2016-03-21 18:23

2016-03-21 18:24

Kyrkan satsar stort på musiken

FILIPSTAD: Påskvecka med utrymme för alla känslor

När påsken stundar, börjar en intensiv tid inom kyrkan – inte minst för kyrkomusikerna.
I Filipstads församling bjuds det på toner lämpliga för såväl eftertanke som fest, när Johnny Larsson tillsammans med gästande musiker lägger upp påskveckans musikaliska program.

Påskdagen är den största dagen på hela kyrkoåret. Många tror kanske att det är julen som är kyrkans största högtid, och visst är den stor, men det är ju faktiskt påsken som är det centrala i hela kristendomen. Utan påsken hade vi inte haft något att fira för det var då uppståndelsen skedde.

Det som är grunden för hela kristendomen på vilken Svenska kyrkan bygger sin tro och grund.

Passion och fest

Påskdagen är den sista dagen i Stilla veckan och är en stor kontrast till hur veckan innan varit. I kyrkan i Filipstad firas hela Stilla veckan med något varje kväll. Måndag till onsdag är det passionsandakter i passionstiden med meditativ musik och stilla böner och betraktelser. Det är en tid för eftertanke.

Man kan även märka att ju närmare vi kommer långfredagen, desto tyngre blir budskapet. När långfredagen är förbi så inväntas påskdagen och då sker en stor kontrast till veckan som varit och hela fastetiden.

Uppståndelsen – fest och musik!

Kröningsmusik

I Filipstads kyrka och Nykroppa kyrka kommer kyrkan i år att erbjuda mycket musik. Filipstads kyrkokör och Nykroppakören kommer att framföra delar av G F Händels Kröningshymner i gudstjänsterna.

Musiken är skriven till kröning av kungar i Westminster Abbey i London och är flera hundra år gammal. Festligare musik får man alltså inte dagen till ära!

Förutom körerna så kommer kyrkorna att gästas av trumpetarna Niklas Lindholm och Rustan Christensson som är välkända musiker i traktens kyrkor nu. Besökarna får även höra Johnny R. Nilsson på pukor.

Orgelgäst

Vid gudstjänsten i Filipstad sitter doktor Michael Diers dagen till ära på orgelpallarna. Michael är till vardags organist i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm. Han är alltså en av alla orgelgäster som kommer att gästa Filipstad i år.

Filipstadspubliken har redan fått lyssna till Ragnhild Pettersson som hade lunchkonsert i Filipstad i januari, nu är det Michael Dierks tur att traktera orglarna och veckan därpå kommer Kerstin Chrunak att spela en lunchkonsert i kyrkan.

Kerstin Chrunak kommer dock att ta sig ton redan på påskdagen fast då i Nykroppa kyrka, då samma musik framförs vid den gudstjänsten. Förutom dessa stora kör- och orkesterverk kommer det att sjungas och spelas mycket mäktig musik såsom trumpetfanfarer, solomusik för orgel, slagverk och trumpeter, körsånger och mäktiga psalmer.

Sist men inte minst kommer kyrkomusikerna att prova musik från förslaget till den nya kyrkohandboken.

Som musikalisk ledare och dirigent finns Filipstads organist Johnny Larsson på plats.

Påskdagen är den största dagen på hela kyrkoåret. Många tror kanske att det är julen som är kyrkans största högtid, och visst är den stor, men det är ju faktiskt påsken som är det centrala i hela kristendomen. Utan påsken hade vi inte haft något att fira för det var då uppståndelsen skedde.

Det som är grunden för hela kristendomen på vilken Svenska kyrkan bygger sin tro och grund.

Passion och fest

Påskdagen är den sista dagen i Stilla veckan och är en stor kontrast till hur veckan innan varit. I kyrkan i Filipstad firas hela Stilla veckan med något varje kväll. Måndag till onsdag är det passionsandakter i passionstiden med meditativ musik och stilla böner och betraktelser. Det är en tid för eftertanke.

Man kan även märka att ju närmare vi kommer långfredagen, desto tyngre blir budskapet. När långfredagen är förbi så inväntas påskdagen och då sker en stor kontrast till veckan som varit och hela fastetiden.

Uppståndelsen – fest och musik!

Kröningsmusik

I Filipstads kyrka och Nykroppa kyrka kommer kyrkan i år att erbjuda mycket musik. Filipstads kyrkokör och Nykroppakören kommer att framföra delar av G F Händels Kröningshymner i gudstjänsterna.

Musiken är skriven till kröning av kungar i Westminster Abbey i London och är flera hundra år gammal. Festligare musik får man alltså inte dagen till ära!

Förutom körerna så kommer kyrkorna att gästas av trumpetarna Niklas Lindholm och Rustan Christensson som är välkända musiker i traktens kyrkor nu. Besökarna får även höra Johnny R. Nilsson på pukor.

Orgelgäst

Vid gudstjänsten i Filipstad sitter doktor Michael Diers dagen till ära på orgelpallarna. Michael är till vardags organist i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm. Han är alltså en av alla orgelgäster som kommer att gästa Filipstad i år.

Filipstadspubliken har redan fått lyssna till Ragnhild Pettersson som hade lunchkonsert i Filipstad i januari, nu är det Michael Dierks tur att traktera orglarna och veckan därpå kommer Kerstin Chrunak att spela en lunchkonsert i kyrkan.

Kerstin Chrunak kommer dock att ta sig ton redan på påskdagen fast då i Nykroppa kyrka, då samma musik framförs vid den gudstjänsten. Förutom dessa stora kör- och orkesterverk kommer det att sjungas och spelas mycket mäktig musik såsom trumpetfanfarer, solomusik för orgel, slagverk och trumpeter, körsånger och mäktiga psalmer.

Sist men inte minst kommer kyrkomusikerna att prova musik från förslaget till den nya kyrkohandboken.

Som musikalisk ledare och dirigent finns Filipstads organist Johnny Larsson på plats.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.