2016-03-03 06:00

2016-03-03 06:00

"Bra klimat på skolan"

HÄLLEFORS: Hällefors storskola stod klar redan 2011-2012

Filipstad planerar för en storskola i Filipstad där elever även från Nykroppa, Nordmark, Lesjöfors och Brattfors ska gå. På många av de mindre orterna som berörs är många upprörda över förslaget.
I Hällefors har man dock redan infört en storskola i centralorten, och är nöjda.

Hällefors kommun beslutade för några år sedan att bygga en storskola och den stod klar 2011-2012.

FT kontaktade bildningschef Tina Lanefjord för att höra hur man gjorde i Hällefors och hur invånarna reagerade. Dock är det svårt att jämföra de båda kommunernas storskoleplaner rakt över, då det i Hällefors handlade om att slå samman tre grundskolor som fanns i tätorten till en. I Filipstad berör utredningen också fyra skolor på de mindre orterna.

Två av skolorna i Hällefors tätort lades ned och man byggde ut den tredje.

– Den ena skolan var en F-5-skola och den andra var 6-9-skola, säger Tina Lanefjord.

Sammanslagningen blev Klockarhagsskolan med årskurserna F till 9. Den stora skolan togs i bruk läsåret 2011-2012. Planerna hade då funnits sedan 2007.

– Under hela processen var pedagogerna med och kommunen hade många möten med invånarna.

Filipstads kommun satsar också på informationsmöten för att berätta om förslaget och få föräldrarnas synpunkter. Hittills har det hållits möten i Nordmark, Brattfors, Nykroppa och Filipstad och nu på tisdag, den 8 mars, väntar det sista(?) mötet, i Lesjöfors.

I korthet går förslaget i Filipstads kommun ut på att flytta samtliga skolverksamheter från Strandvägsskolan och Ferlinskolan till den nya storskolan. Dessutom föreslår utredaren att man till storskolan ska flytta årskurs 7-9 från Stålvallaskolan i Lesjöfors och årskurs 4-6 från Åsenskolan, Brattfors, Nordmark och Nykroppa.

Antalet elever på den nya skolan blir om förslaget går igenom, mellan 690 och 720 enligt elevprognosen som finns med i utredningen.

I Hällefors var det alltså inte samma sorts hopslagning, men en stor skola med stor spännvidd mellan elevernas åldrar blev det ju.

– I dag har vi samlat alla grundskoleelever på en skola med en byggnad för de mindre barnen och en för de äldre, säger Lanefjord. Men byggnaderna sitter ihop och det går att ta sig emellan dem från båda håll. Som jag ser det har vi ett gott klimat i skolan och många vinster har det blivit. Största fördelen med en grundskola är att vi har all kompetens på ett och samma ställe.

Nu återstår att se vilken väg politikerna i Filipstad tar.

Hällefors kommun beslutade för några år sedan att bygga en storskola och den stod klar 2011-2012.

FT kontaktade bildningschef Tina Lanefjord för att höra hur man gjorde i Hällefors och hur invånarna reagerade. Dock är det svårt att jämföra de båda kommunernas storskoleplaner rakt över, då det i Hällefors handlade om att slå samman tre grundskolor som fanns i tätorten till en. I Filipstad berör utredningen också fyra skolor på de mindre orterna.

Två av skolorna i Hällefors tätort lades ned och man byggde ut den tredje.

– Den ena skolan var en F-5-skola och den andra var 6-9-skola, säger Tina Lanefjord.

Sammanslagningen blev Klockarhagsskolan med årskurserna F till 9. Den stora skolan togs i bruk läsåret 2011-2012. Planerna hade då funnits sedan 2007.

– Under hela processen var pedagogerna med och kommunen hade många möten med invånarna.

Filipstads kommun satsar också på informationsmöten för att berätta om förslaget och få föräldrarnas synpunkter. Hittills har det hållits möten i Nordmark, Brattfors, Nykroppa och Filipstad och nu på tisdag, den 8 mars, väntar det sista(?) mötet, i Lesjöfors.

I korthet går förslaget i Filipstads kommun ut på att flytta samtliga skolverksamheter från Strandvägsskolan och Ferlinskolan till den nya storskolan. Dessutom föreslår utredaren att man till storskolan ska flytta årskurs 7-9 från Stålvallaskolan i Lesjöfors och årskurs 4-6 från Åsenskolan, Brattfors, Nordmark och Nykroppa.

Antalet elever på den nya skolan blir om förslaget går igenom, mellan 690 och 720 enligt elevprognosen som finns med i utredningen.

I Hällefors var det alltså inte samma sorts hopslagning, men en stor skola med stor spännvidd mellan elevernas åldrar blev det ju.

– I dag har vi samlat alla grundskoleelever på en skola med en byggnad för de mindre barnen och en för de äldre, säger Lanefjord. Men byggnaderna sitter ihop och det går att ta sig emellan dem från båda håll. Som jag ser det har vi ett gott klimat i skolan och många vinster har det blivit. Största fördelen med en grundskola är att vi har all kompetens på ett och samma ställe.

Nu återstår att se vilken väg politikerna i Filipstad tar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.