2016-03-21 15:57

2016-03-21 15:57

Åtgärder krävs efter olycka

GRYTHYTTAN: Arbetsmiljöverket har funnit brister vid inspektion

Efter att en elev vid restauranghögskolan i Grythyttan skadats när en tryckkokare exploderade, har Arbetsmiljöverket sett över skolans kockutbildning och funnit en rad brister som kräver åtgärder.

Olyckan som gjorde att en elev skållades i ansiktet ska ha inträffat den 16 februari. En tryckkokare ska då ha exploderat vilket gjorde att eleven fick ånga och kokande vätska på sig.

Anmälan om olyckan gjordes dock inte av Örebro universitet förrän fyra dagar efter det inträffade. Detta är en av de tre brister som Arbetsmiljöverket funnit efter sin inspektion i Grythyttan. Verket skriver i sin rapport att skolan saknar rutiner för att utan dröjsmål anmäla allvarliga olycksfall och tillbud.

De andra två områdena, inom vilka Arbetsmiljöverket anser att skolan kan förbättra sina rutiner, rör skolans undersökning, riskbedömning, åtgärder och handlingsplan. Verket menar att skolan inte kunnat visa upp några dokumenterade riskbedömningar över de risker för ohälsa som finns inom verksamheten – detta betraktar verket vara av stor vikt speciellt med tanke på de maskiner och den utrustning som eleverna använder sig av i köket.

Den andra bristen rör skriftliga instruktioner och kunskap. Enligt verkets rapport har skolan pratat om att eventuellt införa någon form av prov eller förhör för användning av vissa maskiner. Arbetsmiljöverket kräver att skolan ser över alla påpekade brister och att åtgärder vidtagits senast den 9 juni. Om så inte görs kan verket besluta om föreläggande eller förbud.

Olyckan som gjorde att en elev skållades i ansiktet ska ha inträffat den 16 februari. En tryckkokare ska då ha exploderat vilket gjorde att eleven fick ånga och kokande vätska på sig.

Anmälan om olyckan gjordes dock inte av Örebro universitet förrän fyra dagar efter det inträffade. Detta är en av de tre brister som Arbetsmiljöverket funnit efter sin inspektion i Grythyttan. Verket skriver i sin rapport att skolan saknar rutiner för att utan dröjsmål anmäla allvarliga olycksfall och tillbud.

De andra två områdena, inom vilka Arbetsmiljöverket anser att skolan kan förbättra sina rutiner, rör skolans undersökning, riskbedömning, åtgärder och handlingsplan. Verket menar att skolan inte kunnat visa upp några dokumenterade riskbedömningar över de risker för ohälsa som finns inom verksamheten – detta betraktar verket vara av stor vikt speciellt med tanke på de maskiner och den utrustning som eleverna använder sig av i köket.

Den andra bristen rör skriftliga instruktioner och kunskap. Enligt verkets rapport har skolan pratat om att eventuellt införa någon form av prov eller förhör för användning av vissa maskiner. Arbetsmiljöverket kräver att skolan ser över alla påpekade brister och att åtgärder vidtagits senast den 9 juni. Om så inte görs kan verket besluta om föreläggande eller förbud.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.