2016-03-22 14:54

2016-03-23 06:47

Alice Cooper längtar till Persberg

PERSBERG: Rockstjärnan har upptäckt Tilas stoll

Tilas stoll på Högbergsfältet är en attraktion utöver det vanliga – det har nu även en amerikansk rockstjärna upptäckt.
Hårdrockaren Alice Cooper delar en bild från Tilas stoll på sin officiella Facebook-sida.

”I know I would enjoy walking through the Tilas Stoll – an old mine in Persberg, Varmland, Sweden.”

Så skrev rockstjärnan på sin officiella Facebook-sida på tisdagen och bifogade en trolsk bild från den gamla gruvan.

Och han är så välkommen, hälsar Ann-Brith Hedlund på Filipstads turistbyrå. Hon arrangerar en visning direkt om han dyker upp:

– Ja, absolut, det är klart vi gör!

Hon blev ganska överraskad när FT uppmärksammade henne på inlägget på rockstjärnans sida.

– Nämen, Persberg – vad häftigt! säger hon när hon scrollat fram inlägget.

Att rockstjärnan fått upp sina välsminkade ögon för gruvgången är något alldeles extra. Men något alldeles extra är för all del även själva turistattraktionen Tilas stoll. ”Stoll” betyder gruvgång och gången går rakt in i berget; den är lång och låg så att man får huka sig för att inte slå huvudet i berget inne i mörkret och runt fötterna kan det bli blött. Väl framme öppnar sig en stor sal, omringad av mossbeklädda bergväggar – en vy som fascinerar.

– Folk känner nog till den, åtminstone i närområdet. Sen var den ju med i ett tv-program där kändisar sökte sina rötter, och då fick vi lite frågor efter det, berättar Ann-Brith Hedlund, som gärna ser att fler upptäcker Tilas stoll.

Nu får hon draghjälp med detta från ett högst oväntat håll. Alice Cooper har många fans och i skrivande stund har drygt 18 000 personer tryckt gilla på hans inlägg och det har delats närmare 3000 gånger.

Flera av dem som kommenterar – från både när och fjärran – erbjuder sig att guida stjärnan vid ett besök.

”I know I would enjoy walking through the Tilas Stoll – an old mine in Persberg, Varmland, Sweden.”

Så skrev rockstjärnan på sin officiella Facebook-sida på tisdagen och bifogade en trolsk bild från den gamla gruvan.

Och han är så välkommen, hälsar Ann-Brith Hedlund på Filipstads turistbyrå. Hon arrangerar en visning direkt om han dyker upp:

– Ja, absolut, det är klart vi gör!

Hon blev ganska överraskad när FT uppmärksammade henne på inlägget på rockstjärnans sida.

– Nämen, Persberg – vad häftigt! säger hon när hon scrollat fram inlägget.

Att rockstjärnan fått upp sina välsminkade ögon för gruvgången är något alldeles extra. Men något alldeles extra är för all del även själva turistattraktionen Tilas stoll. ”Stoll” betyder gruvgång och gången går rakt in i berget; den är lång och låg så att man får huka sig för att inte slå huvudet i berget inne i mörkret och runt fötterna kan det bli blött. Väl framme öppnar sig en stor sal, omringad av mossbeklädda bergväggar – en vy som fascinerar.

– Folk känner nog till den, åtminstone i närområdet. Sen var den ju med i ett tv-program där kändisar sökte sina rötter, och då fick vi lite frågor efter det, berättar Ann-Brith Hedlund, som gärna ser att fler upptäcker Tilas stoll.

Nu får hon draghjälp med detta från ett högst oväntat håll. Alice Cooper har många fans och i skrivande stund har drygt 18 000 personer tryckt gilla på hans inlägg och det har delats närmare 3000 gånger.

Flera av dem som kommenterar – från både när och fjärran – erbjuder sig att guida stjärnan vid ett besök.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.