2016-03-11 08:55

2016-03-11 08:55

Slitstark 50-talare tvättar än

HELGPRAT: Inger Persson

När byn fick sin första halvautomatiska tvättmaskin bildades Asphyttans ideella tvättstugeförening. Föreningen, liksom maskinen, finns kvar än i dag. FT ringde upp Asphyttebon Inger Persson för att fråga:

1 En tvättstugeförening – vad gör en sådan i dag?

– Det var så att på 50-talet, när tvättstugan byggdes, då var det ingen som hade tvättmaskiner hemma. Man byggde därför tvättstugan med en halvautomatisk maskin och en bastu. För att kunna driva detta behövde man en förening. Med tiden har ju behovet minskat men maskinen finns kvar än i dag.

2 Och används?

– Och används! Nu tvättar vi bara trasmattor och lite överkast. Vi brukar öppna upp i maj och håller öppet hela sommaren och stänger igen någon gång i september. Att föreningen finns kvar är ju tack vare att maskinen fortfarande lever. När man tvättar måste man fylla i själv, när man ska skölja får man ta ur vattnet och sedan fylla på med nytt. Men det är inget tungt jobb, man behöver inte hålla på att bära och så.

3 Det är ju häftigt att stugan finns kvar och används!

– Ja, visst är det. Men egentligen är historien bakom mycket intressantare – förut tvättade man i en ränna i forsen, och det var ju jättejobbigt. Man kom överens om att bygga en tvättstuga och sökte bidrag, höll lite fester och fick in pengar på alla möjliga sätt. När man sedan fick tvättmaskinen var det ju ett enormt framsteg.

4 Gör man som i vilken tvättstuga som helst och bokar en tid om man vill tvätta?

– Ja, det gör man. Det brukar inte vara så svårt att få en tid!

1 En tvättstugeförening – vad gör en sådan i dag?

– Det var så att på 50-talet, när tvättstugan byggdes, då var det ingen som hade tvättmaskiner hemma. Man byggde därför tvättstugan med en halvautomatisk maskin och en bastu. För att kunna driva detta behövde man en förening. Med tiden har ju behovet minskat men maskinen finns kvar än i dag.

2 Och används?

– Och används! Nu tvättar vi bara trasmattor och lite överkast. Vi brukar öppna upp i maj och håller öppet hela sommaren och stänger igen någon gång i september. Att föreningen finns kvar är ju tack vare att maskinen fortfarande lever. När man tvättar måste man fylla i själv, när man ska skölja får man ta ur vattnet och sedan fylla på med nytt. Men det är inget tungt jobb, man behöver inte hålla på att bära och så.

3 Det är ju häftigt att stugan finns kvar och används!

– Ja, visst är det. Men egentligen är historien bakom mycket intressantare – förut tvättade man i en ränna i forsen, och det var ju jättejobbigt. Man kom överens om att bygga en tvättstuga och sökte bidrag, höll lite fester och fick in pengar på alla möjliga sätt. När man sedan fick tvättmaskinen var det ju ett enormt framsteg.

4 Gör man som i vilken tvättstuga som helst och bokar en tid om man vill tvätta?

– Ja, det gör man. Det brukar inte vara så svårt att få en tid!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.