2016-03-03 17:00

2016-03-03 17:04

Eolus ger upp

FILIPSTAD: Vindkraftsföretaget tar tillbaka ansökan

Eolus ger nu upp sitt försök att bygga vindkraft i Filipstads kommun.

Under torsdagen meddelade företaget att man drar tillbaka sin ansökan om att bygga en stor vindkraftspark på Kungbergen. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro, som handlagt ansökan, mottog beskedet och beslutade direkt att avskriva ärendet från fortsatt handläggning.

Eolus´ beslut kommer sedan en enig kommunstyrelse på måndagen höll fast vid att man tänker utnyttja kommunens veto.

– Eolus beklagar att kommunen trots sin tidigare positiva inställning inte ville låta ärendet gå vidare till Länsstyrelsen för prövning. Extra beklagligt blir detta då det ligger i ett område utpekat i kommunens vindbruksplan och med den uppmaning vi fick om att utöka projektet från de ursprungliga 10 verken till 18 stycken i den ansökan vi nu återkallar. Utökningen av parken har lett till merkostnader för Eolus och en senareläggning i tid, berättar Johan Hammarqvist på företaget i ett mejl till FT.

Det är ingen liten satsning som nu inte blir av, framhåller han.

– Genom detta missar Filipstads kommun möjligheten att vara med och bidra till nationella miljömål och en omställning av energisystemet samtidigt som det skapat positiva effekter i kommunen med en satsning som rört hundratals miljoner kronor.

Redan tidigare har Stena Renewable tagit tillbaka sin ansökan om vindkraftssatsning på Grävlingkullarna, sedan kommunen sagt nej också till den.

Under torsdagen meddelade företaget att man drar tillbaka sin ansökan om att bygga en stor vindkraftspark på Kungbergen. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro, som handlagt ansökan, mottog beskedet och beslutade direkt att avskriva ärendet från fortsatt handläggning.

Eolus´ beslut kommer sedan en enig kommunstyrelse på måndagen höll fast vid att man tänker utnyttja kommunens veto.

– Eolus beklagar att kommunen trots sin tidigare positiva inställning inte ville låta ärendet gå vidare till Länsstyrelsen för prövning. Extra beklagligt blir detta då det ligger i ett område utpekat i kommunens vindbruksplan och med den uppmaning vi fick om att utöka projektet från de ursprungliga 10 verken till 18 stycken i den ansökan vi nu återkallar. Utökningen av parken har lett till merkostnader för Eolus och en senareläggning i tid, berättar Johan Hammarqvist på företaget i ett mejl till FT.

Det är ingen liten satsning som nu inte blir av, framhåller han.

– Genom detta missar Filipstads kommun möjligheten att vara med och bidra till nationella miljömål och en omställning av energisystemet samtidigt som det skapat positiva effekter i kommunen med en satsning som rört hundratals miljoner kronor.

Redan tidigare har Stena Renewable tagit tillbaka sin ansökan om vindkraftssatsning på Grävlingkullarna, sedan kommunen sagt nej också till den.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.