2016-04-02 06:00

2016-04-02 06:00

Dags för utfrågning

FILIPSTAD: Karin het kandidat i biskopsvalet – på tisdag grillas hon och övriga kandidater

På tisdag frågas biskopskandidaterna ut – en hel dag fylls med intervjuer i domkyrkan.
Sist ut är Filipstadsbördiga Karin Johannesson.

Karin Johannesson, komminister i Övre Älvdals församling och universitetslektor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, har sina rötter i Filipstad och många tror att hon har stor chans att bli den som väljs till ny biskop efter Esbjörn Hagberg.

Men det finns sju till om budet:

Michael Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i London.

• Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat.

• Sören Dalevi, präst och lektor i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.

• Jonas Eek, präst och utgivningschef vid Svenska kyrkans bok- och mediebolag Verbum.

• Thomas Stoor, domkyrkokaplan i Linköping.

• Thorbjörn Larsson, biträdande kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm.

• Charlotte Hartwig-Lundh, stiftsadjunkt i Karlstad med inriktning församlingsutveckling.

På tisdag den 5 april kommer de alla att delta i en utfrågning i domkyrkan i Karlstad. Då kommer de att gnuggas med frågor om teologi, sin syn på biskopsrollen och Svenska kyrkans uppgift – med mera. Karin Johannesson är beredd på frågor om det mesta och hon förebereder sig genom att försöka låta sin vanliga vardag rulla på, även mitt i den stora process som ett biskopsval innebär.

– Idag har jag en begravning och på söndag har jag en predikan, men sedan ska jag ta det lugnt.

Hur är det att vara mitt i en sån här process?

– Det är en omvälvande och en lång process med flera olika stadier.

Exempelvis har alla kandidaterna provpredikat i Domkyrkan. Nu väntar nästa steg, hearingen och sedan valet den 19 april – som kan följas av ytterligare en valomgång om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna.

Karin har genomgått den här processen en gång förut. Då var det i Västerås, nu är det Karlstad. Hon berättar om en kollega som också varit med i biskopsval och som sa att det kräver sin kvinna att leva med två olika möjligheter samtidigt.

För så är det ju: två olika vägar ligger framför Karin. Antingen blir det Karlstad till hösten, eller så åker hon tillbaka till Uppsala.

– Och det ligger inte i min makt vilket det blir.

En effekt av processen är att kandidaterna måste tänka igenom och formulera sig över sådant man inte riktigt hinner tänka på i vardagslag. En annan att kandiaterna nagelfars. I veckan hamnade Karin Johannesson i hetluften när prästen och HBTQ-aktivisten Lars Gårdfeldt riktade stark kritik mot henne för reservationer hon skrev 2009 inför beslutet om att tillåta samkönade äktenskap.

Men, påminner Karin, reservationerna handlade inte om att hon var emot samkönade äktenskap, utan om kritik mot processen inför beslutet och att hon ville ha utrett om Svenska kyrkan alls skulle ha kvar sin vigselrätt.

Är det här något du tror kommer upp på tisdag?

– Jag tror att de kan ställa någon fråga om det till alla, till exempel om vi viger samkönade par.

Och ditt svar på den frågan är?

– Ja, jag gör det.

Utfrågningarna börjar vid halv nio på tisdag och den sista börjar 16.20 – och sist ut är Karin Johannesson. Turordningen har lottats men hon kommer inte att ha någon fördel av att de andra gått före:

– Vi får inte sitta och lyssna på varandra.

Däremot kan hon – och alla andra – se utfrågningarna i efterhand. De filmas och Karlstad stift kommer att lägga ut dem på sin hemsida under torsdagen.

Karin Johannesson, komminister i Övre Älvdals församling och universitetslektor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, har sina rötter i Filipstad och många tror att hon har stor chans att bli den som väljs till ny biskop efter Esbjörn Hagberg.

Men det finns sju till om budet:

Michael Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i London.

• Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat.

• Sören Dalevi, präst och lektor i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.

• Jonas Eek, präst och utgivningschef vid Svenska kyrkans bok- och mediebolag Verbum.

• Thomas Stoor, domkyrkokaplan i Linköping.

• Thorbjörn Larsson, biträdande kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm.

• Charlotte Hartwig-Lundh, stiftsadjunkt i Karlstad med inriktning församlingsutveckling.

På tisdag den 5 april kommer de alla att delta i en utfrågning i domkyrkan i Karlstad. Då kommer de att gnuggas med frågor om teologi, sin syn på biskopsrollen och Svenska kyrkans uppgift – med mera. Karin Johannesson är beredd på frågor om det mesta och hon förebereder sig genom att försöka låta sin vanliga vardag rulla på, även mitt i den stora process som ett biskopsval innebär.

– Idag har jag en begravning och på söndag har jag en predikan, men sedan ska jag ta det lugnt.

Hur är det att vara mitt i en sån här process?

– Det är en omvälvande och en lång process med flera olika stadier.

Exempelvis har alla kandidaterna provpredikat i Domkyrkan. Nu väntar nästa steg, hearingen och sedan valet den 19 april – som kan följas av ytterligare en valomgång om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna.

Karin har genomgått den här processen en gång förut. Då var det i Västerås, nu är det Karlstad. Hon berättar om en kollega som också varit med i biskopsval och som sa att det kräver sin kvinna att leva med två olika möjligheter samtidigt.

För så är det ju: två olika vägar ligger framför Karin. Antingen blir det Karlstad till hösten, eller så åker hon tillbaka till Uppsala.

– Och det ligger inte i min makt vilket det blir.

En effekt av processen är att kandidaterna måste tänka igenom och formulera sig över sådant man inte riktigt hinner tänka på i vardagslag. En annan att kandiaterna nagelfars. I veckan hamnade Karin Johannesson i hetluften när prästen och HBTQ-aktivisten Lars Gårdfeldt riktade stark kritik mot henne för reservationer hon skrev 2009 inför beslutet om att tillåta samkönade äktenskap.

Men, påminner Karin, reservationerna handlade inte om att hon var emot samkönade äktenskap, utan om kritik mot processen inför beslutet och att hon ville ha utrett om Svenska kyrkan alls skulle ha kvar sin vigselrätt.

Är det här något du tror kommer upp på tisdag?

– Jag tror att de kan ställa någon fråga om det till alla, till exempel om vi viger samkönade par.

Och ditt svar på den frågan är?

– Ja, jag gör det.

Utfrågningarna börjar vid halv nio på tisdag och den sista börjar 16.20 – och sist ut är Karin Johannesson. Turordningen har lottats men hon kommer inte att ha någon fördel av att de andra gått före:

– Vi får inte sitta och lyssna på varandra.

Däremot kan hon – och alla andra – se utfrågningarna i efterhand. De filmas och Karlstad stift kommer att lägga ut dem på sin hemsida under torsdagen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.