2016-04-04 13:54

2016-04-04 13:54

Starkt drama drog folk

FILIPSTAD: Madama Butterfly lockade stor publik till Folkan

55 personer bänkade sig på Folkan när Madama Butterfly kom till Filipstad på digitalteknikens vingar.
Den klassiska operan var definitivt en av operasäsongens höjdpunkter och Filipstad var en av 114 svenska biografer som visade föreställningen.

Det är tionde säsongen som The Metropolitan i New York sänds ut via Folkets hus och parker i Sverige.

Folkan bio hörde till dem som hakade på operabion tidigt men har med tiden fått sällskap av betydligt fler biografer. Från början var det bara sju biografer som var med, men nu är 180 biografer i Sverige anslutna. I hela världen handlar det om tusentals.

”Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet” framhåller Folkets hus och parker på sin hemsida.

Svek och tårar

I lördags kväll var det 114 svenska biografer som såg till att publiken kunde bänka sig framför stor operadramatik. Lettiska Kristine Opolais sjöng rollen som vackra Cio-Cio-San, också kallad Madama Butterfly, en ung japanska som faller som en fura för amerikanska officeren Pinkerton, gestaltad av Roberto Alagna. Han är förtrollad av henne, säger han, men eftersom det handlar om opera och dramatik talade inget för att det pampiga bröllopet i början av föreställningen skulle borga för lycka. Nej, bara lugn. Är det opera bjuds det – oftast – på svek och tårar, så även denna gång.

Kaffe och mackor

Men publiken trivdes, imponerade av de fantastiska operaartisterna. Dessutom blev publiken ompysslad med kaffe och mackor i första pausen av några av de där ideellt engagerade personerna som Folkets hus och parker framhöll. Roland Björkman och Anders Larsson stod redo med termosarna.

Sist ut på säsongens operaprogram är Elektra, på självaste Valborgsmässoafton.

Men efter sommaruppehållet väntar nya operapärlor. Redan nu kan avslöjas att det blir svenskt i höstpremiären: Nina Stemme sjunger i Wagners Tristan och Isolde den 8 oktober 2016.

Det är tionde säsongen som The Metropolitan i New York sänds ut via Folkets hus och parker i Sverige.

Folkan bio hörde till dem som hakade på operabion tidigt men har med tiden fått sällskap av betydligt fler biografer. Från början var det bara sju biografer som var med, men nu är 180 biografer i Sverige anslutna. I hela världen handlar det om tusentals.

”Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet” framhåller Folkets hus och parker på sin hemsida.

Svek och tårar

I lördags kväll var det 114 svenska biografer som såg till att publiken kunde bänka sig framför stor operadramatik. Lettiska Kristine Opolais sjöng rollen som vackra Cio-Cio-San, också kallad Madama Butterfly, en ung japanska som faller som en fura för amerikanska officeren Pinkerton, gestaltad av Roberto Alagna. Han är förtrollad av henne, säger han, men eftersom det handlar om opera och dramatik talade inget för att det pampiga bröllopet i början av föreställningen skulle borga för lycka. Nej, bara lugn. Är det opera bjuds det – oftast – på svek och tårar, så även denna gång.

Kaffe och mackor

Men publiken trivdes, imponerade av de fantastiska operaartisterna. Dessutom blev publiken ompysslad med kaffe och mackor i första pausen av några av de där ideellt engagerade personerna som Folkets hus och parker framhöll. Roland Björkman och Anders Larsson stod redo med termosarna.

Sist ut på säsongens operaprogram är Elektra, på självaste Valborgsmässoafton.

Men efter sommaruppehållet väntar nya operapärlor. Redan nu kan avslöjas att det blir svenskt i höstpremiären: Nina Stemme sjunger i Wagners Tristan och Isolde den 8 oktober 2016.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.