff.

– Vänsterpartiet ser ingen anledning att ifrågasätta Konkurrensverkets bedömning och står i likhet med övriga oppositionen därför inte bakom kommunstyrelsens beslut, säger Ritha Sörling (V), kommunstyrelseledamot och även tidigare kommunalråd, då för S.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.