2016-03-11 09:32

2016-03-11 09:32

Få Filipstadsbor vågar satsa på företagande

FILIPSTAD: Nästjumbo i företagsamhet

Företagsamheten i Värmland är i topp i Sunne och i botten i Filipstad.

I alla fall enligt den definition Svenskt näringsliv dömer efter i en undersökning som kom nu i veckan. Filipstad får till och med en ytterst osmickrande nästjumboplats i hela Sverige.

En företagsam person definieras i rapporten som en person som på något sätt har juridiskt ansvar för ett företag. Personer som har F-skattesedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag är de som räknats in i undersökningen.

Svenskt näringsliv noterar i sin rapport att andelen företagsamma värmlänningar ökat till en ny toppnotering: 10,5 procent av den arbetsföra befolkningen (mellan 16 och 74 år).

– Det är i företagen som merparten av alla nya jobb skapas och det är också där som många nya innovationer utvecklas och kommersialiseras. Därför är det en mycket god nyhet att den värmländska företagsamheten nu stiger för sjätte året i rad, säger Urban Svanberg, regionchef på Svenskt näringsliv.

Näst sist i Sverige

Men Filipstad får inte vara med i glädjeyran. Medan Sunne toppar Värmlandsligan med sina 15,7 procent företagsamma, hamnar Filipstad hamnar sist med 6,9 procent.

Dessutom är Filipstad så gott som sist i hela landet – på rikslistan hittar man bara en kommun längre ned, Oxelösund. I Sverigetopp är Danderyd där nära 28 procent av befolkningen definieras som företagsam.

I reda tal var antalet företagsamma människor i Filipstads kommun lika många 2015 som 2014: 523 personer – ingen tillväxt alltså. Visst visar statistiken att det finns nya företagare, men antalet nya företagsamma människor sammanfaller så gott som precis med antalet företagsamma personer som antingen slutat att driva företag eller flyttat från kommunen.

Storfors hamnar tolva i Värmland med sina 9,3 procent företagsamma. Storfors ståtar å andra sidan med en fin andraplats i kategorin nyföretagande. I förhållande till folkmängden har Storfors bra nyföretagsamhet, så bra att bara Hammarö är bättre. Bland unga har Storfors till och med högsta nyföretagsamheten i länet!

Filipstad landar på näst sista plats i Värmlandsligan i nyföretagsamhet, före Munkfors.

En företagsam person definieras i rapporten som en person som på något sätt har juridiskt ansvar för ett företag. Personer som har F-skattesedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag är de som räknats in i undersökningen.

Svenskt näringsliv noterar i sin rapport att andelen företagsamma värmlänningar ökat till en ny toppnotering: 10,5 procent av den arbetsföra befolkningen (mellan 16 och 74 år).

– Det är i företagen som merparten av alla nya jobb skapas och det är också där som många nya innovationer utvecklas och kommersialiseras. Därför är det en mycket god nyhet att den värmländska företagsamheten nu stiger för sjätte året i rad, säger Urban Svanberg, regionchef på Svenskt näringsliv.

Näst sist i Sverige

Men Filipstad får inte vara med i glädjeyran. Medan Sunne toppar Värmlandsligan med sina 15,7 procent företagsamma, hamnar Filipstad hamnar sist med 6,9 procent.

Dessutom är Filipstad så gott som sist i hela landet – på rikslistan hittar man bara en kommun längre ned, Oxelösund. I Sverigetopp är Danderyd där nära 28 procent av befolkningen definieras som företagsam.

I reda tal var antalet företagsamma människor i Filipstads kommun lika många 2015 som 2014: 523 personer – ingen tillväxt alltså. Visst visar statistiken att det finns nya företagare, men antalet nya företagsamma människor sammanfaller så gott som precis med antalet företagsamma personer som antingen slutat att driva företag eller flyttat från kommunen.

Storfors hamnar tolva i Värmland med sina 9,3 procent företagsamma. Storfors ståtar å andra sidan med en fin andraplats i kategorin nyföretagande. I förhållande till folkmängden har Storfors bra nyföretagsamhet, så bra att bara Hammarö är bättre. Bland unga har Storfors till och med högsta nyföretagsamheten i länet!

Filipstad landar på näst sista plats i Värmlandsligan i nyföretagsamhet, före Munkfors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.