2016-03-30 18:02

2016-03-30 18:02

Bygge i Nykroppa berörs

NYKROPPA: Byggnads varslar om strejk

Ett dammbygge i Nykroppa berörs av det strejkvarsel som fackförbundet Byggnads lade på onsdagen. Men det är ännu oklart vilka följder det kommer att få.

Det är cirka 60 företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier samt drygt 26 000 av Svenska Byggnadsarbetarförbundets medlemmar, som berörs av varslet. Orsaken till varslet är att Byggnads och Sveriges byggindustrier inte kunde enas om ett nytt löneavtal.

Presstjänsten på NCC uppgav under onsdag eftermiddag att de ännu inte vet hur strejkvarslet kommer att påverka bygget i Nykroppa.

Av bilagorna till det lagda varslet framgår bara att det handlar om dammar mellan Nykroppa och Gammelkroppa och att bygget där är med i andra vågen av varsel. Dessa bryter ut den 19 april, om ingen uppgörelse nåtts dessförinnan.

Första vågen står på spel den 12 april och i den omgången berörs totalt 128 medlemmar på tre byggföretag i Värmland.

Byggnads hävdar att man varslar för att få bättre ordning och reda på byggnadsarbetsplatserna. Dessutom vill man se en jämställd byggbransch och se till att lärlingar får rätt att fullfölja sina utbildningar.

– Vi har tidigare uttryckt oro för att Sveriges Byggindustrier skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt allt fokus på makten över lönebildningen, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, i ett pressmeddelande.

”Oansvarigt”

Byggnads uppger att man inte sett någon annan utväg än att säga upp byggavtalet mellan Svenska Byggnadsarbetareförbundet och Sveriges Byggindustrier, med upphörande den 12 april. Samtidigt varslar Byggnads alltså om stridsåtgärder på flera platser runt om i landet.

Sveriges Byggindustrier uppger i ett pressmeddelande att man under en längre tid - utan resultat - sökt samförstånd kring byggbranschens framtida utmaningar.

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt Sveriges Byggindustrier tas nu kontakter med Medlingsinstitutet.

Det är cirka 60 företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier samt drygt 26 000 av Svenska Byggnadsarbetarförbundets medlemmar, som berörs av varslet. Orsaken till varslet är att Byggnads och Sveriges byggindustrier inte kunde enas om ett nytt löneavtal.

Presstjänsten på NCC uppgav under onsdag eftermiddag att de ännu inte vet hur strejkvarslet kommer att påverka bygget i Nykroppa.

Av bilagorna till det lagda varslet framgår bara att det handlar om dammar mellan Nykroppa och Gammelkroppa och att bygget där är med i andra vågen av varsel. Dessa bryter ut den 19 april, om ingen uppgörelse nåtts dessförinnan.

Första vågen står på spel den 12 april och i den omgången berörs totalt 128 medlemmar på tre byggföretag i Värmland.

Byggnads hävdar att man varslar för att få bättre ordning och reda på byggnadsarbetsplatserna. Dessutom vill man se en jämställd byggbransch och se till att lärlingar får rätt att fullfölja sina utbildningar.

– Vi har tidigare uttryckt oro för att Sveriges Byggindustrier skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt allt fokus på makten över lönebildningen, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, i ett pressmeddelande.

”Oansvarigt”

Byggnads uppger att man inte sett någon annan utväg än att säga upp byggavtalet mellan Svenska Byggnadsarbetareförbundet och Sveriges Byggindustrier, med upphörande den 12 april. Samtidigt varslar Byggnads alltså om stridsåtgärder på flera platser runt om i landet.

Sveriges Byggindustrier uppger i ett pressmeddelande att man under en längre tid - utan resultat - sökt samförstånd kring byggbranschens framtida utmaningar.

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt Sveriges Byggindustrier tas nu kontakter med Medlingsinstitutet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.