2016-03-09 15:31

2016-03-09 15:33

Servicecentret är stängt men hopp om nyöppning

LESJÖFORS: Kommunen har sökt pengar till utveckling

Lesjöfors servicecenter har stängt och den utrustning som fanns i Lyktan har flyttats till Lesjöfors museum.
Kommunen har ansökt om pengar för vidareutveckling av verksamheten och förhoppningen är att kunna öppna igen i museet.

Flytten genomfördes under december förra året. Den tidigare anställde sade upp sig och slutade under januari månad. Flytten genomförs för att utnyttja både lokaler och resurser mer effektivt.

Hoppas på bidrag

För närvarande saknas finansiering för verksamheten. Men i slutet på förra året skickades en ansökan in till landsbygdsprogrammet, via Jordbruksverket och länsstyrelsen, för vidareutveckling av Lesjöfors servicecenter. Ansökan gäller ett tre år långt projekt där en projektledare anställs på halvtid.

– Inom någon månad bör vi få ett besked, säger Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun.

När finansieringen är säkrad kommer rekryteringsprocessen att dra i gång för att anställa en ny ansvarig person för verksamheten.

– Vi har ansökt om pengar för att skapa en Infopoint, för bland annat turismen, under år ett. Under år två och tre skall ett BID-Lesjöfors etableras, business improvement district. Vi kommer att följa samma arbetsprocess som den som i dag drivs i Filipstads centrumkärna inom projektet Scandinavian Heartland, som har Svenska stadskärnor som processtöd för ett attraktivare centrum, säger hon och förklarar att BID är en metod för platsutveckling.

Det handlar om att kommunen, handel, fastighetsägare, det privata näringslivet, föreningar och ideella krafter samarbetar för att göra orten attraktivare.

Flytten genomfördes under december förra året. Den tidigare anställde sade upp sig och slutade under januari månad. Flytten genomförs för att utnyttja både lokaler och resurser mer effektivt.

Hoppas på bidrag

För närvarande saknas finansiering för verksamheten. Men i slutet på förra året skickades en ansökan in till landsbygdsprogrammet, via Jordbruksverket och länsstyrelsen, för vidareutveckling av Lesjöfors servicecenter. Ansökan gäller ett tre år långt projekt där en projektledare anställs på halvtid.

– Inom någon månad bör vi få ett besked, säger Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun.

När finansieringen är säkrad kommer rekryteringsprocessen att dra i gång för att anställa en ny ansvarig person för verksamheten.

– Vi har ansökt om pengar för att skapa en Infopoint, för bland annat turismen, under år ett. Under år två och tre skall ett BID-Lesjöfors etableras, business improvement district. Vi kommer att följa samma arbetsprocess som den som i dag drivs i Filipstads centrumkärna inom projektet Scandinavian Heartland, som har Svenska stadskärnor som processtöd för ett attraktivare centrum, säger hon och förklarar att BID är en metod för platsutveckling.

Det handlar om att kommunen, handel, fastighetsägare, det privata näringslivet, föreningar och ideella krafter samarbetar för att göra orten attraktivare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.