2016-04-01 15:20

2016-04-01 15:20

Så mördar du sniglarna

FILIPSTAD: Det ska börjas i tid – var på hugget redan i vår

Har du mördarsniglar i din trädgård ska du inte räkna med att någonsin bli av med dem. Det är den bistra sanningen, lika ovälkommen som sniglarna.
Men är du ihärdig redan på vårkanten, kan du i vart fall minska på snigelproblemet.

Städa och röj – bort med ris och lövhögar. Det är åtgärd nummer ett för snigeldrabbade trädgårdsvänner.

– Det viktigaste du kan göra på våren för att få bukt med mördarsniglarna är att städa i trädgården, säger Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare på Villaägarna.

Ökar lavinartat

Villaägarna tar upp mördarsnigelproblemet i ett utskick till medlemmarna och konstaterar att sniglarna blivit en ”trädgårdsmardröm för husägare”. De senaste årens regniga somrar har fått dem att öka lavinartat, men Henrik Bodin framhåller att det finns åtgärder som åtminstone kan lindra plågan längre fram i sommar.

”Mördarsnigeln stortrivs i fuktiga miljöer och därför kan det göra stor skillnad att på vårkanten städa bort gamla presenningar, bråte, gren- och lövhögar som ligger på tomten. När sen jorden börjar luckras är det viktigt att titta noga efter snigelägg. Äggen liknar vita kulor som ligger i klumpar och är i samma storlek som kaviarkulor” berättas det.

Förökar sig snabbt

Trädgårdsvännerna får också rådet att tidigt på våren ges sig ut och klippa de första mördarsniglarna de ser direkt när dessa dyker upp. Varje liten snigel kan nämligen komma att lägga många, många ägg, som blir nya sniglar som i sin tur lägger många, många ägg som... och så vidare.

Från Riksförbundet Svensk trädgård kommer också bra tips.

• Ha det tort och luftigt runt plantorna.

• Odla en bit upp från marken i t ex lådor och använd snigelstaket.

• Odla med markduk som snabbt torkar upp och håller torrt kring plantorna

• Lufta jorden regelbundet och gräv sent på hösten.

• Punktvattna, och vattna inte på kvällen

• Rensa bort yvig vegetation längs med tomtgränsen

• Kompostera i slutna behållare, eller sätt snigelstaket på den öppna kompostkanten.

Städa och röj – bort med ris och lövhögar. Det är åtgärd nummer ett för snigeldrabbade trädgårdsvänner.

– Det viktigaste du kan göra på våren för att få bukt med mördarsniglarna är att städa i trädgården, säger Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare på Villaägarna.

Ökar lavinartat

Villaägarna tar upp mördarsnigelproblemet i ett utskick till medlemmarna och konstaterar att sniglarna blivit en ”trädgårdsmardröm för husägare”. De senaste årens regniga somrar har fått dem att öka lavinartat, men Henrik Bodin framhåller att det finns åtgärder som åtminstone kan lindra plågan längre fram i sommar.

”Mördarsnigeln stortrivs i fuktiga miljöer och därför kan det göra stor skillnad att på vårkanten städa bort gamla presenningar, bråte, gren- och lövhögar som ligger på tomten. När sen jorden börjar luckras är det viktigt att titta noga efter snigelägg. Äggen liknar vita kulor som ligger i klumpar och är i samma storlek som kaviarkulor” berättas det.

Förökar sig snabbt

Trädgårdsvännerna får också rådet att tidigt på våren ges sig ut och klippa de första mördarsniglarna de ser direkt när dessa dyker upp. Varje liten snigel kan nämligen komma att lägga många, många ägg, som blir nya sniglar som i sin tur lägger många, många ägg som... och så vidare.

Från Riksförbundet Svensk trädgård kommer också bra tips.

• Ha det tort och luftigt runt plantorna.

• Odla en bit upp från marken i t ex lådor och använd snigelstaket.

• Odla med markduk som snabbt torkar upp och håller torrt kring plantorna

• Lufta jorden regelbundet och gräv sent på hösten.

• Punktvattna, och vattna inte på kvällen

• Rensa bort yvig vegetation längs med tomtgränsen

• Kompostera i slutna behållare, eller sätt snigelstaket på den öppna kompostkanten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.