2016-03-03 06:00

2016-03-03 06:00

Fortsätter jobba för ett tryggare centrum

FILIPSTAD: "Förstår att en sådan tragisk händelse påverkar"

Arbetet med att verka för ett tryggare centrum fortgår men är ett ständigt och utmanande jobb för polis och kommun.
– Jag har full förståelse för att trygghetskänslan inte ökar efter en sådan tragisk händelse, säger Joakim Nyman, kommunpolis, som syftar till mordet på en 60-årig man i centrala staden.

Strax innan jul undertecknade polisen i Värmland och Filipstads kommun ett medborgarlöfte för att verka för att göra centrala staden till en tryggare plats att vistas på.

Arbetet har hittills till stor del bestått i att utbilda volontärer som ska bistå polisen och kommunen vid lokala arrangemang som nationaldagsfirandet, Filibjur och Oxhälja.

– Vi har även satsat på att ha en ökad närvaro och synlighet i butikerna. Så mycket vi kan är vi i centrum och går in till de lokala handlarna för att fråga hur det är. Vi har fått mycket positiv respons från de besöken, säger Filipstads kommunpolis Joakim Nyman.

Har den tragiska händelsen då en 60-årig man i februari mördades i centrala staden, påverkat ert trygghetsarbete?

– Jag kan inte se att vårt medborgarlöfte hade kunnat påverka det som hänt på något sätt. Detta är fruktansvärt tragiskt oavsett vart det inträffar, den här gången blev det i Filipstad. Just efter det inträffade slöt hela Värmlandspolisen upp med extrapersonal för att verka trygghetsskapande och kunna svara på frågor och funderingar, säger han och fortsätter:

– Jag har full förståelse för att något sådant här inte bidrar till trygghetskänslan. Mycket av vårt arbete handlar nu om hur vi prioriterar för att använda våra resurser på rätt sätt. Genomgående är att alla vill ha fler poliser men vi blir inte fler. Hittills har vi satsat hårt i Filipstad.

Kommunens ansvarsområden för att uppnå målbilden är bland annat att skapa en tryggare belysning i centrum och se över trafiksituationen.

– Gemensamt jobbar vi mot missbruket.

Strax innan jul undertecknade polisen i Värmland och Filipstads kommun ett medborgarlöfte för att verka för att göra centrala staden till en tryggare plats att vistas på.

Arbetet har hittills till stor del bestått i att utbilda volontärer som ska bistå polisen och kommunen vid lokala arrangemang som nationaldagsfirandet, Filibjur och Oxhälja.

– Vi har även satsat på att ha en ökad närvaro och synlighet i butikerna. Så mycket vi kan är vi i centrum och går in till de lokala handlarna för att fråga hur det är. Vi har fått mycket positiv respons från de besöken, säger Filipstads kommunpolis Joakim Nyman.

Har den tragiska händelsen då en 60-årig man i februari mördades i centrala staden, påverkat ert trygghetsarbete?

– Jag kan inte se att vårt medborgarlöfte hade kunnat påverka det som hänt på något sätt. Detta är fruktansvärt tragiskt oavsett vart det inträffar, den här gången blev det i Filipstad. Just efter det inträffade slöt hela Värmlandspolisen upp med extrapersonal för att verka trygghetsskapande och kunna svara på frågor och funderingar, säger han och fortsätter:

– Jag har full förståelse för att något sådant här inte bidrar till trygghetskänslan. Mycket av vårt arbete handlar nu om hur vi prioriterar för att använda våra resurser på rätt sätt. Genomgående är att alla vill ha fler poliser men vi blir inte fler. Hittills har vi satsat hårt i Filipstad.

Kommunens ansvarsområden för att uppnå målbilden är bland annat att skapa en tryggare belysning i centrum och se över trafiksituationen.

– Gemensamt jobbar vi mot missbruket.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.