2016-03-29 15:28

2016-03-29 15:28

Hjärtskärande operadramatik

FILIPSTAD: Live på bio till helgen

Operan är tillbaka på Folkets hus. På lördag ges en klassiker: Madama Butterfly, direkt från Metropolitan i New York.

Mellan ett stort fett bröllop och en norsk matiné med extra vroom har en operaklassiker smugit sig in. Så är biograf inte längre synonymt enbart med ett ställe där man visar film. Mellan de nya filmerna får man även plats med en och annan sändning av klassiska verk från Metropolitan i New York.

Senast var det Manon Lescaut i början av mars och efter Madame Butterfly på lördag väntar operasäsongens sista föreställning på Valborgsmässoafton, då Elektra visas.

Hjärtskärande

På lördag är det dags för vad som i pressreleasen beskrivs som en ”hjärtskärande tolkning”, när Kristine Opolais gör titelrollen som Madama Butterfly, eller Cio-Cio-San som hon egentligen heter. Hon är kvinnan som väljer bort sin familj, sin tro och även sin kultur för att få gifta sig med sin älskade Pinkerton, en amerikansk löjtnant.

Operan börjar med ett ståtligt bröllop, men den som sett ett par operor anar att fortsättningen inte blir så rosenröd som Cio-Cio-San drömt om. Tvärtom utlovas svek och stor dramatik när historiens trådar vävs vidare.

Puccini skrev musiken och urpremiären begicks 1904. Den uppsättning som Metropolitan gör är regisserad av Anthony Minghella, som gjorde detta 2006, två år före sin död. Han var, berättar Folkets hus och parker, mest känd som filmregissör, bland annat av storfilmerna Åter till Cold Mountain, Den engelske patienten och The Talented Mr Ripley.

Nära fyra timmar

Hans version av Madama Butterfly har rosats och nu får biografer över hela Sverige chansen att visa den i direktsändning. I New York är det en mitt på dagen-föreställning, men i Sverige blir det då tidig kväll – som hinner bli sen innan dramat är över. Tre timmar och femtio minuter är föreställningen beräknad att ta. Som digitaloperabesökare får du underhållning även i pauserna. Då brukar det bli både intervjuer och bakom-kulisserna-blickar.

Återanvänd story

Tycker du förresten att du känner igen handlingen, trots att du inte sett operan? Ja, kanske har du i stället sett musikalen Miss Saigon, som är en modern variant av samma berättelse.

Mellan ett stort fett bröllop och en norsk matiné med extra vroom har en operaklassiker smugit sig in. Så är biograf inte längre synonymt enbart med ett ställe där man visar film. Mellan de nya filmerna får man även plats med en och annan sändning av klassiska verk från Metropolitan i New York.

Senast var det Manon Lescaut i början av mars och efter Madame Butterfly på lördag väntar operasäsongens sista föreställning på Valborgsmässoafton, då Elektra visas.

Hjärtskärande

På lördag är det dags för vad som i pressreleasen beskrivs som en ”hjärtskärande tolkning”, när Kristine Opolais gör titelrollen som Madama Butterfly, eller Cio-Cio-San som hon egentligen heter. Hon är kvinnan som väljer bort sin familj, sin tro och även sin kultur för att få gifta sig med sin älskade Pinkerton, en amerikansk löjtnant.

Operan börjar med ett ståtligt bröllop, men den som sett ett par operor anar att fortsättningen inte blir så rosenröd som Cio-Cio-San drömt om. Tvärtom utlovas svek och stor dramatik när historiens trådar vävs vidare.

Puccini skrev musiken och urpremiären begicks 1904. Den uppsättning som Metropolitan gör är regisserad av Anthony Minghella, som gjorde detta 2006, två år före sin död. Han var, berättar Folkets hus och parker, mest känd som filmregissör, bland annat av storfilmerna Åter till Cold Mountain, Den engelske patienten och The Talented Mr Ripley.

Nära fyra timmar

Hans version av Madama Butterfly har rosats och nu får biografer över hela Sverige chansen att visa den i direktsändning. I New York är det en mitt på dagen-föreställning, men i Sverige blir det då tidig kväll – som hinner bli sen innan dramat är över. Tre timmar och femtio minuter är föreställningen beräknad att ta. Som digitaloperabesökare får du underhållning även i pauserna. Då brukar det bli både intervjuer och bakom-kulisserna-blickar.

Återanvänd story

Tycker du förresten att du känner igen handlingen, trots att du inte sett operan? Ja, kanske har du i stället sett musikalen Miss Saigon, som är en modern variant av samma berättelse.

Madama Butterfly

Dirigent: Karel Mark Chichon (The Met-debuterar)

I rollerna: Kristine Opolais (Cio-Cio-San), Maria Zifchak (Suzuki), Roberto Alagna (Pinkerton), Dwayne Croft (Sharpless)

Regi: Anthony Minghella

Scenregi och koreografi: Carolyn Choa

Scenografi: Michael Levine

Kostym: Han Feng

Ljusdesign: Peter Mumford

Dockor: Blind Summit Theatre

Beräknad längd: 3 tim 50 min

Visas på Folkan bio: 2 april 19.00

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.